Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_practy4ni_zavdannia.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Тема 10. Методи формування корпоративної стратегії підприємства

Основні поняття теми: загальна характеристика методів і методики розробки стратегії підприємств, модель накопиченого досвіду, модель життєвого циклу продукту, модель життєвого циклу технологій, матричні методи визначення стратегічного становища підприємства і оцінки стратегічних альтернатив за його СЗГ: BCG, МакКінсі, Шелл, ADL. модель (матриця) продукт-ринок. модель М.Портера (“матриця конкурентної переваги”), методи комплексного стратегічного аналізу.

Кількість годин: 2 а.год.

Оцінювання: 5 балів

Список інформаційних джерел:

Основний: 10, 11, 13;

Додатковий: 14, 15, 16, 18, 20, 23, 25, 26, 29;

Інтернет-джерела: 35, 38.

Практичне ситуаційне завдання 25.

Час на виконання завдання: 20 хв.

Критерії оцінювання: обґрунтована відповідь –1 бал; неповна відповідь –0,5 бали.

Фірма "Будінвестмаркет"

Господарський портфель фірми "Будінвестмаркет" охоплює чотири види діяльності, що належать до різних галузей і які представлені в структурі фірми наступними самостійними господарськими підрозділами: А, В, С, D. Показники, що характеризують темпи зростання ринків відповідних галузей і частки господарських підрозділів фірми, які працюють у відповідних галузях наведені в наступній таблиці 25.1:

Таблиця 25.1.

Показники господарської діяльності підприємства

Сектор бізнесу

Обсяг продажу, тис. грн.

Річні темпи зростання ринку, %

Обсяг продажу лідера в галузі, тис. грн.

Відносна частка на відповідному ринку*

А

400

4

800

В

50

18

550

С

600

6

400

D

200

12

180

Завдання:

1. Визначте з допомогою матриці ВСG позиції окремих підрозділів бізнесу компанії "Будінвестмаркет" і розробіть для неї оптимальну стратегію розвитку, враховуючи перспективи кожного виду бізнесу і необхідність оптимізації господарського портфеля.

2. Проаналізуйте позиції господарських підрозділів компанії "Будінвестмаркет" за допомогою матриці МакКінсі. Для цього попередньо самостійно визначте (оберіть) і дайте оцінку десяти факторам, які характеризують (формують) конкурентну силу (статус) підприємства «Будінвестмаркет» в секторах бізнесу А, В, С, О та їх ринкову привабливість. Для факторів формування привабливості СЗГ і конкурентного статусу підприємства, що будуть Вами обрані експертним шляхом, визначати слід фактичний бал їх впливу на відповідні показники, з врахуванням вагових коефіцієнтів їх важливості. А максимальна загальна оцінка впливу усіх факторів по кожному показнику (привабливості СЗГі конкурентного статусу підприємства) має дорівнювати 10 балів;

3. Відповідно до позицій підрозділів А, В, С, О фірми "Будінвестмаркет" в матриці МакКінсі, визначте рекомендовану стратегію;

4. Порівняйте результати отримані за допомогою матриці ВСG і матриці МакКінсі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]