Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpora2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Селективний збут: сутність, характеристика та умови застосування.

Обравши селективний розподіл продукції на ринку підприємство-виробник укладає угоду з двома або більше органіаціями роздрібної торгівлі, яким надаєтья виключне право реалізовувати продукцію в тому чи іншому регіоні. Звичайно цей метод використовується у великих містах, де є значний за ємністю ринок, а організація високого рівня обслуговування потребує участі декількох торгових підприємств.

  1. Ексклюзивний збут: сутність, характеристика та умови застосування.

Екскл.збут або збут на правах винятковості полягає у виборі якогось одного торгового посередника в даному геогр. регіоні, котрий продає продає продукцію підп-ва. Найчастіш йдеться про надання йому виняткового права . В цьому випадку фірма-посередник набуває статусу “уповноваженого дилера” підприємств-виробника.При такому збуті підприємство може розраховувати на підтримку з боку торг-х посередників у справі просування своєї продукції та збільшення обсягів збуту, наданні додаткових послуг. Отримавши від виробника виняткове право на реалізацію його виробів, торг. Посередник сам докладає зусиль для підвищення якості реклами, привер­нення уваги споживачів. Зараз ексклюзивний збут все частіше застосовується для збуту широкого асортименту збуту, а не лише на реалізацію високоякісної та дорогої продукції.

  1. Різновиди каналів збуту в залежності від довжини.

Довжина каналу збуту – це кількість рівнів каналу товароруху, тобто к-сть ланцюжків товару від виробника до споживача.

1. “виробник”-“споживач” – канал нульового рівня, відсутність посередницької ланки

2. Однорівневий канал – включає одного посер-ка “ви­робник”- “роздрібний торговець”-“споживач”

3. Дворівневий канал– 2 посередники, “виробник”-“оптовик”-“роздр. торговець”-“споживач”.

4. Трирівневий канал–“виробник”-“брокер”-“оптовий торговець”-“роздр.торг”-“спож”.

  1. Корпоративна маркетингова збутова система: сутність та характеристика.

Корпорат-а МЗС є одним з різновидів вертик-ної М-вої системи.ВМС-керовані професіоналами і чітко за програм-і зв'язки між суб'єктами каналів розподілу, створ-і для досягн-я макс-ої економії та М-го ефекту. ВМС склад-я з горизонт-их зв'язків, скоординованості з єдіною вертик системою управл-я. У корпорант-ій ВМС всі ланки розпад-у є власністю одного її члена. Якщо власником системи є підпр-о-товаровир-ик, то вона наз прямоінтегр-ю, якщо це оптовик чи роздрібний торговець - обернено інтегров-ою. У цій системі забезпеч-я ефект-е конкурув-я з іншими системами розподілу, швидко пристосув-я до умов ринка, економія витрат на вир-во та збут, швидке залагоджув-я конфліктів у каналах розподілу. Менедж-т у корпорант-их вертик-их системах розподілу організ-ь на таких засадах: -Центр-ну дірекцію очолює відома всім особа; -Існує формальна субордінація членів системи; -Діє чітка система заохоч-я и покарань;-Планув-я і коордінація дій здійсн-я централізовано;-Існує єдина система цілей.

  1. Керована маркетингова вертикальна збутова система: сутність та характеристика.

Керована ВМС координує послідовні етапи вир-ва та розподілу товару. Така коорд-ція здійсн-я завдяки розмірам та могутності одного з учасників сис-ми, а не за доп єдиного власника всіх підп-в, які беруть участь у вир-ві та розподілі товару, і не за доп мережі підп-в, пов'язаних договірними зобов'яз-ми. Вир-ик популярної марки товару може забезпечити тісну співпрацю між роздрібними продавцями цього товару. Напр-д, на ринку споживчих товарів такі компанії, як General Electric, Procter & Gamble, Kraft та Campbell Soup, можуть керув надзвичайно тісною співпрацею посередницьких торгових фірм, контрол-чи розміщ-я товарів на полицях, методи стимулюв-я збуту та цінову політику. Аналогічним чином такі великі роздрібні торгові компанії, як Marks & Spencer чи Toys 'Я' Us, можуть значно вплинути на вир-ків тих товарів, які вони продають.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]