Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойко.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

4. Особливості пенсійного забезпечення наукових працівників та працівників засобів масової інформації

До пенсій за вислугу років за її ознаками слід віднести і пенсії, що встановлюються працівникам, які мають необхідний стаж наукової, науково-технічної, науково-педагогічної, науково-організаційної роботи (далі – стаж наукової роботи) на державних підприємствах, в установах, організаціях відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13 грудня 1991 року (із змінами і доповненнями).

До стажу наукової роботи зараховується час роботи на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників незалежно від наявності наукового ступеня або вченого звання та посадах, які до них прирівнюються, на підприємствах, в установах, організаціях, вищих навчальних закладах та закладах післядипломної освіти ІП-ІУ рівнів акредитації, у тому числі з підготовки .керівних та управлінських кадрів, а також час роботи наукових (науково-педагогічних) працівників на виборних посадах в державних органах, партійних, профспілкових та інших громадських організаціях, якщо цій роботі безпосередньо передувала наукова робота. До стажу наукової роботи зараховується час навчання в аспірантурі, ад'юнктурі, докторантурі.

Перелік посад наукових (науково-педагогічних) працівників державних підприємств, установ, організацій, перебування на яких дає право на призначення пенсій та виплати грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до цієї статті, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2001 р. № 1571.

Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівникові призначається при досягненні пенсійного віку:

- чоловікам – за наявності стажу роботи не менше 25 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 20 років;

- жінкам – за наявності стажу роботи не менше 20 років, у тому числі стажу наукової роботи не менше 15 років.

Розмір такої пенсії становить 80 відсотків заробітної плати наукового науково-педагогічного) працівника, що визначається відповідно до статей 65 і 66 Закону України «Про пенсійне забезпечення». За кожний повний рік роботи понад встановлений стаж, пенсія збільшується на один відсоток заробітної плати, але не більше 90 відсотків середньомісячної заробітної плати.

Пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» призначається за умови звернення за призначенням пенсії та після звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника.

Право на призначення пенсії відповідно до цього Закону поширюється також і на осіб, які на момент звернення за призначенням пенсії працюють на будь-яких посадах на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та мають стаж наукової роботи, встановлений цим Законом.

Після призначення пенсії відповідно до цього Закону наукові (науково-педагогічні) працівники можуть працювати за строковим трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та займатися підприємницькою діяльністю.

Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівникові виплачується в повному розмірі незалежно від його доходів, одержуваних після виходу на пенсію.

Дія ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» поширюється на наукових (науково-педагогічних) працівників вищих навчальних закладів ІІІ-ІУ рівнів акредитації Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки) та міжнародних наукових організацій, відкритих на території України відповідно до міжнародних договорів, установчі документи яких затверджено Кабінетом Міністрів України.

Пенсійне забезпечення працівників засобів масової інформації відповідно до ст. 16 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» здійснюється за принципами і нормами, встановленими пенсійним законодавством України.

При нарахуванні пенсії за вислугу років журналістові державного або комунального засобу масової інформації застосовуються норми, методика та порядок нарахування пенсії як державному службовцеві. З цією метою постановою Кабінету Міністрів України від 15 березня 1999 р. № 377 «Про реалізацію статей 14 і 16 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» затверджений перелік посад журналістів державних і комунальних засобів масової інформації, які прирівнюються до посад керівних працівників, спеціалістів апарату відповідного органу державної влади та органу місцевого самоврядування, які є засновниками відповідних засобів масової інформації. Наприклад, посада головного редактора друкованого засобу масової інформації, засновниками (співзасновниками) якого є Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, прирівнюється до посади заступника керівника апарату Верховної Ради України чи до посади заступника Державного Секретаря Кабінету Міністрів України, а посада заступника головного редактора – до посади заступника керівника апарату Верховної Ради України – керуючого справами, начальника управління Секретаріату Кабінету Міністрів України, посада відповідального секретаря – до посади завідуючого самостійним відділом і т. д.

Цією постановою також затверджені перелік посад журналістів державних інформаційних агентств, стаж роботи на яких зараховується для призначення їм пенсій за вислугу років, а також порядок обчислення такого стажу. Так, до стажу роботи, що дає право на призначення пенсій журналістам державних і комунальних засобів масової інформації, зараховується стаж роботи на посадах, зазначених у переліку, затвердженому цією постановою, а також на посадах журналістів державних інформаційних агентств, зазначених у цій постанові. До стажу роботи журналістів, які працювали (працюють) у державних і комунальних засобах масової інформації, включається також час:

- коли журналіст фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (в тому числі час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу);

- відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, коли дитина потребує домашнього догляду, – період додаткової відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною медичним висновком, але не більш ніж до досягнення дитиною шестирічного віку;

- підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо до направлення на підвищення кваліфікації та після закінчення навчання журналіст працював у засобі масової інформації;

- строкової військової служби, якщо журналіст до призову на військову службу працював у засобі масової інформації та протягом трьох місяців після звільнення з військової служби був прийнятий також на посаду журналіста засобу масової інформації, не враховуючи часу переїзду на постійне місце проживання;

- роботи на посаді диктора державного і комунального засобу масової інформації до 31 грудня 1995 року.

Розмір пенсій журналістам державних і комунальних засобів масової інформації обчислюється із заробітку, до якого включається посадовий оклад, щомісячні надбавки за вислугу років, за інтенсивність праці, за високі творчі досягнення, за почесне звання «заслужений», а також премія, доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук.