Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpora2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
844.29 Кб
Скачать

2) Фактори, які визначаються службою маркетингу

  • види цільових ринків;

  • цілі маркетингу;

  • організація маркетингу;

  • організація маркетингу;

  • контроль і керів-во М-ої д-сті.

  1. Концепція “4Рs”: виникнення та зміст.

З кін 50рр ХХ ст. сис-му засобів М-гу(сукупність заходів та методів, конкретний інструм-рій, який викор-ся під-ом для досягн-я поставленої мети, вик-ня відповідних завдань) наз-ть «М-ва суміш» (marketing-mix). У кінці 70рр можливі елементи цієї суміші було об’єднано в 4 групи, так звані “4Р”маркетингу. (продукт, ціна , місце, просування). Ці 4 елементи у сук-ті становлять комплекс М.(marketing mix-маркетингова суміш)

Продукт (якість, асортимент, сервіс).

Під якістю ми розуміємо весь набір властивостей про­дукту, за якими споживач робить висновки про його переваги. Часто інструментом, який сприяє продажу є асортимент. Він має:

  • широту (к-ть найменувань прод-ії)

  • глибину (к-ть видів виробів на одне найменування прод-ії- сотні малюнків тканин тощо).

На перший план у конкурентній боротьбі висув-ся сервіс. Його елем-ти: техн.обслуг-ня, гарантія, інструктаж та рекомендації до та після купівлі, установлення, підготов­ка персоналу, робота зі скаргами клієнтів, забезпечення документацією, комплектуючими деталями, оперативність.

Ціна (знижки, націнки, терміни виплати) з одного боку повинна бути придатною для споживача, а з іншого забезп-ти прибутковість. Ціноутворення: підрахунок собівартості, визн-ня можливого попиту при цій ціні, прогнозування реакції конкурентів, перевірка відповіднос­ті цін нормативним актам, призначення конкретної ціни.

Розподіл – вибір оптимальної схеми доставки прод-в до споживача(напряму, через оптову торгівлю, агентів), її фіз.втілення(транспортування тощо), а також післяпродаж­не(сервісне) обслуговування споживачів.

Просування на ринку. пердбачає ефективні контакти з споживачами: створення позитивного іміджу компанії та її прод-її, реклама, виставки, ярмарки, торгові знижки, торгівля у кредит, персональний продаж.

Іноді до 4-х основних елементів додають ще 3: package, people, process (всі процеси та системи в організації, які впливають на маркетинговий процес)

  1. Сучасні трактування концепції “4Рs”: сутність та критика.

“4Р”М-гу:1)товар (асортимент,номенкл-а, якість, дизайн; властив-ті;торгов-а марка; упаковка; параметри; сервіс; гарантії;супутні послуги). 2)місце (канали,форми,методи продажу, розміщ магазинів,складув-я, транспор-я). 3)просув-я(стимул-ня збуту, реклама, персон-ий продаж, PR).4)ціна (прейскурантна; знижки; націнки; терміни платежу;умови кредитув-я) Ці елементи у сук-ті станов-ь комплекс М. Переваги:*узаг-ює зміст М-ої діль-ті; *систем-зує та унаочнює суть;*структ-є напрям М-их рішень;*являє собою мнемонічний перелік, простий для розум-ня і застос-ня в методо-му і практ-му аспектах; *утв-є лог-ну схему прийн-тя М-их рішень. Критика: *складові деяких 4Рs корелюють один з одним; *потребує адап-ії до конкр-го виду бізнесу/ринку; *тісно переплі-ся з ін ф-ями ек-ки,менедж-ту;*не дає змогу кіль-но оцінити внесок і вплив як комп-су М-гу так і кожного ел-та на рез-тат М-ої діял-ті під-ва. Зараз конц-ію доповнено “Р”:people-люди (спожив-і, персонал фірми);process(процес надання послуги спож-ві),physical evidence(матер-ні свідч-ня процесу надання послуги),perceptual psychology (псих-не сприйн-я послуги спож-ем).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]