Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_practy4ni_zavdannia.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Практичне ситуаційне завдання 4.

Час на виконання завдання: 30 хв.

Критерії оцінювання: обґрунтована відповідь – 3 бал; неповна відповідь – 1,5 бали.

ЗАТ ЛАЗ” (www.laz.ua)

За шістдесят п’ять років свого існування підприємство "ЛАЗ" стало великим спеціалізованим підприємством, основною сферою діяльності якого є виробництво автобусів міського сполучення, а також запасних частин до них. В 1994 році у процесі корпоратизації державне підприємство перетворилось у ВАТ "ЛАЗ", а в 1997 році проведено його реструктуризацію. Незважаючи на запобіжні заходи, з 1994 році почалося різке скорочення обсягів реалізації, зумовлене відміною держзамовлень і зростання цін на автобуси. У 1996 році обсяг виробництва й реалізації становив лише близько 13 %. Однак з 1997 року спостерігаються перші ознаки пожвавлення виробництва.

Протягом наступних років відбувалися процеси приведення чисельності працюючих до реальних потреб виробництва. Наприклад, за 1997 рік середньоспискова чисельність працівників знизилась на 20 %. Водночас зменшилися втрати робочого часу, зросла продуктивність праці.

Однією з причин поліпшення фінансових результатів "ЛАЗ" є вдосконалення системи збуту продукції. Наприклад, у 1998 році через ділерів реалізовано близько 1050 автобусів.

У 2003 році на основі постанови КМУ утворюється ЗАТ "ЛАЗ" та затверджується державна інвестиційна програма, згідно якої інвестиції вкладаються у технології, конструкції, обладнання та навчання персоналу заводу. З 2004 по 2008 року розробляють та представляються нові моделі автобусів та тролейбусів.

Згідно з проведеними маркетинговими дослідженнями й аналізом внутрішніх можливостей "ЛАЗ" прогнозується подальше річне збільшення обсягів продажу продукції на 4 % як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому, зокрема в Росії. Прагнучи завоювати конкурентні переваги, підприємство працює над поліпшенням якості та зниженням собівартості продукції.

Основним ринком збуту продукції цього виробника залишається ринок України. ЗАТ "ЛАЗ" є безсумнівним лідером на ринку приміських автобусів. Ринок міжміських автобусів в Україні розподілений між "Ікарусом" (Угорщина) і "ЛАЗ", хоча перевагу утримує вітчизняний виробник автобусів. До недавнього часу цей ринок утримує вітчизняний виробник автобусів. Ринок міських автобусів до недавна розподілявся між фірмами "Ікарус" та ЛіАЗ (Росія). Беручи до ваги те, що в Україну практично припинилися поставки імпортних автобусів, ЗАТ "ЛАЗ" прагне завоювати нові сегменти ринку - міських і малих приміських автобусів. Очікуваний попит на автобуси в Україні у найближчі п’ять років щорічно збільшуватиметься як через необхідність оновлення парку автобусів, так і через його розширення.

На російському ринку сьогодні присутні п’ять потужних постачальників автобусів, два з яких контролюють 60 % ринку. Середні ціни конкурентів вищі, ніж на продукцію "ЛАЗ". Російський ринок нестабільний, покупці надають перевагу тривалим зв'язкам з продавцями. Головними параметрами, які визначають рішення про купівлю, є низька ціна, задовільна якість продукції, надійність і тривалість гарантійного терміну. З метою збільшення експорту автобусів на ринки Росії "ЛАЗ" планує організовувати сервісні пункти, рекламу.

Потенційними конкурентами ВАТ "ЛАЗ" є фірми "Мерседес", "Вольво", "Неоплан". "Івеко", "Рено", але в Україну переважно здійснюються поставки автобусів, які були в експлуатації.

У 2010 році підписано меморандум з КМУ на поставку 2050 автобусів та тролейбусів для України у рамках підготовки до чемпіонату 2012 року.

Завдання:

1. Визначте, які стратегічні рішення приймало керівництво ЗАТ "ЛАЗ" на різних етапах свого існування.

2. Сформулюйте основні цілі ВАТ “ЛАЗ” на найближчу перспективу.

3. Обґрунтуйте стратегічний набір для ВАТ “ЛАЗ”.

4. Сформулюйте стратегії, які рекомендовано реалізувати на підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]