Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы2.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
761.65 Кб
Скачать

Психологічні засади формування навички читання

Читання - складний психофізіологічний процес. У його акті беруть участь зоровий, речедвігательний, речеслуховой аналізатори. Про основі цього процесу, як пише Б.Г. Ананьєв, лежать "складні механізми взаємодії аналізаторів і тимчасових зв'язків двох сигнальних систем".

Читання на своєму первинному етапі, на етапі формування технології читання, наш відомий психолог Б.Д. Ельконін характеризував як "процес відтворення звукової форми слів за їх графічної моделі". Це означає, що дитина повинна побачити букву, віддиференціювати букву, визначити яка ця літера, а далі він повинен побачити, віддиференціювати і визначити наступну букву. І тільки, якщо час упізнання другої літери не буде більше часу забування попередньої, не буде забування, дитина зможе пізнати склад. А ці етапи дитина проходить досить довго.

Процес читання - це не той процес, який можна сформувати швиденько. На жаль, за останні 50 років дуже різко скоротився час навчання читання та письма, практично в два рази. А якщо ми візьмемо буквар 50-го року і сучасні підручники, які дитина повинна вже читати через 2 місяці, то ми зрозуміємо, що інформаційна насиченість, той темп, який ми даємо дитині, виріс неймовірно. А можливості дитини залишилися тими ж. Які мав він певні функціональні можливості, такими вони і залишилися. Якщо в 50-і роки в школу приходили діти майже восьми років, то в останні 20 років у школу приходять діти шести років.

У складному процесі читання можна розрізнити три основні моменти:

Сприйняття цих слів. Вміти читати - це означає, перш за все, вміти по буквах здогадуватися про ті слова, які ними позначаються. Читання починається тільки з того моменту, коли людина, дивлячись на букви, опиняється в стані вимовити, або згадати, певне слово, відповідне поєднанню цих букв.

Не важко показати, що в цьому процесі сприйняття літер, як символів певного слова, велику участь беруть не тільки зір, але також пам'ять, уяву і розум людини. Коли ми читаємо слова, то не тільки складаємо букву за буквою, а, схопивши одну або кілька букв, відразу здогадуємося про цілий слові.

Розуміння змісту, пов'язаного з прочитаними словами. Кожне слово, прочитане нами, може викликати у нашій свідомості які-небудь зміни, якими визначається розуміння нами цього слова. В одному випадку в нашій свідомості виникає певний, більш-менш яскравий образ, в іншому - яка-небудь почуття, бажання чи теоретичний логічний процес, в третьому і те, і інше разом, у четвертому - жодної постаті і почуття, а тільки лише просте повторення сприйнятого слова чи, може, інше слово, з ним пов'язане.

Оцінка прочитаного. Уміння не тільки прочитати книгу, але й критично поставитися до її змісту спостерігається, як відомо, не завжди.

Мотивом читання є потреба. У молодшого школяра, що опановує читанням, спочатку виникає потреба навчитися читати, тобто освоїти звукову систему і сам процес читання - виникнення з літер слова. Це викликає у нього інтерес. Освоївши первісне читання (грамоту), учень змінює мотив читання: йому цікаво зрозуміти, яка думка криється за словами. У міру розвитку читання мотиви ускладнюються і школяр читає з метою дізнатися якийсь конкретний факт, явище; навіть з'являються більш складні потреби, наприклад, пізнати мотив вчинку героя, щоб оцінити його; знайти головну думку в науково-популярному тексті і т.д.

Читання безпосередньо пов'язане і з усним мовленням. За допомогою усного мовлення відпрацьовується виразність читання; при читанні використовуються засоби мовної виразності, а також зв'язкова усне мовлення для передачі змісту тексту та спілкування між читають.

Сприйняття текстів молодшими школярами не відповідає сприйняттю зрілого читця і має ряд особливостей. Йому властива:

фрагментарність, відсутність цілісності сприйняття тексту;

слабкість абстрагує і узагальнюючого сприйняття;

залежність від життєвого досвіду;

зв'язок з практичною діяльністю дитини;

яскраво виражена емоційність і безпосередність, щирість співпереживання;

превалювання інтересу до змісту промови, а не до мовної формі;

недостатньо повне і правильне розуміння зображально-виражальних засобів мови;

переважання репродуктивного (відтворюючого) рівня сприйняття.

