Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
89.09 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО»

КАФЕДРА ОСНОВ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Навчальна дисципліна «Безпека життєдіяльності»

Індивідуальна самостійна робота Тема №34. Характеристика колективних засобів захисту населення

ВИКОНАЛА: студентка факультету № 3 групи № 5 Анісімова Марія Костянтинівна

ПЕРЕВІРИВ:

Доцент Зенін А.П.

НУЮАУ – 2011

Зміст

Вступ………………………………………………………………………….3

1.Характеристика колективних засобів захисту населення………......4

1.1. Укриття і притулки………………………………………………………4

1.2. Протирадіаційні укриття(ПРУ)…………………………………………6

1.3. Використання захисних властивостей місцевості……………………..7

1.4. Режими радіаційного захисту…………………………………………...7

1.5. Захист населення від біологічної зброї…………………………………8

2.Колективні засоби захисту в Криму……………………………………9

Заключення………………………………………………………………….11

Література…………………………………………………………………...12

Вступ

На сучасному світі, насиченому зброєю масового ураження (ядерним, хімічним, біологічним), наявністю виробництв ( атомні електростанції, сховища аміаку, хлору і ін.), що володіють підвищеною небезпекою для життя у випадках аварій на них, викликаних природними катастрофами, терористичними актами знання захисту від приголомшуючої дії шкідливих чинників вельми актуально. Основними способами захисту від зброї масового ураження є:

  • укриття населення в колективних засобах захисту;

  • захисних спорудах і простих укриттях, а також уміле використання захисних властивостей місцевості і місцевих предметів;

  • евакуація населення з крупних міст в заміську зону;

  • своєчасне і уміле вживання засобів індивідуального захисту.

Засоби захисту при цьому залежно від їх призначення розділяють на індивідуальних і колективних.

Характеристика колективних засобів захисту населення

1.1.Укриття і притулки.

До колективних засобів захисту відносяться укриття і притулки. Укриття у вигляді траншей, ніш, бліндажів можуть служити захистом від прямого попадання краплинно-рідкого отруйливих речовин (ОВ), ударної хвилі, високої температури. Від дії пари або аерозолів укриття не захищають, а якщо враховувати, що пари багатьох ОВ важчі за повітря, то в укриттях може створюватися висока концентрація пари, загрозлива життю.

Високою надійністю відрізняються притулки, обладнані в протихімічному відношенні. Притулки обладналися в заглибленій частині будівель (вбудовані) або будуються окремо (притулок, що окремо стоїть). Під притулки пристосовуються також метрополітени, гірські вироблення, гаражі і інші заглиблені споруди.Притулки забезпечують найбільш надійний захист від всіх приголомшуючих чинників зброї масового ураження, всіх видів звичайної зброї, а також від шкідливих наслідків вживання ядерної, хімічної зброї і біологічного(високих температур, отруйних димів і пари, обвалів, уламків зруйнованих будівель і т. д.). У притулках можна знаходитися тривалий час.

До притулків відносяться спеціальні споруди, що володіють надійною герметизацією і обладнані фільтро-вентіляційними установками для подачі в приміщення очищеного від ОВ повітря. При цьому в притулку створюється підпір повітря, яке при всіх режимах роботи вентиляції має бути не менше 5 мм вод. ст. Наявність підпору виключає можливість вступу в притулку зараженого повітря навіть при частковому порушенні герметизації.Виходячи з цього до притулків не можна відносити герметизовані укриття, не обладнані фільтро-вентіляційнімі установками, а отже, що не мають внутрішнього підпору повітря.

У притулках передбачаються приміщення для розміщення людей, фільтро-вентіляційна камера, санітарний вузол, комора для зберігання запасів продуктів харчування, тамбури. При нагоді обладналася медична кімната. У притулках обладналися системи водопостачання, каналізації, опалювання і освітлення;встановлюються радіо і телефон. У основному приміщенні знаходяться лави для сидіння і нари для лежання. Кожен притулок забезпечується комплектом засобів для ведення розвідки на зараженій місцевості, відповідним інвентарем (у тому числі і для проведення аварійних робіт) і засобами аварійного освітлення.

