Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_practy4ni_zavdannia.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Тема 7. Стратегія диверсифікації діяльності підприємства

Основні поняття теми: поняття диверсифікації діяльності підприємства, аспекти (напрямки) диверсифікації, доцільність і можливість диверсифікації діяльності підприємства, сценарії диверсифікації, концентрична диверсифікація, горизонтальна диверсифікація, конгломеративна диверсифікація, вертикальна диверсифікація, типові стратегії диверсифікації, їх цільове призначення і типові ситуації застосування

Кількість годин: 2 а.год.

Оцінювання: 2 бали

Список інформаційних джерел:

Основний: 10, 11, 12, 13;

Додатковий: 14, 16, 18, 20, 22, 24, 25, 26, 29.

Практичне ситуаційне завдання 20.

Час на виконання завдання: 30 хв.

Критерії оцінювання: обґрунтована відповідь –1 бал; неповна відповідь – 0,5 бали.

Підприємство холдингового типу «Нафтохімічний концерн»

Підприємство холдингового типу «Нафтохімічний концерн» - визначний в Україні лідер у виробництві нафтохімічної та сільськогосподарської продукції, полімерів, хлорвуглеводнів, кольорових металів, товарів споживання. Загалом воно є виробником понад 100 видів продукції.

Значна частина продукції (понад 80 %) призначена для подальшої переробки, тобто основними споживачами є підприємства обробної промисловості. Ця обставина мала різні наслідки для успіху бізнесу даного підприємства залежно від діючої системи господарювання. За часів централізованого розподілу продукції за цінами, які забезпечували відповідну рентабельність, вона надходила заздалегідь визначеним підприємствам. При переході до ринкової економіки з'ясувалося, що «НХК» має неефективну систему управління, не визначено його пріоритетні напрями розвитку в нових умовах господарювання.

Гігантські розміри даного підприємства (холдинг об'єднує вісім гірничодобувних, металургійних, хімічних і нафтохімічних заводів) тільки ускладнили ці проблеми. Прибутки, які отримували окремі підрозділи підприємства, вкладали в нерентабельні виробництва. Врешті-решт доволі швидко «НХК» залишився без обігових коштів, у повній залежності від гуртових покупців.

Після деяких сумнівів вище керівництво «НХК» ухвалило рішення щодо приєднання двох нафтогазовидобувних підприємств, щоб створити замкнений цикл на деяких виробництвах. Однак невеликий виграш від отримання дешевих нафтопродуктів міг призвести до банкрутства й приєднані підприємства.

Під державні гарантії було взято кредит для будівництва заводу з виробництва поліетилену. Хоча це також не дало бажаних результатів. Річний обсяг реалізації зменшився на 19 %, балансові збитки порівняно з попереднім роком збільшились у чотири рази, швидко зростала кредиторська заборгованість (35 % за рік).

Наприкінці минулого року за рішенням уряду контрольний пакет акцій «НХК» передано в управління СП «ТНК», яке працює на українському ринку переробки нафти, реалізації нафтопродуктів і продукції хімічної промисловості. Проведений аналіз засвідчив, що постійне зростання кредиторської заборгованості було зумовлене нестачею обігових коштів, збитковою діяльністю та некваліфікованими діями керівництва. Було зроблено спробу удосконалити систему управління, замінено частину керівників вищого рівня. Деякі зрушення відбулися (частково ліквідовано заборгованість за енергоресурси). Три з восьми заводів нафтохімічного концерну збільшили випуск продукції порівняно з рівнем минулого року, тим часом як на решті підприємств спад виробництва становив 15-28 %. Стало зрозумілим, що передача «НХК» в управління уповноваженій особі швидкого результату не принесе.

Погашення заборгованості перед усіма кредиторами, на думку деяких експертів, можливе лише у випадку банкрутства підприємства. Та керівництво ще сподівається залучити нових інвесторів (зацікавленість у співпраці вже виявили декілька зарубіжних компаній). Однак радикальним антикризовим заходом вважають реструктуризацію концерну, зокрема створення на його базі 14 самостійних підприємств зі статусом юридичної особи.

Таким чином, нафтохімічний холдинг, вартість якого ще п’ять років тому інвестори оцінювали в один мільярд доларів, сьогодні шукає шляхи до виживання.

Завдання:

1. Визначте стратегії, які використовувало підприємство «НХК» на різних етапах свого існування.

2. Обґрунтуйте стратегічні помилки, які були допущені керівництвом холдингу "НХК" у визначенні стратегії.

3.Запропонуйте стратегії, які можна порекомендувати підприємству для виходу з проблемних ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]