Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpora2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Законодавство як ціноутворюючий фактор маркетингу: сутність та характеристика.

Держ-у регулюв-ю підляг-ь ціни на товари 1ої необхід-і із низькою цін-ю еласт-тю і на продукцію підпр-в-монопол. Осн-а мета цін-о регулюв-я -захист спож-чів і підтрим-я норм-х умов конкуренції.Розріз-ть макро- і мікрорівневе держ-е регулюв-я цін. Макрорів-е регулюв-я –екон-а і фін-а політика держави,спрямована на створ-я умов для стабіл-о розвитку ек-ки,держ політика оподат-я, яка забезпеч справедливий розподіл нац-го доходу. Мікрорів-е регулюв-я цін полягає у створ-і системи антитрест-х законів, у підтрим-і державою окремих галузей, забезпеч-і соц-х потреб,збереж-і і примнож-і прир-х ресурсів. Залежно від форм безпосеред-о впливу держави регулю-в-я цін буває прямим і непрям. Прямі: «заморожув-я»; установ-я урядом мінім-о/макс-о рівня цін; установ-я всіх екон-х параметрів діял-ті галузей-монополістів; устан-я «цін втруч-я. Непрямі: визнач-я загал-х принципів формув-я цін;заборона різного роду домовлен-й між фірмами щодо спільного формув-я цін-ї політики;вплив на рівень цін через монополію держави і держ-і підпр-ва; установл-я антидемпінгового мита на імпортні товари;узгодж-я політики цін завдяки «контрактів стабіл-ті», «програмних контрактів». Ще є розрахунок цін на підставі узаконених умов є також біржове ціноутвор-я - фіксув-я цін угод купівлі-продажу на тов-их біржах.

  1. Маркетингові цінові стратегії на нові товари: види та характеристика.

Розріз-ть такі види встанов-я цін на новинки: 1)Встанов-я ціни на справ-ю новинку. При встанов-і цін на принципово нові товари, захищені патентом,ці 2 альтер-ні страт-ії прояв-ся найяскравіше:-страт-я “зняття вершків”; -страт-я “проникн-я”. При встанов-і страт-ї “зняття вершків” фірма спочатку встан-ює на свій товар високу прест-у ціну, яка робить його досяжним лише для верхніх ешелонів ринку. Після уповіл-ня 1ї хвилі збуту ціни поетапно зниж-ь,що дає змогу поступово залучати до купівлі товару все більшу кіл-ть ринк сегментів, знімаючи з кожного з них фін-і вершки. Деякі фірми ефект-о використ-ь страт-ю “проник-я”, відразу встанов-чи на свою новинку відносно низьку ціну,сподів-сь у такий спосіб залучити велику кіл-ть споживачів і захопити значну частку ринку.2)Встанов-я ціни на новий товар-імітатор.Якщо новий продукт не є принц-о новим,а імітує існ-чий,ціна встано-ся з урахув-м якості і ціни продукту рин-го лідера. Якщо існ-чий лідер ринку займає полож-я №1 (випускає товар із преміал-ю націнкою і продає його по найвищій можливій ціні), то фірма, можливо обирає 1у із страт-й:1)створ-и високоякісн товар і признач-и на нього ціну серед-о рівня, 2)створ-и товар серед-о рівня якості із серед-ю ціною.

  1. Маркетингова ціль, орієнтована на збільшення збуту, та відповідні цінові стратегії.

Фірма знижує ціни,сподів-сь,що зрост-я обсягу збуту поліпшить її позиції на ринку і приведе до збільш-я прибутку у майбут-у. Викор-ся стратегія "проник-я", пов'язана з проникням на нові цільові ринки, коли ціна встановл-ся на рівні,нижчому за звичай-ний.Максиміз-я росту продаж- стратегія, що допускає найнижчі із можливих ціни в розрахунку на те, що завоюв-я найбіл-ї ринк-ї частки призведе в кінц-у результаті до отрим-я великого прибутку. Ця проник-а ринк-а ціна допустима, якщо: ринок надто чутливий до цінових змін, так що їх зниж-я забезпечує ріст ринк-ї частки;витрати на вир-во і розподіл (збут) продукції можуть знизитися із вдосконал-м навиків у праці з даним товаром; низькі ціни здатні позбавити від сучасних і можливих конкур-в. Встанов-я цін для стимул-я збуту відбув-ся в таких формах:1.Універсами і універмаги встанов-ть на деякі товари ціни як на «збиткових лідерів" заради залуч-я покупців до магазину в надії,що вони заодно куплять інші товари зі звич-ми націнками.2.Для залуч-я великого числа клієнтів в певні періоди часу продавці корист-ся також цінами для особливих випадків.Для залуч-я в магазини людей щороку в січні влаштов-ся зимові розпродажі. 3.Іноді виробники пропон-ь споживачам, які купують товар у дилерів в певний відрізок часу, знижку готівкою.Під знижкою за платіж готівкою розум-ь зменш-я ціни для покупців, які операт-о оплачують рахунки. 4.Продавці часто пропон-ь знижки зі звичайних цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]