Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
89.09 Кб
Скачать

2.Колективні засоби захисту в Криму.

У Криму більше двох тисяч притулків. Найбільша кількість протирадіаційних укриттів і притулків на півострові була споруджена в 70-х роках.

Севастополь може вважатися рекордсменом по числу притулків. Правда, самий великомасштабний притулок ввести в дію так і не встигли. Почате в 1977 році будівництво командного пункту Чорноморського флоту в чотири підземні поверхи в села Морозовка (під Севастополем), на початок 90-х виявилося кинутим. Війни ми більше не чекаємо, але притулки залишилися.За час після розвалу СРСР якісь з них (наприклад, розміщені в цокольних поверхах) встигли стати житловими, багато хто «пішов» під кафе, бари, склади, але, у разі потреби вони будуть звільнені протягом доби. За час підготовки до війни всі підприємства півострова обзавелися своїми притулками, а потреба в них може виникнути хіба що в разі якої-небудь локальної катастрофи на зразок викиду отруйних речовин.Зараз в автономії 89 підприємств, які використовують у виробництві небезпечні речовини на зразок аміаку, метану, хлору. Тому кожне з них зобов'язане мати на території і підтримувати в порядку притулок, оскільки в разі чого там повинна сховатися вся зміна тих, що працюють.

Звичайним же громадянам доведеться рятуватися своїми силами — якщо вони не знають, куди бігти. Далеченько, та зате надійний притулок для перших осіб автономії — його відбудували під час холодної війни під Белогорськом: на відстані від епіцентра можливого вибуху (Сімферополь), але все-таки в центрі півострова.Там у разі потреби може сховатися весь склад Ради міністрів Криму, причому необхідні вказівки можна віддавати в сповна комфортних умовах. Якщо притулок для простих смертних є приміщенням з місцями для сидіння, запасом води і протигазів, то vip-персоні зможуть розміститися просторо, не економити на їді і питті і навіть в хвилини відпочинку насолоджуватися переглядом улюблених фільмів. У притулку під Белогорськом свого часу побудували навіть кінотеатр.

А ось в Ялті все набагато гірше. Два притулки для керівництва, передбачені раніше на випадок війни, а тепер катастроф, розташовано недалеко від міста. Одне з них, в Никітськом ботанічному саду, зараз ремонтується, інше, на 300 чоловік, на території Массандровського вінзавода, із-за переміщень грунту почало протікати. Про ремонт його говорять в невизначеному часі.

Проте Ялта готова до катастроф. До цих пір в деяких санаторіях міста до цих пір зберігаються недоторканні запаси ліків, медичних інструментів, протигазів. В разі потреби будуть швидко розгорнуті госпіталі, і медики почнуть надавати допомогу пострадавшим. Зараз на підтримку цього запасу йде до одного відсотка бюджету здравниць.

Втім, хімічної атаки в Ялті опасаються менше всього: по-перше, вітер негайно понесе небезпечний викид за межі міста; по-друге, в місті залишилися всього три підприємства (раніше них були півтора десятки), що використовують небезпечні речовини. Тут найвірогіднішою надзвичайною ситуацією здається землетрус.

Заключення

На сучасному світі вірогідність виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного і військового характеру є досить високою. Прикладами є такі страшні катастрофи як аварії на Чорнобильській АЕС, недавнє руйнування в результаті землетрусу АЕС «Фукусима-1» в Японії, багаточисельні жертви, що викликають. Часто недостатня екологічна безпека сучасних виробництв, що викидають токсичні гази і відходи в довкілля. Підвищилася останніми роками активність терористичних організацій, готових використовувати будь-які види зброї.

Ці приклади підтверджують необхідність і актуальність наявності сучасних притулків в населених пунктах, здатних захистити населення при виникненні надзвичайних ситуацій. Вони можуть бути різній мірі технічної оснащеності, але вони мають бути!

Забезпечення населення країни такими притулками, вчення засобам захисту від приголомшуючої дії шкідливих чинників є одному з важливих завдань Цивільної оборони України - державної системи органів управління, сил і засобів по організації і забезпеченню захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій.

Цивільна оборона є справою всенародною. Тому все населення зобов'язане: - опанувати необхідні знання по захисту від сучасних видів зброї, в першу чергу від зброї масового ураження; практично відпрацьовувати способи захисту від зброї масового ураження і від звичайних засобів, які можуть бути застосовані проти населення; - активно брати участь в заходах цивільної оборони; Вчення по цивільній обороні є обов'язковим для всіх громадян. Адже кожна людина повинна уміти захистити себе і членів сім'ї від наслідків нападу противника, а також в різних надзвичайних ситуаціях, надати самодопомогу і допомогу ураженим. А для цього йому необхідно ще в мирний час вивчити і практично опанувати основні способи і засоби захисту від зброї масового ураження і звичайних засобів.Цивільна оборона України – це державна система органів управління, сил і засобів, яка створюється

(Закон «Про цивільну оборону України», ст. 1 разд. I)

Література

1. Смірнов А.Т. і ін. Безпека життєдіяльності М.: Дрохва, 2005. – 436 с. 2. Міхайлов Л., Безпам'ятних Т. Безопасность життєдіяльності. СПб: Пітер, 2003. – 464 с. 3.Стройков Ю.Н..Кліника, діагностика і лікування поразок отруйливими речовинами.. М. «Медіцина»,1978, 176 с.

12