Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойко.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

5. Особливості призначення пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання

Пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання призначаються і виплачуються Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23 вересня 1999 р. на підставі акта розслідування нещасного випадку або акта розслідування професійного захворювання за формою Н-1 та (або) висновку МСЕК про ступінь втрати професійної працездатності застрахованого у Фонді.

Право на таку пенсію мають особи, які підлягають обов'язковому страхуванню від нещасного випадку, а також особи, які застрахувались від нещасного випадку добровільно.

Обов'язковому страхуванню від нещасного випадку підлягають:

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту);

2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;

3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

Добровільно, за письмовою заявою, від нещасного випадку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків можуть застрахуватися:

1) священнослужителі, церковнослужителі та особи, які працюють у релігійних організаціях на виборних посадах;

2) особи, які забезпечують себе роботою самостійно;

3) громадяни – суб'єкти підприємницької діяльності.

Нещасним випадком на виробництві визнається обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов'язків, внаслідок яких заподіяно шкоду здоров'ю або настала смерть.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про пенсійне забезпечення», інвалідність вважається такою, що настала внаслідок трудового каліцтва, якщо нещасний випадок, який спричинив інвалідність, стався (крім випадків протиправного діяння):

а) при виконанні трудових обов'язків (у тому числі під час відрядження), а також при здійсненні будь-яких дій в інтересах підприємства або організації, хоча б і без спеціального доручення;

б) дорогою на роботу або з роботи;

в) на території підприємства, організації або в іншому місці роботи протягом робочого часу (включаючи і встановлені перерви), протягом часу, необхідного для приведення в порядок знарядь виробництва, одягу тощо перед початком або після закінчення роботи;

г) поблизу підприємства, організації або іншого місця роботи протягом робочого часу (включаючи і встановлені перерви), якщо перебування там не суперечило правилам внутрішнього трудового розпорядку;

д) при виконанні державних або громадських обов'язків;

е) при виконанні дій щодо рятування людського життя, щодо охорони державної, колективної та індивідуальної власності, а також охорони правопорядку.

До професійних захворювань належать такі захворювання, які виникли внаслідок професійної діяльності працюючого та зумовлені виключно або переважно впливом шкідливих речовин, певних видів робіт та інших факторів, пов'язаних з роботою.

До гострих професійних захворювань (інтоксикацій) належать хвороби, які виникають раптово, після одноразового (протягом не більше однієї робочої зміни) впливу відносно високих концентрацій хімічних речовин, що містяться у повітрі робочої зони, або рівнів чи доз інших несприятливих факторів.

Перелік професійних захворювань, які можуть стати причиною інвалідності, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2000 р. № 1662. Перелік професійних захворювань подано у вигляді таблиці, в якій професійні захворювання розподілено на 7 груп згідно з причинними факторами, вплив яких може викликати професійне захворювання. До цього Переліку включені: найменування захворювання, небезпечні та шкідливі речовини, виробничі фактори, вплив яких може його викликати, а також перелік робіт та виробництв, на яких можливе виникнення такого професійного захворювання. Наприклад, виникнення такого захворювання, як токсичне ураження органів дихання (ринофаринголарингіт, перфорація носової перетинки, трахеїт, бронхіт, пневмоніт, пневмосклероз тощо) є наслідком шкідливого впливу на організм працівника таких шкідливих речовин, як азотна кислота, аміак, оксиди азоту, ізоціанати, селен, сірка та її сполуки, токсичний хлор та його сполуки, фтор та його сполуки, хром та його сполуки тощо. І ці захворювання можуть виникнути на усіх видах робіт (включаючи лабораторні), пов'язаних з одержанням, переробкою, застосуванням хімічних речовин у різних галузях промисловості, будівництві сільському господарстві, на транспорті та у сфері обслуговування.

Слід враховувати, що перелік небезпечних та шкідливих речовин і виробничих факторів, вплив яких може викликати професійне захворювання, робіт та виробництв, на яких можливе виникнення професійного захворювання, не є вичерпним.

Інструкція про застосування переліку професійних захворювань затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України, Академії медичних наук України, Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2000 № 374/68/338.

За юридичним значенням щодо призначення пенсій професійне захворювання не відрізняється від трудового каліцтва. Пенсії по інвалідності як внаслідок трудового каліцтва, так і внаслідок професійного захворювання призначаються незалежно від трудового стажу і виплачуються у розмірах згідно із законодавством. Наприклад, пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання науковому (науково-педагогічному) працівникові відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» призначається в таких розмірах: інвалідам І групи – 80 відсотків заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника; II групи – 60 відсотків заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника; III групи – 40 відсотків заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника.

Пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання встановлюються всім іншим особам, інвалідність яких не пов'язується з трудовим каліцтвом чи професійним захворюванням, відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Для призначення пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання, крім встановлення однієї із трьох груп інвалідності, потрібна буде ще й страховий стаж інваліда. Цей стаж нараховується аналогічно, як і для призначення пенсії за віком, але він є значно меншим і диференціюється залежно від віку інваліда.