Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бойко.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

М. Д. Бойко

Право соціального забезпечення України

Навчальний посібник

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Видання третє, доповнене та перероблене

Київ • Атіка • 2006

ББК 65.9(4УКР)272я7

Б72

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів (Лист № 14/18.2-342 від 01.03.2004 р.)

Рецензенти:

Дахно І. І. – доктор економічних наук, професор;

Алексєєнко Л. А.кандидат юридичних наук, доцент.

Бойко М. Д.

Б72 Право соціального забезпечення України: Навчальний посібник. Вид. 3-тє, доп. та переробл. – К.: Атіка, 2006. – 380 с.

ISВN 966-326-152-8

Посібник побудовано відповідно до програми курсу «Право соціального забезпечення України» для вищих навчальних закладів за спеціальністю «Правознавство». Крім теоретичного матеріалу, викладено та прокоментовано основні положення Законів України «Про недержавне пенсійне забезпечення», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та іншого законодавства з соціального забезпечення з урахуванням змін станом на 1 січня 2006 року.

Посібник розрахований на студентів, які навчаються за спеціальністю «Правознавство». Він може стати в пригоді також аспірантам, викладачам права, спеціалістам-практикам, усім, кого цікавлять питання правового регулювання пенсійного забезпечення, надання соціальних допомог та соціального обслуговування в умовах формування ринкових відносин в Україні.

ІSВN 966-326-152-8

ББК 65.9(4УКР)272я7

© М. Д. Бойко, 2006

© Видавництво «Атіка», 2006

Передмова

Право соціального забезпечення є невід'ємною складовою загальної системи національного права України. Основним завданням цієї галузі є регулювання суспільних відносин у сфері матеріального забезпечення і соціального обслуговування найбільш незахищених верств населення України – пенсіонерів, інвалідів, громадян похилого віку, інших непрацездатних осіб, сімей з дітьми, малозабезпечених сімей тощо.

Основу права соціального забезпечення становить пенсійне право. Ідея про право соціального забезпечення як певну систему правових норм виникла в середині 50-х років минулого століття. Саме тоді в колишньому СРСР були розроблені і прийняті основоположні законодавчі акти, які започаткували розвиток єдиної державної системи соціального забезпечення. Але лише в 70-х роках минулого століття, право соціального забезпечення було визнане в юридичній науці як галузь права і набуло статусу самостійної навчальної дисципліни у вищих юридичних навчальних закладах.

З переходом економіки України від командно-адміністративної системи до ринкових відносин стара державна система соціального забезпечення перестала виконувати свою основну функцію – забезпечення гідного прожиття непрацездатних громадян. Безумовно, головною причиною вкрай незадовільного соціального забезпечення на сучасному етапі є економічна криза і пов'язані з нею низькі надходження до Пенсійного фонду, фонду соціального страхування, до державного та місцевих бюджетів, але надзвичайно важливим є і суто демографічні фактори, які сьогодні є чи ненайбільш серйозним бар'єром на шляху реформування системи соціального забезпечення в Україні. За даними Міністерства праці і соціальної політики України, на сьогодні в країні налічується близько 15 мли пенсіонерів, 5,3 млн. ветеранів війни, близько 7 млн. ветеранів праці, 2,3 млн. інвалідів, 3,5 млн. потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС: майже 2 млн. одиноких громадян похилого віку. Щорічно кількість пенсіонерів та інвалідів зростає. Чинна законодавча база з урахуванням чинника природного зростання кількості непрацездатних громадян зумовлює значне навантаження на працююче населення. З урахуванням дітей і пенсіонерів, сьогодні один працюючий фактично утримує одного непрацездатного. І тому діюча система соціального забезпечення, яка перестала бути ефективною і тягарем лягла на державу, не відповідає вимогам часу та потребує негайного реформування.

Головною метою такого реформування є перехід до страхової соціальної системи та зближення з існуючими системами соціального забезпечення країн з розвиненою ринковою економікою. Процес реформування соціального забезпечення в Україні вже розпочався, прийнято ряд законів, спрямованих на підвищення ефективності такого забезпечення, проведено реорганізацію органів, що його здійснюють.

Важливого значення в процесі реформування пенсійної системи, а отже, соціального забезпечення в цілому, набуло прийняття 9 липня 2003 року Верховною Радою України Законів України «Про недержавне пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та інших законів, спрямованих на вдосконалення діючої солідарної пенсійної системи.

Ці та інші актуальні питання щодо соціального забезпечення в Україні викладені в даному посібнику, який упорядкований відповідно до програми підготовки юристів у вищих навчальних закладах. Подаються визначення та роз'яснення основних понять соціального забезпечення, викладено зміст загальнотеоретичних положень, охарактеризовані і прокоментовані основні нормативні акти, які регулюють правовідносини у сфері соціального забезпечення, зроблено порівняльний аналіз різних точок зору, висловлених вченими-юристами.

Посібник апробовано в Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України, Інституті післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Міжрегіональній Академії управління персоналом.