Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpora2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Маркетингові дослідження ринку: види, напрями, методи.

МДР–зовн-є МД хар-ик і параметрів Р з метою прийн-я конкретних ефект-их рішень. Види: кабінетні, польові. Напрями:-аналіз та прогнозні дослідж. кон’юнктури Р;-темпи розвитку; -динаміка попиту та пропозиц. товарів, їх співвіднош.; -місткість Р; -сегментув-я; -частка Р; -стан і тенденції розвитку конкуренції; -прогнозні дослідж. обсягів збуту; -дослідж. поведінки суб’єктів Р. Методи: експеримент, опитув-я, спостереж-я, методи екон. аналізу. Ефект-м методом є SWOT-аналіз, адже він має всеохоплюючий хар-ер, бо включ аналіз ринкових можл-ей та загроз, а також Д сильних і слабких сторін підп-ва.

  1. Маркетингові дослідження підприємства: види, напрями, методи.

МДП–внутр-є МД власних можлив-ей та перспектив підп-ва, як реальних, так і потенційних, з метою прийн-я конкретних ефект-их управл-их рішень. Види: пробний продаж, панельні досл-ня, фокус-групи, ділові контакти. Напрями: -аналіз результ. господ. діяльн., -оцінка конкурентоспромож-і, -визнач. іміджу підп-ва; -оцінка ефект-ті маркет. заходів; -розробка рекомендацій щодо поліпш.тов-ої,цінової,комунікац-ї, розпад-ої політики підп-ва. Методи:експери­мент, опитув-я, спостереж-я. Ефект-м мет. є SWOT-аналіз, адже він має всеохопл-ий хар-ер, бо включає Д сильних і слабких сторін підп-ва, а також аналіз ринкових можливостей та загроз.

  1. Чинники зовнішнього середовища маркетингу та їх характеристика.

Чинники ЗСМ: а)макросер-ща (не підляг-ь контролю зі сторони підп-ва): 1)політико-правові -стан законод-ва; держ. регулюв-я екон-ки; політ-а ситуація в країні. 2)екон. -темпи екон. розв-у, інвестиції в екон-ку, рівень зайнятості, безроб-я, темпи інфляції. 3)техніко-еколог. -держ. пріоритети розв-у науки і техніки, інноваційні програми. 4)природно-ресурсні -наявні в країні ресурси, стан навкол. сер-ща; ціни на сировину. 5)демограф-і -чис-ть нас-ня, вікова стр-ра, освітній рівень, культ-й розв-ок, міграційні процеси. 6)соц.-культ-і -традиції, цінності в сусп-ві, соц. групи, очікув-я нас-ня. 7)міжнар-ні -політика урядів ін. країн,можлив-і проникн-я на міжн. ринки. б)мікросер-ща(стос-я самого підп-ва): 1)спож-чі - клієнтурні ринки підп-ва, мотиви купівель, характер попиту. 2)постачальники-ціни на ресурси, альтернат-і постач-ки. 3)посередники – торгові, маркет., фін.-кредитні. 4)конкуренти - реальні і потенц. конк-ти, їх сильні і слабкі сторони. 5)контактні аудиторії - ЗМІ, держ. заклади, нас-ня, громадські організ-ії, які проявл-ь інтерес до підпр-ва і спроможні на нього вплив-и.

  1. Сутність, завдання та принципи маркетингової товарної політики.

МТП- це комплекс заходів щодо створення това­рів(послуг) і ууправління ними з метою задоволення потреб споживачів і отримання підпр-м прибутку.ТП – це сфера д-ті фірми по прийняттю рішень в області товарної номенклатури і товарного асортименту. Завд-я: •розробка нового Т та оновл-я тих Т, що вже існують на ринку; •розробка асортименту, упаковки та Т-них марок; •забезп-я конкурентоспром-ті і якості Т; •позиціонування Т на ринку; •сегментація ринку збуту фірми; •аналіз та прогнозув-я життєвого циклу Т; •зняття з в-ва застарілих Т. Принципи: •спрямов-ь на кінц-ий результат вир-чо-збутової діял-сті; •пріоритет нужд і потреб спож-чів; •активна політика; •комплексний підхід до мети і ресурсів фірми; •наук. підхід до виріш-я М проблем;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]