Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
761.65 Кб
Скачать

Методика проведення позакласного читання

Книжкове оточення і активна самостійна робота з книжкою формує особистість, яка хоче зрозуміти навколишній світ і змінити його. Ввести дитину в оточуючі її різні сфери цього світу, навчити розуміти мову цих сфер, допомогти дитині, не запізнившись, визначити ту сферу, що найбільшою мірою відповідає її здібностям, структурі особистості, запитам і де вона тому може відразу і, звичайно, надалі проявити себе повно і всебічно – ось такою повинна бути мета навчально-виховного процесу на початковій ланці навчання у школі майбутнього. Досягти її нелегко, але необхідно. За функціональною спрямованістю, поставленими метою і завданнями для кожного етапу формування читацької самостійності існує своя типова структура уроку позакласного читання. Початковий етап 1. Розв’язання завдань з орієнтування в групі книжок з метою вибору необхідної книжки за вказаною вчителем ознакою (3 хв.). 2. Читання книжки (твору) вчителем вголос (7 хв.). 3. Бесіда-роздуми над прослуханим (4-5 хв.). 4. Самостійне знайомство учнів із новою книжкою як засіб підготовки до наступного читання (5 хв.). 5. Читання учнями твору вказаного вчителем (10-13 хв.). 6. Вияв і оцінка якості самостійного читання-розгляду незнайомої книжки (10 хв.). 7. Рекомендації до самостійної позаурочної індивідуальної (колективної) діяльності з книжками(1-2 хв.). Основний і завершальний етапи 1. Колективна робота з книжками, прочитаними до уроку; визначення книжок для всебічного аналізу і обговорення (5-7 хв.). 2. Бесіда про героїв прочитаних книжок, авторів книжок (30 хв.). 3. Доповнення, розширення, уточнення читацького досвіду дітей учителем (5-7 хв.). 4. Домашнє завдання (1-2 хв.). Примітка. Творчість при підготовці і проведенні уроків позакласного читання повинна проявлятися не в зміні типової структури уроку, а у доборі навчального матеріалу і прийомів навчання, в майстерності втілення і реалізації методичного задуму. Завершуючи навчання у початковій школі, діти повинні знати:

  • види доступної літератури – художньої, науково-пізнавальної, довідкової, періодичної, публіцистичної;

  • можливі теми читання;

  • зовнішні ознаки книжки і різні типи позатекстової інформації;

  • правила гігієни читання.

Повинні вміти:

  • ставити для себе мету звернення до книжок;

  • звертатися за бібліотечно-бібліографічною допомогою;

  • переглядати якомога більше книжок з метою вибору книжки для читання;

  • визначити для себе зовнішні показники змісту книжки і, орієнтуючись на них, здійснювати прогнозування змісту книжки;

  • вибирати книжку, яка найбільше відповідає поставленій меті;

  • усвідомити зміст вибраної книжки, максимально використовуючи свої читацькі можливості;

  • дотримуватися при самостійній роботі з книжкою правил гігієни читання

Робота з зв*язним мовленням

молодших школярів включає такі основні напрямки: удосконалення звукови-мови учнів і підвищення їхньої вимовної культури; зба­гачення, уточнення й активізація словникового запасу молодших школярів, уміння вживати слова у властиво­му для них значенні, користуватися виражальними засо­бами мови залежно від ситуації та мети висловлювання; послідовно і логічно викладати думку; удосконалення граматичного ладу мовлення дітей; оволодіння нормами українського літературного мовлення; засвоєння найваж­ливіших етичних правил спілкування.

Перелічені напрямки роботи з розвитку мовлення становлять основу для формування у молодших школярів умінь сприймати, відтворювати і будувати зв'язні ви­словлювання різних типів і стилів.

Необхідність навчати дітей зв'язно висловлювати свої думки викликала до життя термін «зв'язне мовлення», який закріпився у методиці викладання мов у початкових класах. Під цим терміном розуміється монологічне мов­лення, точніше — процес, діяльність мовця, послідовний усний чи письмовий виклад думок, знань. Наслідком та­кої діяльності стає текст, тобто сукупність взаємопов'я­заних самостійних речень, об'єднаних спільним предме­том (темою) й головною думкою висловлювання за до­помогою мовних (лексичних, граматичних й інтонацій­них) засобів. У методиці мови ці два поняття «зв'язне мовлення» і «текст» стоять поряд.

Методичні прийоми розвитку зв'язного мовлення молодших школярів

Формуючий етап - мета, якого підібрати комплекс вправ спрямованих на розвиток зв'язного мовлення молодших школярів.  Підібрано комплекс вправ направлений на змістовність, логічність, точність, виразність, вимовні, правильність.  У першу групу вправ спрямованих на точність, логічність і комунікативну доцільність, мовна правильність віднесені наступні вправи:  1. Склади текст про котика по малюнку або розкажи про своє котика (усно).  2. Склади з слів дві пропозиції.  Я, дереві, ну, побачив, довбав, дятла, міцним, він, дзьобом, осику.  3. Склади з слів пропозицію і напиши його, диктуючи собі по складах.  Навесні, в, купаються, горобці, калюжах.  Склади ще одну пропозицію про горобця, щоб вийшов текст. Запиши його.  4. Прочитай. Склади з слів дві пропозиції.  На лузі паслися кози і вівці вони щипали траву.  Склади розповідь за картинками. Як ти його озаглавити?  Чому?  6. Розглянь малюнок. Озаглавити його. Розкажи, що сталося в лісі.  У другу групу вправ спрямованих на виразність, змістовність, ясність мови, входять наступні вправи:  1. Прочитай текст.  Подруги.  Оля часто хворіла. А її шкільна подруга Олена росла спритною та сильною. Дівчатка задумалися: чому так? Кожен день Олена починає з зарядки. Взимку катається на лижах і ковзанах. Олена вирішила допомогти Ользі стати сильною.  Підготуй продовження тексту про те, як Лена буде допомагати Олі. Напиши дві пропозиції.  2. Розглянь малюнки. Склади текст на тему "Ми любимо спорт".  3. Склади з даних слів чотири пропозиції. Напиши.  Є, театр, в Москві, дивовижний.  На сцені, ведмеді, мавпи, лисиці, слони, виступають.  Багато, приносить, зустріч, радості, зі звірами, дітям.  Акторів, Наталія Юріївна Дурова, готує.  4. Прочитай початок казки.  У казковому місті жив ляльковий майстер. Він робив чудові іграшки.  Одного разу до майстра прийшов ... .  Придумай продовження казки.  5. Склади текст з трьох - чотирьох речень на тему "Дятел - корисна птиця". Почни текст пропозицією: Не дарма дятла лісовим доктором називають! Напиши текст.  6. Прочитай і порівняй два заголовки: "Наш клас", "Наш клас дружний". Однакові вони чи відрізняються один від одного? Поясни.  Склади текст, використовуючи один із заголовків. Напиши три - чотири пропозиції.  7. Склади по малюнку розповідь. (Можна користуватися опорними словами)  Опорні слова: гра, обруч, стежать, дві команди, вправно.  Пролізти, впала, засмутилася, уважно.  Таким чином, перш ніж розвивати зв'язне мовлення, необхідно використовувати різні прийоми і методи спрямовані на розвиток зв'язного мовлення молодших школярів. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]