Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_ГДС_перероблені.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

18.3 Свердловинне акустичне телебачення

Свердловинний акустичний телевізор призначений для отримання зображення стінки свердловини методом ультразвукової ехолокації. Використовується в свердловинах, які заповнені глинистим розчином без обважнювачів густиною 1.25 г/см3, водою будь-якої мінералізації або нафтою. Апаратура працює на будь-якому каротажному кабелі.

Ультразвукові імпульси п’єзоперетворювача 19 (Рис.39справ.апарат), які збуджуються генератором 16, через акустично прозору перегородку 18 потрапляють на стінку свердловини і, відбиваючись від неї, приймаються тим же самим перетворювачем. Після чого вони перетворюються в електричні сигнали та після підсилення в підсилювачі ВЧ 15, детектування детектором 13 і додаткового підсилення за потужністю підсилювачем 12 передаються по каротажному кабелю на поверхню землі в блок розгортки 6.У наземній апаратурі вони відділяються від синхроімпульсів у блоці селекції 2, перетворюються в імпульси певної форми в перетворювачі 3 і надходять на модулятор 4 електронно-променевої трубки 7, забезпечуючи модуляцію яскравості променя кінескопа у залежності від амплітуди сигналу, який прийнятий п’єзоперетворювачем 19.

Для отримання кругового зображення стінки свердловини п’єзоперетворювач обертається навколо осі приладу. Обертання задається двигуном 17.

При спів паданні початку розгортки променя кінескопа з однією і тою ж утворюючою стінкою свердловини в приладі виробляється синхроімпульс, який генерується при замиканні спеціальних контактів, що проходить 1 раз за час одного повного оберту п’єзоперетворювача. Даний синхроімпульс використовується для запуску генератора розгортки 6 відхиляючої системи осцилоскопа 7.

Перед екраном кінескопа 7 протягується фотоплівка 9, на якій засвічуються рядки, утворюючи безперервне зображення розгортки стінки свердловини.

Мітки глибин наносять на діаграму САТ-1 у виді коротких затемнених ліній, для чого вони подаються одночасно через блоки 2, 6 на систему відхилення та через блоки 2, 3, 4 на модуляцію яскравості променя кінескопа.

Діаметр свердловин у яких проводяться вимірювання САТ-1 становить 125-300 мм. Максимальна температура і тиск у свердловині, відповідно, 120 С та 60 МПа. Швидкість запису каротажу при масштабах запису 1:50, 1:100, 1:200, відповідно, становить 70, 140, 280 м/год. Напруга живлення 220 В.

Лекція №19

Геофізичний контроль за розробкою нафтових і газових родовищ. Задачі. Методи і методика дослідження

Контроль за розробкою родовищ нафти і газу геофізичними методами набуває все більше значення на практиці нафтопромислових робіт.

У процесі розробки нафтогазових родовищ геофізичні методи дозволяють розв’язувати наступні задачі:

  1. визначати положення та спостерігати рух в пластах газорідинного та водонафтового контактів;

  2. спостерігати за переміщенням фронту нагнітальних вод по пласті;

  3. виділяти ділянки продуктивних пластів, які обводнені прісними та мінералізованими водами, і виявляти місця надходження вод у свердловину;

  4. виявляти перетоки газу, нафти і пластових вод із одного пласта в інший та в затрубному просторі;

  5. визначати коефіцієнт кінцевого витіснення нафти та оцінювати нафто віддачу пластів;

  6. визначати профілі віддачі та приймальності пластів;

  7. оцінювати дебіт свердловини;

  8. встановлювати склад флюїдів та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]