Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы2.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
761.65 Кб
Скачать

Розкрийте прийоми аналізу художнього твору

Аналiз змiсту твору спрямований на з'ясування його теми, iдеÏ, його сюжету I композицiÏ, образiв i художнiх засобiв зображення.

В початкових класах учнi спецiально не знайомляться з темою та iдеэю твору, не вводяться I данi термiни. Однак у практицi навчання молодших школярiв цiлком випровдовуэ такий пiдхiд до аналiзу художньго твору, згiдно якого з'ясовуэться про що розповiдаэ письменник (тобто тема твору) i що вiн хотiв сказати читачу (головна думка)

Для того щоб пiдвести молодших школярiв до розум iння iдеii необхiдно зясувати мотиви поведiнки дiйових осiб iх ставлення до фактiв i подiй про якi розповiдаються у творi.iснуэ тiсний взаэмозвязок i взаэмозумовленнiсть мiж iдеэю системою образiв конкретним життэвим матерiалом i авторським свiтоглядом. Це повинен по можливостi враховувати вчитель також аналiз повинен переходити у вiльну бесiду, в якiй автор i його герой. Бесiда поэднуэться з читання тексту.

Головна думка не подаэться учням як щось готове що вимагаэ запамятовування. Це висновок до якого вчитель пiдводить всiм розвиткрм сюжету. I дуже важливо, щоб учнi зрозумiли логiку розвитку подiй доцiльнiсть введення автором певних епiзодiв, картин деталей.

Вчить дітей аналізувати. В процесі повторного перечитування ставити питання і завдання. Повторне перечитування має на меті допомогти учням аналізувати твір за будовою, тобто композиційний аналіз. Про композицію твору учні повинні знати, що кожний твір має початок, основну частину і закінчення. Щоб привчити дітей аналізувати твір за будовою. Учитель ставить питання: чим починається твір?, з яких позицій починається твір?, як розгортаються події?, чим завершується твір? На основі оповідань учні переконуються, що вступна і заключна частини значно менші від основної. У процесі роботи привчаємо дітей до того, що в основній частині можна виділити ще декілька частин. Кожна з частин вступна, основна, заключна є логічно завершеною, тобто виражає певний зміст. Усвідомлення логічних частин змісту допомагає учням переказувати твір.

Під час повторного читання продовжується робота над словом. Після прочитання речення, якщо є така потреба зупиняємося, щоб вияснити зрозумілість усіх слів. Незрозумілим не можна залишати жодного слова. Який вид обрати при повторному читанні залежить від жанру твору і від підготовки класу.

Аналіз зображувальних засобів. Застосування цілісного аналізу.

Аналіз змісту частин пов’язується із розбором художніх засобів. Не виключається також, що через аналіз художніх засобів розкривається зміст твору. Роботу над зображувальними засобами необхідно проводити разом з читанням уривків так, щоб відобразити художність і смисл, функцію зображувальних засобів. Цілісним є такий аналіз твору, коли твір аналізується в єдності змісту і форми.

Наприклад: у творі Сосюри „Осінь” сказано: осінь жовтокоса їде гордовито на баскім коні. Через цей метафоричний вислів автор підкреслює нам швидкий прихід осені всюди, а через епітет „жовтокоса”, що все навколо стає жовтим

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]