Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpora2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Сутність та роль та завдання каналів розподілу в системі маркетингу.

Канали розподілу – це сукупність проміжних ланок залучених до процесу просування товару з метою забезпе­чення кінцевих споживачів цим товаром. В якості проміж­них ланок можуть виступати: прості посередники; оптові торговці; роздрібні торговці.

Маркетингова політика розподілу – це діяльність фірми щодо планування, організації та контролю фізичного переміщення товарі від виробника до місць продажу або використання, до потреб споживачів і отримання відповід­ного зиску.

Основною метою каналу розподілу є забезпечення доступності товарів до споживачів. Це передбачає:1) точно визначити потреби цільового ринку; 2) формування ефективних каналів розподілу; 3) створення умов для швидкої зустрічі покупця з товаром.

Організація продажу товару безпосередньо споживачу може здійснюватись шляхом пропонування товарів у роздрібному торговельному підприємстві, ліцензованої торгівлі, прямого продажу споживачам.

  1. Функції учасників каналу розподілу та їх характеристика.

Основними учасниками каналів розподілу є торговельні посередники. Торговельні посередники – торговельні організації, підприємства або особи, які перепродають товар для задоволення потреб ринку і отримання прибут­ку. Вони поділяються на простих посередників та торгов­ців.

Виділ-ь такі ф-ії:1)задовол-я запитів спожив-ів; 2)збир-я інформ-ії;3)стимулюв-я попиту; 4)встановл-я і підтрим-я зв’язків із потенц-и споживач-и;5)підвищ-я споживчої цінності товарів і послуг за умов покращення дизайну товару, полегш-я процедури придоб-я, економії часу споживачів, а також підвищ-я зручності процесу придоб-я;6)організація товарного руху, у тому числі транспортув-я і складув-я товару; 7)часткове чи повне фінансув-я витрат на функт-я каналу; кредитув-я;8)прийняття на себе ризиків (часткове чи повне) від функт-ня каналу і збуту товару.

  1. Рівні каналу розподілу та їх характеристика.

У процесі виріш-я питання про канали збуту розрізн-ь: 1)Канал нульов-о рівня (канал прямого М-гу), що склад-я з вир-ка, який безпосередньо продає товар клієнту. При цьому продавець викор-ує 3 способи прямого продажу: •Торгівля через магазини, що належ вир-ві; •Посилкова торгівля; •Торгівля врознос. 2)Канал однорівневий, що включ в себе ще одного посередника, (зазвичай роздрібні торговці). 3)Дворівневий канал, що включ в себе роздрібних і оптових торговців. 4)Трирівневий канал, що склад-я з 3 посередників: оптовий, дрібнооптовий і роздрібний продавець. Переваги багаторівневих каналів: 1)Посередники вже мають свою власну клієнтуру, що автоматично розшир клієнтуру продавця. 2)Підпр-ву немає необхідності форм-и власне складське госп-во. Недоліки багаторівн-их каналів: 1)Може виникнути залежність від посередника. 2)Може втрат-я безпосер-ій контакт вир-ка з клієнтами.

  1. Роль прямого та посереднього маркетингу в маркетинговій політиці розподілу.

Прямий маркетинг – це інтерактивна маркетингова система розподілу товарів в межах якої використовуються різні засоби для безпосереднього зв’язку з потенційними споживачами з метою отримання відгуку або здійснення у будь-якому регіоні ринку. Прямий маркетинг забезпечує комунікаційну відбіркову ефективність, персоніфікацію звернення та розвиток сталих зв’язків. Використання прямого маркетингу дозволяє зменшити витрати на штатний торговий персонал і забезпечити економію часу пов’язану з купівлею товару. Є такі напрямки прямого маркетингу: 1) маркетинг прямого продажу; 2)маркетинг комп’ютерних мереж; 3)маркетинг відносин. Продаж без посередників здійснюється шляхом: 1) надання каталогів; 2)замовлення поштою; 3)продаж по телефону; 4)формування бази даних покупців.

Посередницький маркетинг – це марке­тинг за участю посередників. Посередницька діяльність у каналах розподілу – це виконання спеціалізованими підприємствами, організаціями чи окремими особами спеціальних функцій щодо сприяння налагоджуванню та реалізації комерційних відносин і споживачів на товар­ному ринку. Основними принципами посередницької діяльності є: рівноправність сторін; підприємливість; оперативність та мобільність; обслуговування контраген­тів; економічна заінтересованість контрагентів; комерційні засади діяльності; договірні взаємовідносини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]