Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_ГДС_перероблені.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Лекція №5

Методи опору заземлення. Фізичні основи методів. Метод заземлення з автоматичним фокусуванням струму. Форми кривих ефективного опору. області застосування та задачі, що вирішуються. Боковий мікрокаротаж.

Методи опору заземлення включають: неекранований метод, метод опору екранованого заземлення без і з автоматичним фокусуванням струму, мікрометоди без і з автоматичним фокусуванням струму і дивергентний метод.

5.1 Фізичні основи методів

Методи опору заземлення базуються на вивченні вимірювання потенціалу Uзаг, який переміщується по розміру свердловинного заземлення А. Величина Uз визначається повним опором заземлення Rа та силою струму І, яке віддається заземленням у навколишнє середовище:

. (6.1)

Повний опір заземлення пропорційний ефективному питомому опору середовища е, яке оточує заземлення:

, (6.2)

де Kз – коефіцієнт пропорційності, який залежить від розміру і форми заземлення.

Терміни “ефективний” і “уявний” опір близькі за суттю. Головна їх відмінність полягає в тому, що ефективний опір завжди пропорційний питомому опору середовища, яке розміщене поблизу заземлення А, уявний опір може знаходитись не в прямій залежності від опору середовища.

Ефективний опір на основі (6.1) і (6.2) виражається формулою:

. (6.3)

Величина е як і к залежить від питомих опорів пласта п, вміщуючих порід вм, зони проникнення зп, промивної рідини р, потужності пласта h, діаметру свердловини d, діаметру зони проникнення D, типу та розміру зонда.

Для прикладу розглянемо метод опору екранованого заземлення з автоматичним фокусуванням струму.

5.2 Метод опору екранованого заземлення з автоматичним фокусуванням струму

Метод опору екранованого заземлення з автоматичним фокусуванням струму базується на використанні 3, 7 і 9 електродних зондів. Розглянемо трьохелектродний зонд.

Трьохелектродний зонд методу БК представляє собою циліндричний електрод, який розділений ізольованими проміжками на три частини (Рис. 6.1). Центральний короткий електрод А0 є живлячим, крайні Ае – екрануючі. Екрануючі електроди з’єднані між собою і через них пропускається струм тої ж полярності, що і через електрод А0. Другим живлячим електродом, на який замикається ланка джерела струму, служить електрод В, що розміщений на поверхні або в свердловині.

Для запису кривої ефективного опору необхідно забезпечити рівність потенціалів живлячого та екрануючого електродів. Це ми можемо отримати двома способами: 1) сила струму через екрануючі електроди автоматично підтримується такою, щоб напруга між живлячим і екрануючими електродами була рівна нулю; 2) всі три електроди з’єднують гальванічно через невеликий опір (0.01 Ом), у даному випадку при відповідному підборі центрального та екрануючого електродів значення їх потенціалів будуть рівними (UА0=UА1=UА2). Коли досягається рівність потенціалів всіх трьох електродів то струм з центрального електрода ІА0 не розтікається по свердловині, а розповсюджується в шарі середовища, який перпендикулярний до осі свердловини. Товщина даного шару приблизно рівна довжині центрального електрода А0 (Рис. 6.2).

Характерними розмірами трьохелектродного фокусуючого зонда є: довжина Lз – відстань між серединами інтервалів, які ізолюють центральний електрод від екрануючих; загальний розмір зонда Lзаг – відстань між зовнішніми кінцями електродів А1 і А2 та діаметр зонда d (Рис. 6.1). За точку запису кривої ефективного опору умовно приймають середину А0.

Коефіцієнт трьохелектродного фокусуючого зонда визначений для однорідного середовища при розв’язуванні задачі про потенціал еліпсоїдного заземлення, велика та мала осі якого рівні відповідно загальному розміру зонда та діаметру і розраховується за формулою:

, (6.4)

де LеL0+2·Le´/3 – еквівалентна довжина центрального електрода, L0 – довжина центрального електрода, Le´ – величина зазору між центральним і екранованими електродами.

Загальна довжина трьохелектродного фокусуючого зонда вибирається рівною приблизно 3.2 м і мінімальна потужність пласта, яка виділяється даним зондом, становить 0.5 м, при довжині центрального електрода 0.15 м. Діаметр приладу, виходячи із прохідності зонда в свердловині прийнято рівним 0.07 м.

Криві трьохелектродного фокусуючого зонда володіють високою роздільною здатністю, за ними достатньо впевнено виділяють пласти товщиною 0.51 м. Застосування трьохелектродного зонда виключає електричні ефекти одного пласта над іншим. У зв’язку з цим, метод БК з використанням трьохелектродного зонда достатньо ефективний при вивченні тонкошаруватих розрізів і неоднорідних пластів, а також високоомних розрізів.

Радіус дослідження даного зонда не великий і складає 12 м. Недоліком зонда є неможливість збільшення радіусу дослідження шляхом зміни його розмірів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]