Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_practy4ni_zavdannia.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо розв’язку ситуаційних завдань

Для проведення практичних занять з дисципліни «Стратегія підприємства» використовується метод кейсів. Метод кейсів (ситуаційних завдань) – це інструмент, за допомогою якого значно полегшується та якісно поліпшується проведення практичних занять у студентів, при якому студенту пропонується осмислити реальну життєву ситуацію.

Опис стратегічної ситуації відображає не тільки практичну проблему на підприємстві, а актуалізує певний комплекс знань, який необхідно засвоїти для розв’язання проблеми та обґрунтування певної стратегії. При цьому проблема, як правило, не має однозначних рішень становить своєрідний розгалужений і неоднозначний оптимум. У ході розробки і аналізу ситуації студенти можуть приймати або спростовувати визначені стратегічні рішення. Відповідно при проведенні висновків по ситуаційних завданнях не даються оцінки правильності запропонованих рішень, а може приводитися приклад того, як дана проблема була вирішена на практиці.

Цей метод вдало поєднує навчальну та аналітичну діяльність студентів. По суті, це метод аналітичної діяльності, спрямований на поглиблене розуміння реальних практичних ситуацій. Суть методу зводиться до обговорення тексту з метою пошуку виходу із ситуації, що описується в ньому. За внутрішньою структурою цей метод можна вважати методом групової динаміки, коли ситуація аналізується у процесі аналітичної діяльності групи студентів.

Методика проведення аналізу ситуаційної задачі для вибору оптимальної стратегії для підприємства може полягати у наступних етапах:

1. Необхідно уважно прочитати ситуаційну вправу для того, щоб скласти цілісне уявлення про ситуацію. Виокремити абзаци, які здаються важливими.

2.Необхідно охарактеризувати ситуацію. Визначити у чому її сутність, а що в даній ситуаційній вправі другорядне. Виявити головну проблему, та проблеми які з неї випливають. Зафіксувати (підкреслити) всі факти, які стосуються виявлених проблем.

3.Запропонувати та обґрунтувати відповідні стратегічні рішення для подолання проблемних ситуацій. Виявити необхідні методи формування стратегії. Визначити найбільш оптимальні стратегії які може використовувати підприємство відповідно до розглянутої ситуації.

4. Сформулювати критерії для перевірки правильності вибору стратегічних рішень. Запропонувати альтернативні рішення. Розробити перелік практичних рекомендацій по реалізацій вибраної стратегії для підприємства.

Практичні ситуаційні завдання

Тема 2. Формування місії та цілей підприємства

Основні поняття теми: місія підприємства, зміст місії підприємства, елементи місії та фактори розробки місії, принципи формування місії підприємства. Цілі функціонування підприємства, формулювання мети та визначення завдань підприємства, система цілей підприємства, глобальні і локальні цілі, побудова ієрархії цілей (“дерева цілей”).

Кількість годин: 2 а.год.

Оцінювання: 5 балів

Список інформаційних джерел:

Основний: 10, 11, 13;

Додатковий: 14, 16, 20, 22, 25, 31;

Інтернет-джерела: 35, 38

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]