Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_ГДС_перероблені.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Лекція №16

Геофізичні дослідження під час буріння. Особливості проведення ГДС у горизонтальних свердловинах. Методи і апаратура. Геохімічні дослідження у свердловинах. Газовий каротаж в процесі буріння. Газовий каротаж після буріння. Шламовий каротаж. Механічний каротаж. Припливометрія і дебетометрія свердловин.

Геохімічні дослідження у свердловинах

До геохімічних методів відноситься газометрія свердловин і люмінесцентно-бітумінологічний метод, до комплексних геофізичних досліджень в процесі буріння – детальний механічний метод, фільтраційний метод, метод енергомісткості, метод тиску та інші.

Газовий каротаж в процесі буріння

Вуглеводневі гази нафтових, газових і газоконденсатних родовищ мають різний якісний та кількісних склад. Так, для газів нафтових родовищ характерна присутність до 50-60% метану та до 40-50% важких вуглеводнів – етану, пропану, бутану та інших. У газових родовищах вміст важких вуглеводнів невеликий (не перевищує 2-3%), в той же час кількість метану складає 97-98%. Більш висока концентрація важких вуглеводнів притаманна конденсатним покладам.

У водах, які контактують з покладами нафти та газу, переважають вуглеводні, причому поблизу нафтових родовищ помітне збільшення кількості важких вуглеводнів.

Інколи склад газової суміші мало відрізняється від компонентного складу газу, який виділяється із нафтоносних і газоносних пластів, що контактують з водоносними.

Вуглеводневі гази в гірських породах можуть знаходитись у вільному та розчиненому станах, у виді конденсату у воді та нафті, а також у сорбованому стані.

Вільний та розчинений у воді вуглеводневі гази за складом не відрізняються, оскільки коефіцієнти розчинності вуглеводнів у воді близькі.

Сорбований газ за складом відрізняється від вільного та розчиненого газів. Він збагачений компонентами вуглеводневих газів.

У процесі буріння свердловин газ, нафта та води, які знаходяться у пласті, можуть потрапляти в промивну рідину різними шляхами: завдяки механічного переходу флюїду в розчин із вибуреної долотом породи, завдяки фільтраційним і дифузійним процесам. Основне газо збагачення промивної рідини відбувається в процесі механічного переміщення флюїду з об’ємом вибуреної породи.

Таким чином, газометрія свердловин в процесі буріння базується на тому, що газоносні, нафтогазоносні та нафтоносні пласти містять вуглеводневі гази, які при розбурюванні пластів переходять у промивну рідину та створюють в ній зони підвищеної газонасиченості.

Апаратура та методика проведення газометрії свердловин в процесі буріння

Газометричні дослідження в процесі буріння свердловин дозволяють виконувати наступні види аналізу газів: 1) сумарний вміст горючих газів у газоповітряній суміші, яка отримується в результаті дегазації промивної рідини; 2) повний газо вміст промивної рідини в окремих його пробах; 3) по компонентний аналіз газів. Перший вид проводиться безперервно по розрізу свердловин, другий і третій – епізодично.

Принципова схема газометрії свердловин приведена на рис. 131. Для видалення газу із промивної рідини використовують дегазатор, який встановлюється в жолобі. Із дегазатора під дією перепадів тиску, який створюється вакуумним насосом і контролюючим вакуумметром, газоповітряна суміш по вакуумній лінії надходить у відсік з водою, де вона очищується від механічної суміші. Дальше газоповітряна суміш, швидкість якої регулюється вентилем, через ротаметр надходить в газоаналізатор для визначення сумарного вмісту горючих газів у ній, який фіксується реєструючим приладом у функції заглиблення свердловини.

Однак газонасиченість промивної рідини, а відповідно, і величина Гсум, залежать не тільки від газонасиченості пласта, але і від режиму буріння свердловини – швидкості буріння Vб і розходу промивної рідини на виході свердловини Qвих. При інших умовах підвищення швидкості буріння приводить до росту Гсум, а збільшення розходу промивної рідини – до зменшення Гсум. У зв’язку з цим при низьких швидкостях буріння та великих розходах рідини можливий пропуск на кривій Гсум навіть пластів з високою газо- та нафтогазонасиченістю, та навпаки, при високих швидкостях і малих розходах промивної рідини пласт навіть з низькою газо- та нафтогазонасиченістю може зафіксувати на кривій Гсум значну аномалію.

Для більш надійного виділення продуктивних пластів слід врахувати вплив ружиму буріння свердловини. Найбільш ефективне врахування режиму буріння свердловини за допомогою так званого коефіцієнта розбурювання Eрб:

де dн – номінальний діаметр свердловини; τб – тривалість буріння одного метру свердловини.

За допомогою коефіцієнта розбурювання отримують приведені газо покази Гприв – приведений до нормальних умов об’єм газу (в м3), який переходить в промивну рідину при розкурюванні 1 м3 породи:

,

де Kд – коефіцієнт дегазації промивної рідини ( , де Cд – степінь дегазації промивної рідини, Qд – розхід промивної рідини через дегазатор).

Ймовірність пропуску продуктивного пласта на кривій Гприв значно менша, ніж на кривій Гсум.

Для визначення повного газо вмісту промивної рідини відбирають окремі її проби, піддають їх глибокій дегазації та за допомогою хроматографа визначають процентний вміст вуглеводневих газів в отриманій газоповітряній суміші.

У тих випадках, коли необхідно мати більш повну характеристику вуглеводневих газів, проводять по компонентний аналіз газоповітряної суміші за допомогою хроматографа.

Безперервну газометрію в процесі буріння свердловини здійснюють автоматичними газометричними станціями.

Автоматичні газометричні станції забезпечують: 1) безперервну газометрію свердловин із визначенням сумарних газо показів, приведених газо показів і компонентного складу вуглеводневих газів у функції дійсних глибин; 2) безперервне вимірювання діючої глибини розміщення вибою свердловини та дійсної глибини залягання пласта; 3) визначення та реєстрацію в функції діючих глибин параметрів, які пов’язані з режимом буріння свердловин; 4) періодичний аналіз промивної рідини та шламу для виділення нафтоносних пластів за наявністю люмінесцентних бітумінозних речовин; 5) періодичні вимірювання фізичних властивостей промивної рідини; 6) реєстрацію широкого комплексу виміряних величин в аналоговій та цифровій формах, а також допоміжні операції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]