По місткості притулки розділяються на малі (до 150 чоловік), середні (від 150 до 450 чоловік) і великі (більше 450 чоловік). При розрахунку місткості притулку мінімальною нормою площі є 0,5—1,5 м3 внутрішнього об'єму на людину. Висота приміщень має бути не нижче 2,2 м. У зв'язку з тим, що при тривалому знаходженні людей в притулку підвищуються температура і вологість повітря, а також збільшується концентрація в нім вуглекислоти, об'єм зовнішнього повітря, що подається, має бути не менше 2 м3/ч на одну людину. При такому режимі концентрація вуглекислоти не перевищує 1,5%. В разі тривалого перебування в притулку норми подачі повітря збільшуються.

Найуразливішим з точки зору можливості вступу зараженого повітря в притулку є вхід в нього. Захист притулку досягається пристроєм двох тамбурів. Перший тамбур закривається зовні дверима важкого типа, які захищають притулок від дії ударної хвилі при ядерному вибуху. Другий тамбур обладнався розсувними герметичними дверима. У газонепроникних перегородках або в герметичних дверях влаштовуються клапани перетікання повітря.Повітря, що подається фільтро-вентіляційнімі установками, послідовно поступає в тамбури, здійснюючи їх постійне провітрювання. Про наявність підпору можна судити по підніманню клапанів розсувних герметичних дверей при відкритих зовнішніх дверях. Клапани повинні опускатися при закритих зовнішніх дверях.

На одну людину в добу з врахуванням нормального функціонування каналізації необхідно 20—25 л води. За відсутності каналізаційної системи притулки обладналися ємкостями для збору нечистот.

Обслуговування притулків забезпечується силами установ і організацій, особовий склад яких ховатиметься в цих притулках. Обов'язковою є наявність двох постів: один біля входу в притулку і другий — безпосередньо в приміщенні для розміщення людей.

По сигналу «Повітряна тривога» комендант з особовим складом ланки є в притулку, виставляє передбачені розкладом пости, забезпечує відключення системи опалювання і дає команду включити вентиляційну установку на режим чистої вентиляції. При цьому режимі зовнішнє повітря, що поступає, проходить через фільтри очищення від пилу. Потім забезпечуються прийом і розміщення тих, що переховуються.

По сигналу «Повітряна тривога» комендант з особовим складом ланки є в притулку, виставляє передбачені розкладом пости, забезпечує відключення системи опалювання і дає команду включити вентиляційну установку на режим чистої вентиляції. При цьому режимі зовнішнє повітря, що поступає, проходить через фільтри очищення від пилу. Потім забезпечуються прийом і розміщення тих, що переховуються.

По сигналу «Хімічний напад» система повітряне постачання перемикається на режим фільтровентіляцї. При цьому закриваються герметичні клапани відведення повітря системи чистої вентиляції і обвідного каналу фільтрів-поглиначів, вимикаються вентилятори режиму чистої вентиляції, закриваються герметизуючі пристрої на витяжних каналах, відкриваються герметичні клапани перед фільтрами-поглиначами, включається припливний вентилятор режиму фільтровентіляції. Зовнішнє повітря, що поступає в притулку, очищається від радіоактивних, отруйливих речовин і бактерійних засобів, а також від інших шкідливих продуктів згорання.

Вихід що вкриваються з притулку допускається лише з дозволу коменданта після відповідних вказівок штабу ГО. Термін знаходження в притулку визначається, виходячи з безпеки евакуації тих, що вкриваються.

Притулки, розташовані в місцях, де можливі масові пожежі і поширення сильнодіючих отруйних речовин, мають вищі захисні властивості. Необхідно здійснювати контроль за експлуатацією і вмістом в готовності притулків.