Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
761.65 Кб
Скачать

Вправи спрямованi на формування умінь свідомого читання

тобто на розуміння структури та змісту тексту. 1) Читання тексту, закривши останні три букви всіх рядків тексту аркушем паперу, а потім і початкові три букви. Необхідно прочитати текст, намагаючись вгадати невидимі частини за змістом. Дана вправа розвиває в учнів уміння читати по здогаду. 2) Читання тексту з додаванням відсутнього складу, слова. Вправа призначене для вдосконалення вміння учнів прогнозувати склад слова та пропозиції, що веде до засвоєння змісту прочитаного. Завдання: Прочитай текст і додай необхідні за змістом частини слів або слово.

Нарек__, в завод_, розкрилися бел лілії і желт__кувшінкі. Буйно цвіте над вод__водян__кашка. Дік__ут__вивела з осоки своїх ут__, вчить їх пла___і ловити мо___. Летять над вод__бел__і сін__стре___, і гуде над квітучою кашкою деловіт__пче__.

І. Соколов-Микитів.

Дуже страшна історія. Доїдаючи булку з маслом, Брати йшли по___________,

Раптом на них із__________

Пес великий залаял_______.

Сказав молодший: «От халепа, Хоче він на нас___________,

Щоб в біду нам не_________,

Псові ми кинемо булку в___

Всі закінчилося чудово.

Братам відразу стало____

Що на каждую_________

».

Треба брати з собою___________.

Д. Хармс.

Перевір, чи співпадають твої слова з тими, що були у вірші: закутка, провулку, потрапити, ясно, прогулянку, паща, гучно, напасти. 3) Пошук в тексті смислових нісенітниць.

Учневі пропонується текст, в якому містяться смислові помилки. Завдання дитини полягає в тому, щоб швидко виділити неточності, тим самим зрозуміти прочитане. Вправа направлено на

формування уміння аналізувати смислову структуру тексту. Завдання: Прочитай текст, виділи в ньому неточності і внеси виправлення. В одному будиночку жила у господарів пухнаста корова Мурка. Господарі її дуже любили і часто пригощали парним молотком і смаженої ріпою. Одного разу Мурка вирішила погуляти - подихати свіжим варенням і погрітися на сковорідці. Корова вийшла на ганок, лягла і від задоволення замугикав. Несподівано з-під ганку вискочила морквина з довгим хвостом. Мурка спритно спіймала її і з'їла. На дворі було весело: шумно цвірінькали пустотливі віники, плавали в калюжах домашні праски, а на паркані стояв гарний пастух і гордо кукурікають. Раптом з собачої контори вилізла велика зла оселедець. Вона побачила корову і стала сердито літати. Мурка злякалася і втекла в дим.

Л. Камінський.

4) Пошук уривків з різних текстів. Вправа формує вміння виявляти структурну та смислові частини тексту. Завдання: Знайди уривки з різних текстів: Ю. Моріц «Весела жаба» та В. М. Гаршина «Жаба-мандрівниця». Поверни кожен з них і прочитай окремо. Весела жаба жила в одній річці. Догори дригом її хатинка стояла - бре-ке-ке! Сиділа вона в болоті, ловила комарів і мошку, весною голосно квакала разом зі своїми подругами. Хатинка НЕ стояла, а догори дном пливла, Але це не змінювало лягушкіни справи. І весь вік прожила б вона благополучно - звичайно, у тому випадку, якщо б не з'їв її лелека. Вона двома руками грала на баяні, Вона двома ногами стукала у барабан. Але трапилася одна пригода. Хатинка перекидалися, Жаба розважалася, В зеленому сарафані танцювала - пара-пам!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]