Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
761.65 Кб
Скачать

Доберiть творче завдання для роботи над оповiданням.

Вводячи в обiг термiн «оповiдання» необхiдно забезпечити його тлумачення. Зрозумiло, що його роз'яснення потрiбно ввести з урахуванням вiку дiтей.

Оповiдання- це невеликий художнiй твiр. Художнiй тому що в ньому даэться словесний малюнок подiй, пов'язанних з життям i дiяльностю людей, або словесно малюэться природа.

Словесне змалювання виявляэться у тому, що в оповiданнi читач знаходить опис зовнiшнього героя, його поведiнки.

Оповiдання, представленi в читанках для 2-4 класах, умовно подiляють на 2 групи: оповiдання, у яких дiють люди, та оповiдання про природу i дiяльнiсть у нiй людей. Першу з них при початковому ознайомленнi з твором варто читати самому вчителю. Другу – можна доручати учням, але не ранiше як у 3 кл.

Оповідання про природу, які не мають виразного емоційного змісту можна давати для мовчазного первісного читання. Вивчені раніше твори порівнюються, спираються вже на вивчене і засвоєне.

Беремо невелике оповiдання з пiдручника.

Завдання творчi:

  1. Прочитайте оповiдання по частинах. Знайдiть рядки в яких описуэться………………

  2. У яких словах розкрито ставлення головного героя?

  3. Знайдiть у текстi речення з порiвнянням. Що вони додають до характеристики образу головного героя?

  4. Вдома складiть план оповiдання. Пiдготуйте за планом стислий переказ.

  5. Пофантазуйте як можна продовжити оповiдання?

  6. Намалюйте сподобавшуюся картину з оповiдання.

  7. Змiнiть iм'я головних героiв

  8. Перекажiть оповiдання вiд -2- 3 особи

Доберіть творче завдання для роботи над віршем

Творча робота на основі тексту:читання в особах (епічний вірш),продовження авторської думки,складання тексту за аналогією до вірша ,розповідь від певної особи,від автора,подовження подій тощо.

1)А.Бортняк.Зламана гілка (4 клас)

Творча робота на основі тексту:

-Що зробив би ти,якби побачив зламану гілочку?

2) «Ходить гарбуз по городу» 2 клас

Творче застосування знань

1)-Хорова декламація вірша (в особах).-2)Розповіді учнів про городні рослини,які не згадуються

№1010. Практика (українська літра)

Доберіть творче завдання для роботи над казкою

Казка, як унікальний вид творчості, ближче всього дитячої душі. Вона змушує дитину сміятися, переживати і сподіватися, одним словом відчувати. А тонко відчуває людина здатна на справжню творчість.

Робота з народними й авторськими казками може проводитися з використанням різноманітних стратегій та організаційних форм. Окрім занять, це можуть бути різноманітні ігри та вправи, малювання, ліплення, конструювання, творчі завдання. Дуже важливо, щоб батьки і вихователі після читання казки обговорювали з дітьми життєві проблеми, порушені у ній, а діти вчилися думати і висловлювати свої думки в творчості. Тому до кожної казці ми пропонуємо питання, ігри та творчі завдання, які розвивають уяву та інтуїцію, спритність і окомір; вчать спілкуванню і спостережливості; виховують почуття взаємодопомоги; допомагають дитині глибоко і активно опановувати основи рідної мови, математики, мистецтва. Вся робота проходить у формі гри, але при цьому зберігаються елементи пізнавального і навчального спілкування. Роль педагога у спільній доросло-дитячої діяльності при роботі з казкою полягає в тому, щоб відійти від традиційних методів і прийомів роботи з казкою (читання, розповідання, переказ, перегляд вистав, м / ф і кінофільмів за казками) і підійти до використання казкового матеріалу нетрадиційно. Це означає, ініціювати у дітей уміння нестандартно, оригінально сприймати зміст казок, відображати його у всіх видах діяльності, а також створювати передумови для твору дитиною власної казки. При цьому, враховуємо індивідуальні психофізіологічні особливості дітей; дотримуємося принципу "Від простого - до складного"; створюємо в групі комфортну предметно-просторову розвиваюче середовище. Важливо не дати дитині готовий відповідь, а допомогти знайти цю відповідь разом; хотіти вислухати дитину; посміхатися і використовувати м'які інтонації; перебувати у позиції очі - в - очі.