Щоб сформувати читання як навчальний вміння, необхідно це обставина мати на увазі. Важливо також враховувати особливості пізнавальної діяльності дітей. У дітей 6-7 років ще не розвинене логічне мислення, воно носить наочно - дієвий характер, вимагає опори на практичні дії з різними предметами та їх заступниками - моделями. Далі поступово мислення набуває наочно-образний характер, і, нарешті, виникає логічне абстрактне мислення. Ці ступені розвитку пізнавальної діяльності молодшого школяра накладають відбиток на характер навчання.

Сучасна методика розуміє навик читання як автоматизоване вміння з озвучення друкованого тексту, що припускає усвідомлення ідеї сприйманого твору і вироблення власного ставлення до читаемому. У свою чергу така читацька діяльність передбачає вміння думати над текстом до початку читання, в процесі читання і після завершення читання. Саме таке "вдумливе читання", засноване на досконалому навичці читання, стає засобом залучення дитини до культурної традиції, занурення у світ літератури, розвитку його особистості. При цьому важливо пам'ятати, що навички читання - запорука успішного навчання як в початковій, так і в середній школі, а також надійний засіб орієнтації в потужному потоці інформації, з яким доводиться стикатися сучасній людині.

У методиці прийнято характеризувати навик читання, називаючи чотири його якості: правильність, швидкість, свідомість і виразність.

Правильність визначається як плавне читання без спотворень, що впливають на зміст читаного.

Швидкість - це швидкість читання, яка обумовлює розуміння прочитаного. Така швидкість вимірюється кількістю друкованих знаків, прочитаних за одиницю часу (зазвичай кількістю слів в 1 хвилину).

Свідомість читання в методичній літературі останнього часу трактується як розуміння задуму автора, усвідомлення художніх засобів, що допомагають реалізувати цей задум, і осмислення свого власного ставлення до прочитаного.

Виразність - це здатність засобами усного мовлення передати слухачам головну думку твору і своє власне ставлення до нього.

Усі названі якості взаємопов'язані між собою і взаємообумовлені. Без правильного озвучування графічних знаків неможливе розуміння окремих одиниць тексту, без з'ясування значення кожної одиниці не можна усвідомити їх зв'язок, а без внутрішнього зв'язку окремо взятих компонентів тексту не відбудеться усвідомлення ідеї твору. У свою чергу, розуміння загального змісту твору допомагає правильності читання окремих його елементів, а правильне читання та розуміння тексту стають основою для виразності читання. Швидкість, будучи темпом читання, за певних умов стає засобом виразності. Таким чином, підготовка читця повинна будуватися з урахуванням одночасної роботи над усіма чотирма якостями навички читання. даний підхід реалізується вже в період навчання грамоти. Ще важливіше таку систему роботи мати на увазі на уроці при читанні художніх текстів.

У методиці поряд з терміном навик читання вживається термін техніка читання. Ще до недавнього часу цей термін називав тільки технічну сторону процесу читання.

Відомий психолог Т.Г. Єгоров у роботі "Нариси психології навчання дітей читання" розглядає читання як діяльність, складається з трьох взаємопов'язаних дій: сприйняття буквених знаків, озвучування (вимови) того, що ними позначено, і осмислення прочитаного. У маленької дитини, яка тільки вчиться читати, ці дії протікають послідовно. Однак у міру накопичення досвіду читання тексту ці компоненти синтезуються. Т.Г. Єгоров пише: "Чим більш гнучкими синтез між процесами осмислення і тим, що називається навичкою в читанні, тим досконаліше протікає читання, тим воно точніше і виразніше". Як випливає з наведеного висловлювання, дослідник техніку читання (те, що в читанні називають навичкою, тобто механізмом сприйняття і озвучування) не протиставляє осмислення читаного. Щоб читання відбулося, всі три дії повинні бути вчинені одночасно.

Про це ж писав С.П. Редозубов: і тепер можна зустріти вчителів, які ділять уроки читання на дві категорії: уроки "техніки" читання та уроки свідомого і виразного читання. Такий розподіл уроків в самій основі своїй хибно. Кожен урок читання повинен бути уроком свідомого читання ".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]