Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpora2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Маркетингова ціль, орієнтована на питомий прибуток, та відповідні цінові стратегії.

Максиміз-я поточ-о прибутку-політика швидкого одерж-я найбільш можлив-о прибутку,готівки, найбільш швидкого обороту капіталу.При цьому фірма концентрує увагу на поточ ситуації не на користь довготерм-м перспект-м, не звертаючи уваги на конкурентів і навіть на юрид-х осіб.Ця політика на практиці часто виявл-ся недореч-ю., бо компанія задовол-ся поточ-и фін-ми показ-ми, не думаючи про довготерм-і досягн-я і про майбутнє.Для досяг-я цієї цілі компанії можуть піти такими шляхами: 1.визнач-ь величину попиту і витрат вир-ва для всіляких цін і вибир-ь ту ціну,при якій досяг-ся макс-й поточний прибуток,надход-я готівки або оборот капіталу. Відповідні страт-ї: «знімання вершків», престиж цін, «збит-го лідера», гнучких цін. 2.прагнуть захопити макс-у частку ринку. Вони вважають, що компанія з набіл-ою часткою ринку буде мати мін-ні витрати і макс-у довготр-у прибуток. Для досяг-я своїх цілей ці компанії встанов-ть як можна більш низькі ціни. Відповідні страт-ї:політика проник-я,диферен-ня цін, психол-о комфор-х цін, послідовного посув-я сегментами ринку,в крайніх випадках політика вижив-я (продаж товарів за низ-и,навіть збит-и цінами).

  1. Маркетингові цілі і цілі ціноутворення.

Цілі маркет-у:-сприяти в-ву того,що спожив-ся,а не продажу того,що виробляється; -надання найширшого вибору,гран-ї можл-ї різноманіт-ті товарів;-обоюдна вигода вир-ка і споживача досяг-я найкращих ек результ-в; -досягн-я макс-ї споживчої задовол-ті. Вибир-и цінову страт-ю перш за все необхідно вирішити яка М-а мета повинна бути досягнута. Ціноутвор-я є складовою роботи з досягн-я стратег-х цілей фірми.Осн-і цілі ціноутвор-я:1)орієнт-і на збут (забезпеч-и певний обсяг продажу, збільш-и частку ринку). 2)орієнт-і на прибуток (забезп-ти отрим-я макс-го/задовіл-о прибутку, доходу від інвест-й, швидкенадход-я готівки). 3)основані на становище, яке склалось (провед-я цін-ї політ-и, яка б забезпечила стабіл-й стан справ на ринку або створила вприят-й клімат для діял-ті фірми на ринку). Цілями маркет-ї політики може бути: 1.максиміз-я прибутку-оцін-ь попит на товар і витрати стосовно різних рівнів цін і відповідних обсягів збуту,і обирають ціну,яка забезпечує макс-й прибуток;2.збільш-я частки ринку- фірма знижує ціну і сподів-ся,що зрост-я обсягу збуту поліпшить її позиції на ринку;3.завоюв-я лідер-а за якістю продукції–фірма прагне запроп-ти ринку найкращій товар за високою ціною,яка повинна покрити витрати на науково-дослідні розробки; 4.забезпеч-я вижив-я фірми.

  1. Внутрішні і зовнішні ціноутворюючі чинники маркетингу: сутність та характеристика.

Усі чинники розділ на 2 групи: внутр-і і зовн-і. До внутр. належ-ь: 1.маркет-і цілі компанії-збільш-я частки ринку, позиціюв-я товару, стимул-я попиту, вплив на конкур-ів; 2.стратегія М-го комплексу-для розробки ефект-ї маркет-ї програми потрібно узгодити ріш-я в галузі ціноутв-я з рішен-и в галузі дизайну товару, каналів збуту і методів стимул-ня; 3.витрати підпр-ва- витратами вир-ва визнач-ся мінім-а ціна,яку підпр-во може признач-и на свій товар. Зі зрост-ям витрат підпр-во підвищ ціни на свої товари і навпаки; 4.концепція організ-ї діял-ті – керів-во підпр-ва вирішує, хто саме в компанії займатим-я встановл-м цін. Зовн-і представ-і у вигляді 4 груп: I.Споживачі-необхідно звертати увагу на психол-і аспекти поведінки покупців: потреби, мотивацію при виборі товару/послуги, способи спожив-я, ставл-я до появи нових пропозицій, чутлив-ь до цін і якості товарів. Екон-і аспекти поведінки спож-ів: купівельна спромож-ь, бюджетні обмеж-я і їх зв'язок із спожив-и перевагами.IIРинк серед-ще- виділ-ь 4 основ моделі ринку:чистої і монопол-ї конкур-ї, олігоп-ї, чистої моноп-і.Осн-ою відмін рисою цих типів ринку є ступінь впливу підпр-ва на встанов-я ринк-ї ціни.IIIУчасники каналів товароруху.Чим більша кіл-ть посеред-в знаход-я між виробником товару і його кінцевим спожив-м,то більша роздрібна ціна буде вище відпускної. IVДержава.Виділ 3 форми впливу держави на ціноутвор-я:фіксацію цін, регулюв-я цін за рахунок встанов-я їх граничних рівнів; регулюв-я системи вільного ціноутв-я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]