Розглянемо окремі методи і прийоми роботи з казкою. Моделювання казок. Використання моделей для складання казки дозволяє дітям краще засвоїти послідовність дій персонажів казки і хід казкових подій; розвиває творчу уяву і абстрактно-логічне мислення, вміння оперувати символами і знаками; збагачує словник, активізує мова; впливає на всі органи чуття. У своїй роботі ми пропонуємо використовувати в якості заступників різноманітні геометричні фігури. Заміна здійснюється на основі кольору і співвідношення величин героїв. Наприклад, у казці "Три ведмеді" це три коричневих кола різного діаметра, а в казці "Теремок - смужки різної висоти і кольору (відповідає кольору персонажа: жаба - зелений; лисиця - помаранчевий і т.д.). піктографічні зображення . Дитина (спочатку разом з дорослим) виділяє кількість картинок, які будуть "планом" казки і з допомогою піктограми зображує їх. Виразні руху. Головним завданням при використанні в роботі з казкою виразних рухів є розвиток творчих здібностей дітей. Засвоєння того чи іншого виразного руху, жесту відбувається у спеціально підібраних вправах, також у вільних іграх. Допоміжними засобами освоєння виражальних рухів виступають слово і музика. Наприклад, при передачі психоемоційного стану "Смуток" звучить п'єса "Хвороба ляльки" з "Дитячого альбому" П.І. Чайковського. Наприклад, зображуючи розгорається "Вогонь" під "Танець з шаблями" А. Хачатуряна, діти передають цей образ різкими рухами, мімікою. Проблемні ситуації (від грецького problema - завдання, завдання та латинської situation - становище) - це ситуації, для оволодіння якими індивід чи колектив повинні знайти використовувати нові для себе засоби і способи діяльності; вчать мислити і творчо засвоювати знання. Вихід із проблемної ситуації - це відкриття нового, ще невідомого знання. Проблемні ситуації активізують пізнавальну, мовну, творчу діяльність дітей і будуються за матеріалами розвитку дії, на подієвої стороні твору. Створення проблемної ситуації вимагає постановки проблемного питання: · Чому маленька Герда виявилася могутнішим Снігової Королеви? (Г.-Х. Андерсен "Снігова Королева?). · Чому з Шапокляк ніхто не хотів дружити? (Е. Успенський "Крокодил Гена"). · Чому посварилися лисиця і заєць? ("Лисиця і заєць". Російська народна казка). Творчі завдання можуть бути індивідуальними і колективними. Результатом виконання творчих завдань є поява продукту, що відрізняється новизною, оригінальністю, унікальністю (нового образу, малюнка, казки)

Наведемо приклади виконання дітьми творчих завдань за казкою "Ріпка".

· Розповісти знайому казку по колу.

· Розіграти казку. Діти розподіляють ролі.

· Розповісти про користь ріпи і про те, які страви з неї можна приготувати.

· Придумування своєї казки "Морквина" (за аналогією).

· Оформлення книги "Корисні казки" (обкладинка, ілюстрації).

· Виготовлення костюмів-нагрудників "Овочі" (тканина, папір).

· Розігрування придуманих казок.

Можуть бути й інші творчі завдання Казки, але по-новому - діти наділяють знайомих героїв казок протилежними для них якостями

Колобок добрий вовк

Лисиця хитра колобок

Казки про побутові предмети - початком казки є розповідь про будь-побутовому предметі. Реальний початок казкове продовження Дізнайся казку по пісеньці героїв: Не сідай на пеньок, не їж пиріжок ("Маша і ведмідь") Скріпи, нога, скрип, липова! ("Ведмідь - липова нога") Козлятушки, ребятушки! Відчиніть, відчиніть! ("Вовк і семеро козенят") Продовж казку - замість відомої кінцівки казки треба придумати свою. Діти вчаться фантазувати, міркувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]