Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойко.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

1. Поняття, система та значення основних принципів права соціального забезпечення

У теорії права під правовими принципами розуміються керівні положення права, його основні засади та ідеї, що виражають об'єктивні закономірності, тенденції і потреби суспільства, визначають суть, основні властивості й загальну спрямованість розвитку правових норм у межах всієї системи права або окремих її галузей чи інститутів і мають в силу їх правового закріплення загальнообов'язкове значення.

Залежно від того, в якій системі правових норм ті чи інші положення є керівними основами, можна виділити:

а) принципи права в цілому (загальні);

б) міжгалузеві принципи, властиві лише деяким галузям права;

в) галузеві принципи.

Крім цього, є принципи окремих інститутів галузі права.

Як і іншим галузям, праву соціального забезпечення притаманні певні галузеві принципи, які тісно пов'язані з міжгалузевими принципами правового регулювання матеріального забезпечення, надання послуг, пільг, переваг, охорони прав громадян (властивими для права соціального забезпечення, трудового,, фінансового, цивільного, адміністративного права).

У науці немає єдності щодо розуміння категорії «принципи». Існують різні точки зору: одні автори розуміють під принципами права тільки «керівні ідеї» і виводять їх значення із змісту правових норм, інші вважають, що вони обов'язково повинні бути ще й закріплені в цих нормах. Наприклад, на думку І. М. Сироти, принцип може визнаватися правовим, тобто принципом правового регулювання, лише в тому випадку, якщо він прямо закріплений у нормах права чи безпосередньо випливає з їхнього змісту. Крім того, І. М. Сирота вважає, що у змісті поняття «принципи правового регулювання» має відображатися реальна дійсність, а не перспектива розвитку правового регулювання тих чи інших суспільних відносин.1

Правові ідеї і тенденції можуть вважатися основними принципами права соціального забезпечення лише тоді, коли вони відповідають певним вимогам. Це повинні бути саме такі правові ідеї, що спрямовані на регулювання суспільних відносин у сфері соціального забезпечення. Вони мають відображати принципи політики держави в галузі регулювання поведінки учасників у цих суспільних відносинах. При цьому кожна правова ідея має проявлятися у законодавстві про соціальне забезпечення таким чином, щоб бути закріпленою у конкретній правовій нормі безпосередньо або побічно.

Принципи права соціального забезпечення в загальному вигляді не сформульовані ні в Конституції України, ні в законодавстві про соціальне забезпечення. Але вони можуть бути виведені з аналізу і встановлення загальних, найбільш суттєвих рис фактичного змісту сукупності норм права соціального забезпечення. Вони являють собою об'єктивні закономірності в соціальному забезпеченні і проходять через всю систему соціального забезпечення, відображуючи закономірності економічного розвитку держави і головні цілі економічної політики. У принципах права соціального забезпечення містяться керівні засади, які, з одного боку, вже реалізовані в законодавстві України про соціальне забезпечення, а з іншого – містяться лише в Конституції України чи міжнародних нормах і служать відправними ідеями, певною програмою в майбутній законодавчій діяльності у цій сфері. Наприклад, ч. З ст. 46 Конституції України передбачає, що пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законодавством. Під прожитковим мінімумом розуміється вартісна величина, достатня для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я, набору продуктів харчування, непродовольчих товарів і мінімальних послуг, необхідних для задоволення основних соціальних потреб особи. Але на сьогодні відповідним чинним законодавством, в силу причин, зазвичай економічного характеру, передбачені розміри більшості пенсій і соціальних допомог значно менші від прожиткового мінімуму, встановленого законодавством. Водночас з боку держави постійно вживаються відповідні заходи щодо підвищення розмірів пенсій та допомог.

Таким чином, принципи права соціального забезпечення характеризують зміст цієї галузі права, служать найбільш яскравим і виразним показником своєрідності природи права соціального забезпечення.

Визначення правових принципів має важливе як теоретичне, так і практичне значення. Для права соціального забезпечення теоретичне значення правових принципів полягає в тому, що вони дають можливість порівнювати право різних країн, а також право однієї країни на різних історичних етапах. Наприклад, для порівняння можна навести деякі системи принципів права соціального забезпечення, які були сформульовані за часів колишнього Радянського Союзу в період адміністративно-планової економіки, на основі старої бюджетно-розподільчої моделі соціальної політики за панування виключно класового підходу, заідеологізованих поглядів на принципи права, та системи принципів права соціального забезпечення, що розроблені в юридичній літературі за часів самостійності України в період переходу до економічних ринкових відносин та реформування державної системи соціального забезпечення. В юридичній літературі з права соціального забезпечення наводяться різні системи принципів. Так, О. Д. Зайкін, пропонує свою систему принципів, а саме:

1) поширення соціального забезпечення на всіх громадян;

2) багатоманітність форм і видів соціального забезпечення громадян;

3) здійснення соціального забезпечення за рахунок суспільства;

4) єдність і диференціація соціального забезпечення громадян;

6) участь трудящих в організації права на соціальне забезпечення;

7) стимулювання трудової діяльності інвалідів і престарілих;

8) охорона права громадян на соціальне забезпечення.1

В. С. Андрєєв до галузевих принципів права соціального забезпечення відносить:

1) принцип усеосяжності соціального забезпечення;

2) принцип усебічності й багатоманітності його видів;

3) принцип забезпечення за рахунок державних і суспільних коштів;

4) принцип забезпечення у високих розмірах, які відповідають рівневі задоволення потреб громадян, що склався на даному етапі розвитку суспільства;

5) принцип здійснення забезпечення самими трудящими через органи державного управління і громадські організації.1

У навчальному посібнику М. Л. Захарова принципи правового регулювання соціального забезпечення поділяються на дві групи. Перша група стосується змісту правових норм, які передбачають певні права громадян у сфері соціального забезпечення, а друга – забезпечення повної можливості реалізації суб'єктивного права на соціальне забезпечення. До принципів змісту правових норм М. Л. Захаров відносить: доступність умов, які визначають право на соціальне забезпечення; високий рівень соціального забезпечення, диференціацію умов і норм соціального забезпечення.

