Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
761.65 Кб
Скачать

Доберіть вправу на вивчення синонімів

На перших порах треба пропонувати молодшим школярам списки слів синонімів.Наприклад, з поданого нижче списку випиши в рядки ті слова, що є синонімами до слів у колонці.

Говорити –

Сміятися –

Лякати –

(реготати, казати, полохати, посміхатися, мовити, страхати, розмовляти)

Після цього можна пропонувати учням ряди слів, які треба самостійно згрупувати так, щоб до кожної групи потрапили слова, близькі за значенням.

Напр. :

  1. Спиши речення. Яким словом з поданих у дужках можна замінити виділені слова?

Швидка (весела, прудка) білочка швидко перестрибувала з дерева на дерево.

  1. Прикметники, подані у словосполученнях, заміни іншими, близькими за значенням:

Сонячний день-…; морозний вітер-…; приємна зустріч-…

  1. Подані сполучення іменників з прикметниками заміни іменниками, близькими за значенням:

Сильна метелиця- завірюха; сильний дощ-…; велика жара- …

Доберіть вправи на вивчення антонімів.

Серед різноманітних видів під час вивчення лексики важливе місце посідають вправи з антонімами, мета яких – збагатити словниковий запас учнів, виробити в них уміння яскраво і образно висловлювати свої думки. Крім того виконуючи вправи з антонімами, школярі користуються такими логічними операціями, як порівняння, зіставлення, протиставлення, які сприяють, розвиткові розумових здібностей дітей.

За програмою 1-4 класів учні повинні навчитися зіставляти слова, протилежні за значенням, і розуміти їх, здійснювати спостереження за роллю антонімів у реченні, використовувати антоніми у реченні та у своєму мовленні.

Для того щоб навчити дітей розрізняти антоніми і правильно користуватися ними у своєму мовленні, потрібні спеціальні вправи, які в залежності від поставленої мети можуть проводитися на окремих словах, словосполученнях, реченнях і зв’язних текстах.

У роботі з антонімами використовують такі види вправ:

  • Виділення з речення чи тексту слів з протилежним значенням (антонімів) і групування парами; - добір антонімів до поданих слів; - заміна в тексті виділених слів антонімами;

  • Дописування речень словами, які мають антонімічний смисл; - складання речень з антонімами.

  • Ознайомлення дітей зі словами протилежного значення починається з організації спостереження за вжитими антонімами. Учитель пропонує знайти слова з протилежним значенням у прислів’ях: Геть пішло з країни горе-розлилося щастя морем. Для щастя свого народу не страшно у вогонь і воду.

  • Вправи на спостереження за вживанням антонімів можуть виконуватися учнями під час вивчення граматичного матеріалу, зокрема іменника, прикметника, дієслова, прислівника.

Важливо показати дітям, що антоніми можуть бути тільки ті слова, які належать до однієї і тієї ж частини мови. З цією метою учитель пропонує дітям дописати з довідки антоніми до поданих слів: високий, шум, низько, плач. (Довідка: тиша, високо, низько, сміх, плакати.)

Звичайно, робота над антонімами не обмежується тільки виділенням чи добором їх з готового матеріалу. Важливо виробити в учнів уміння вживати антоніми у своєму мовленні. З цією метою учитель використовує різні варіанти вправ серед них:

а) дібрати до поданих слів антоніми, записати їх: зима - …, старий - …, чорний - … ;

б) у словосполученнях чи реченнях замінити підкреслені слова антонімами: радісна подія, зимові канікули, ледачий хлопчик, або почався урок. У класах і в коридорах – тиша. Замовкла музика. Школярі працюють;

в) до поданих словосполучень дібрати антонімічні словосполучення: темна ніч - … …, хвалять за працю - … … , весняний ранок - … … .

г) продовжити почате речення антонімами: Як є початок, то й … буде. Де багато слів, там … діла.

д) складання невеличких зв’язних текстів із використанням у них антонімів (наприклад, про спортивні змагання, роботу на пришкільній ділянці тощо.)

Таким чином, вчитель має можливість використовувати різні види вправ та завдань з роботи над антонімами у початкових класах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]