Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpora2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Функції маркетингової товарної політики та їх характеристика.

МТП- це комплекс заходів щодо створення това­рів(послуг) і ууправління ними з метою задоволення потреб споживачів і отримання підпр-м прибутку.

Головна фун-я МТП полягає в тому, щоб забезп-и в-во тих Т, які в найбільшій мірі відповід-ь вимогам спож-чів і мають найбільшу конкурентоспроможність на ри­нку. Ф-ції: •Визнач-я попиту на Т, його прогнозув-я; •Сегментація ринку збуту фірми; •Забезпеч-я відповідності якісних хар-ристик Т попиту спож-чів; •Розробка концепції ЖЦТ; •Управл-я асортиментом; •Провед-я елімінув-я (зняття з в-ва застарілих виробів); •Управл-я тов-ою масою і упаковкою.

  1. Рівні товару в маркетингу та їх характеристика

А)Найпош-ша М конц-я Т за Левітом враховує очікув-я спож-чів щодо різних власт-ей Т: фізичних, інформац-х, додаткових. Існує 3 рівні Т за якими споживач оцінює Т обираючи його серед подібних: 1)Т за задумом (потреба заради якої він створ-я). 2)Т у реальному втіленні (певні власт-ті Т): якість, дизайн, упаковка, марочна назва, імідж.3)Т з підкріпл-ям(надання додатк-их послуг спож-ві: монтаж, гарантія, сервісне обсл-ня, кредитув-я). Б)Розширена конц. Т за Левітом включ заходи, котрі доп-ть Т перевершити очікув-я спож-чів і забезпечити для них дод-ву цінність. В)За Котлером Т розгляд-ся як 5-рівнева система. Кожен рівень підвищує його споживчу цінність. Рівні:1)ключова цін-ть –осн-а послуга чи перевага, яку купує спож-ч. 2)осн-ий Т -набір його функц-их хар-ик. 3)очікуваний -набір характерних ознак, які очікує отримати спож-ч, і умов, за яких він погодж-я придбати цей Т. 4)поліпшений Т перевершує за ознаками реал. очікування спож-ча. 5)потенційний - наявні можливості поліпшення Т в майбутньому.

  1. Специфіка товару в маркетингу.

Т-продукт праці, сукупність матер. і нематер. хар-тик, які пропон-я на ринку для задовол-я потреб і забезпеч-ь одерж-я вигоди як для спож-чів, так і для товаровир-ків. Для виробників вигода в отрим-і доходів та прибутку. Для спож-чів Т здатний задовол-ти їхні потреби, розв’язати конкретні проблеми. Товарами є: вироби, послуги, особистості, партії, ідеї, види діяльності. М-г розглядає Т передусім як мультиатрибутивну річ (набір хар-тик, власт-тей, параметрів). Т є: 1)за терміном викор-ня (короткот-го, тривалого) 2)признач-ям (споживчі, пром-ві) 3)за способом вигот-ня (станд. та унікальні) 4)споживчими звичками покупців (Т регулярного попиту, вибіркового, престижні Т, предмети розкоші) 5)за рівнем ринкової новизни (традиц., модифіковані, Т-новинки).

  1. Індекси конкурентоспроможності товару: сутність і методика розрахунку.

КС прод-ії – це здатність товару бути обраним спожи­вачем з ряду інших аналогічних товарів фірм- конкурентів завдяки більш високим споживчим властивостям.

Індексний метод – один з методів оцін-ня КС Т. Проводиться шляхом порівняння гол-х параметрів прод-ії (технічних, екон., патентно-правових, нормативних). Один-ий параметричний індекс показує, на скільки даний показник Т відстає від opt знач.): qi=Рi/Р100, де Рі – і-й пар-р реал. вибору; Р100 -аналогічний пар-р гіпотет-го виробу, який задовольняє потреби спож-ча на 100%. Групові пар-ні індекси: Іг.= qi*αі, де αі –питома вага і-го техн-го чи екон. пар-ра. Інтегральний показник КС є узагальнюючою хар-кою КС Т. Чим він вищий, тим більше КС Т: КС= Іг.т./Іг.е або КС=В/З, де В – виторг від продажу Т, З- повні витрати на вир-во та реалізацію Т.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]