І. М. Сирота на перших етапах перехідного періоду економіки України до ринкових відносин сформулював принципи правового регулювання пенсійного забезпечення, які певною мірою можна представити і як принципи соціального забезпечення, оскільки всі вони так чи інакше були закріплені в чинних на той час нормативних актах з соціального забезпечення. Це:

1) загальність і доступність умов реалізації права на пенсію;

2) багатоманітність видів пенсійного забезпечення;

3) диференціація умов і норм пенсійного забезпечення;

4) забезпечення на рівні межі малозабезпеченості;

5) здійснення пенсійного забезпечення за рахунок коштів державного Пенсійного фонду;

6) здійснення пенсійного забезпечення державними органами;

7) соціально-трудова реабілітація і стимулювання трудової діяльності громадян, які частково втратили працездатність;

8) охорона права громадян на пенсійне забезпечення.2

Після 1998 р., коли в Україні широкомасштабне розпочався процес реформування державної системи соціального забезпечення і в основу такого забезпечення було покладено загальнообов'язкове державне та добровільне соціальне і пенсійне страхування, І. М. Сиротою була сформульована система принципів права соціального забезпечення, яка повністю відображує не тільки сьогодення, а й майбутнє в розвитку і вдосконаленні цієї галузі права. Це, зокрема:

1) соціальне забезпечення на умовах обов'язкового страхування всіх працюючих громадян;

2) багатоманітність форм і видів соціального забезпечення застрахованих працівників (у всіх страхових випадках);

3) диференціація підстав і норм соціального забезпечення залежно від характеру та тривалості трудової діяльності, рівня заробітної плати і розмірів страхових внесків працівників;

4) забезпечення пенсіями і допомогами на рівні прожиткового мінімуму;

5) фінансування соціального забезпечення за рахунок обов'язкових страхових внесків і недержавних фондів;

6) здійснення соціального забезпечення органами державного управління;

7) охорона і захист права та законних інтересів громадян на соціальне забезпечення.3

Але, незважаючи на те, що в основу соціального забезпечення покладено загальнообов'язкове державне та добровільне соціальне і пенсійне страхування, законодавством України на сьогодні передбачена також розгалужена система соціального забезпечення значного кола осіб, які не підлягають такому страхуванню. (Наприклад, соціальні пенсії, соціальне обслуговування інвалідів та осіб похилого віку, надання пільг тощо). Фінансування такого забезпечення здійснюються з державного та місцевих бюджетів. Тому не з усіма принципами, сформульованими Сиротою І. М., можна погодитися. З огляду на це, на нашу думку, принципи права соціального забезпечення на сучасному етапі розвитку нашого суспільства можна представити в такому вигляді:

1) поширення права на соціальне забезпечення на всіх громадян;

2) багатоманітність форм і видів соціального забезпечення;

3) диференціація підстав і норм соціального забезпечення;

4) забезпечення пенсіями і допомогами на рівні прожиткового мінімуму;

5) фінансування соціального забезпечення за рахунок обов'язкових страхових внесків і недержавних фондів, а також державного і місцевих бюджетів та з інших джерел;

6) здійснення соціального забезпечення органами державного управління безпосередньо чи під їх контролем;

7) соціально-трудова реабілітація громадян, які частково втратили працездатність, та стимулювання їхньої трудової діяльності.

8) охорона і захист права та законних інтересів громадян на соціальне забезпечення.

Принципи, як керівні ідеї, мають важливе значення для ефективного функціонування всієї системи норм даної галузі права. За допомогою принципів не тільки формулюється сучасний державний підхід до правового регулювання сфери соціального забезпечення, а й визначається суть майбутніх правових норм. Принципи -це ідеї, виражені у формі правової норми. Це означає, що принципи є правовими приписами, причому приписами обов'язковими. Органами, які розглядають спори, пов'язані з соціальним забезпеченням громадян, основні принципи застосовуються як правила для тлумачення відповідних нормативних актів. Особливого значення принципи права набувають при реалізації норм права, в першу чергу тоді, коли відсутня конкретна правова норма і є потреба застосувати аналогію закону і навіть аналогію права. Тобто, правильно сформульовані принципи дозволяють усувати прогалини в законодавстві при застосуванні правових норм.

Сучасне законодавство про соціальне забезпечення в Україні в багатьох питаннях є незавершеним, неповним і потребує вдосконалення. І в цій справі значення правових принципів важко переоцінити.

Принципи повинні створювати певну систему, бути узгодженими між собою, а також і з загальними принципами права, з принципами державної політики, а також із принципами міжнародно-правового регулювання сфери соціального забезпечення.