Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP_practy4ni_zavdannia.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

Тема 6. Стратегії бізнесу підприємства

Основні поняття теми: Поняття стратегії бізнесу підприємства, підходи до формування стратегії окремої бізнес-одиниці, стратегічна зона господарювання (СЗГ) і стратегічний господарський центр (СГЦ), стратегічний господарський підрозділ (СГП), класифікації стратегій бізнесу підприємства, конкурентні бізнес-стратегії: стратегія мінімізації витрат, стратегія диференціації, стратегія фокусування.

Кількість годин: 2 а.год.

Оцінювання: 5 балів

Список інформаційних джерел:

Основний: 10, 11, 13;

Додатковий: 14, 15, 16, 18, 20, 25, 26;

Інтернет-джерела: 39.

Практичне ситуаційне завдання 14.

Час на виконання завдання: 30 хв.

Критерії оцінювання: обґрунтована відповідь –2,5 бали; неповна відповідь – 1 бал.

Пат «оболонь»

Київський завод «Оболонь» створено в 1980 році. У 1992 році його приватизовано і перетворено на акціонерне товариство (АТ) закритого типу.

В якості експертів залучили чеських фахівців – всесвітньо відомих майстрів пивоваріння. Саме вони й визначили місце будівництва пивоварні. Вибір місця для будівництва визначався головним фактором – наявністю великих запасів м’якої та кришталево чистої води. Сьогодні вода з глибин юрського горизонту (290 м) забезпечує якість продукції.

Невдовзі підприємство дало поштовх до формування найбільшої в Україні корпорації з випуску пива, слабоалкогольних та безалкогольних напоїв, мінеральної води.

Свою назву завод отримав не відразу – лише у 1986 році – і завдячує нею однойменному району міста Києва. Слово «Оболонь» походить з часів Київської Русі – так називалися низькі прирічні луки.

Побудована за чеським проектом, пивоварня варила пиво, яке швидко набуло широкої популярності. Після здобуття Україною незалежності корпорація «Оболонь» першою розпочала експортні поставки хмільного напою до країн Європи та США. Пиво під торговою маркою «Оболонь» у всьому світі почали сприймати як традиційно українське пиво.

Основна частина прибутку (60 - 70 %) спрямовувалась на розвиток виробництва. Було оновлено діюче обладнання, закуплено лінію розливання пива у пляшки та кеги. Останніми роками ринкова частка цього підприємства досягає 20 %. Особливу увагу на підприємстві приділяють розширенню асортименту. Окрім пива (питома вага якого становить 55 % сукупного обсягу товарної продукції) завод випускає лікувальні мінеральні води (3 %), напої за ліцензією компанії "Пепсіко" та безалкогольні напої -26 %), слабоалкогольні напої (14 %) та інші продукти (2 %).

Структура собівартості оболонського пива така: витрати на сировину - 53 %; на електроенергію - 10 %; зарплата - 11 %, амортизація - 1,1 %.

До 15 - 20 % пива ПAT «Оболонь» експортує в Росію; невеликі поставки здійснюються у Грузію, Азербайджан, Білорусь, Польщу, Італію, Великобританію, США та Канада.

Проте не так вже й просто дається ПAT «Оболонь» його бізнес. Так, розглядаючи досить стабільний ринок пива серед його лідерів, окрім ПAT «Оболонь», слід виділити такі компанії як Sun Interbrew Ukraine з торговими марками "Гетьман", "Рогань". "Чернігівське", "Янтар", Taller та Stella Artois. На ринку діє й транснаціональна корпорація Baltic Beverage Holdings (ВВН) ("Славутич", "Львівське" та Tuborg).

Також багато на цьому ринку і фірм-імпортерів пива, які самі не займаються виробництвом а лише імпортом і торгівлею. Тут є певна особливість. Такі компанії, що імпортують товар з країн, які мають податкові пільги для експорту, уникають сплати податків, а отже, виграють частину обігових коштів, яку можуть далі вкладати в розвиток свого бізнесу. Крім цього, компанії зареєстровані в офшорах, ухилившись від сплати податків імпортуючи товари, також отримують значні конкурентні переваги перед суто національним виробником. Як видно, в такий спосіб саме національне виробництво, яке законослухняно сплачує усі податки, поставили в нерівні умови на конкурентному ринку. Тому іноді доводиться вдаватися до певних маркетингових ноу-хау, бо інакше бізнесу - кінець.

Також існують проблеми в плані так званої недобросовісної конкуренції. Тому деколи доводиться "показувати зуби" таким конкурентам. Саме так і зробили, коли компанії довелося захищатися від спроб агресивно налаштованих донецьких конкурентів-"інвесторів" викупити контрольний пакет акцій, навіть всупереч рішенню Антимонопольного комітету. Така стратегія з боку конкурентів, за певними припущеннями, проводилась з метою усунення конкурента за принципом - "викупив і збанкрутував" (так і конкурент зникає, і його колишні торгові марки використати можна, які вже встигли заробити певний імідж на ринку).

На майбутнє, в контексті програми підтримки вітчизняного виробника, передбачається, що уряд згідно нового податкового кодексу створить умови, щоб компанія, яка вкладає кошти в розвиток власного бізнесу, не лише не сплачувала податки із цих коштів, а й отримувала реальну можливість одержати пільгові кредити на розвиток. А якщо компанія, що працює на ринку України й має у статутному фонді лише український капітал, захоче інвестувати кошти в якийсь проект, то й відсоток дисконтування під час створення таких проектів буде набагато нижчим. Повторюємо, що все це передбачено в рамках державної програми підтримки національного виробника, щоб він отримав пріоритет на ринку, порівняно із фірмами, що лише займаються імпортом і/або є представниками іноземних інвесторів.

Хоча, також передбачається, як наслідок вступу України в COT, на ринок пива України прийдуть великі транснаціональні корпорації, які володіють просто колосальними капіталами і діють за уже згадуваним принципом "купив і збанкрутував".

Завдання:

1.Запропонуйєте місію ПAT «Оболонь».

2.Вкажіть його цілі для досягнення поставленої місії корпорації.

3.Які стратегії використовувало (застосовувало) ПAT «Оболонь» у процесі своєї діяльності та розвитку?

4.Проаналізуйте середовище ПAT «Оболонь» і визначте сильні та слабкі сторони, а також можливості й загрози зовнішнього середовища згідно описаної ситуації.

5. Визначте чинники зовнішнього та внутрішнього середовища, які будуть враховуватись при формуванні стратегії ПAT «Оболонь».

6.Оцініть привабливість виробництва пива та конкурентну позицію ПAT «Оболонь» за основними видами продукції, застосовуючи модель М. Портера та таблиці 1 і 2.

Таблиця 14.1

Оцінювання привабливості галузі

Параметр галузі

Відносна вага

Оцінка привабливості (1-5 балів)

Результат

1. Зростання

2. Технологічна стабільність

3. Прибутковість

4. Розмір

Таблиця 14.2

Оцінювання конкурентної позиції стратегічної одиниці бізнесу у галузі

Параметр галузі

Відносна вага

Оцінка привабливості (1-5 балів)

Результат

1. Ноу-хау

2. Витрати виробництва

3. Якість продукції

4. Частка ринку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]