Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_ГДС_перероблені.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Апаратура бк трьохелектродного зонда (абкт)

В апаратурі АБКТ для трьохелектродного зонда використана система окремої реєстрації сили струму та різниці потенціалів між одним із електродів зонда і віддаленим електродом з наступним діленням сигналів один на другий (Рис. 6.3). Сигнали передаються по броньованому одножильному кабелю за допомогою телевимірювальної системи з частотним розділенням каналів і з частотною модуляцією сигналів.

Живлення електродів зонда здійснюється струмом із частотою 400 Гц від стабілізованого генератора Г, який розміщений на поверхні. Рівність потенціалів всіх електродів забезпечується з’єднанням основного електрода A0 з екрануючими через малий опір R0=0.01 Ом. Струм I0 вимірюється за спадом напруги на опорі R0. Дана напруга подається на підсилювач П, а потім на частотно-модуляційні перетворювачі ЧМ-1 і ЧМ-2, відповідно, з несучими частотами 25.7, і 7.8 кГц. На перетворювач ЧМ-2 поступає тільки 0.1 повної напруги, що дозволяє реєструвати силу струму на двох каналах – грубому і точному, з відношенням сталих 1:10. Використання двох каналів для вимірювання струму необхідне для великого діапазону зміни величини струму, який проходить через електрод А0. Різниця потенціалів між екранованими електродами та віддаленим електродом N (обмотка кабелю, яка відокремлена від свердловинного приладу ізоляційною ділянкою кабелю довжиною 20 м) поступає на частотно модуляційний перетворювач ЧМ-3 з несучою частотою 14 кГц. Частотно-модульовані коливання з перетворювачів ЧМ-1, ЧМ-2, ЧМ-3, через суматор СУ поступають на кабель, а потім через блок керування БК на вимірювальну панель частотної модуляції ВПЧМ, де сигнали розділяються за несучими частотами, демодулюються та випрямляються фазочутливими детекторами. Виправлені напруги, які прямо пропорційні силі струму I0 та різниці потенціалів ΔU, подаються на пристрій ділення ПД, за допомогою якого проводять ділення ΔU на I0. Напруга, яка пропорційна величині ΔU/I0 поступає на реєструючий пристрій РП, який записує криву ефективного опору е.

Схема свердловинного приладу живиться постійним і змінним струмом від блоку живлення БЖ, який включається в ланку струму електродів зонда.

Характеристика трьохелектродного зонда апаратури АБКТ: Lз=0.17 м, Lзаг=3.2 м, d=0.07 м.

5.3 Форми кривих ефективного опору

Криві е, які записані зондами БК навпроти одинарних пластів високого і низького опору, при рівному опорі вміщуючих порід симетричні відносно середини пласта (Рис. 6.4). У випадку значно потужних пластів h16dсв на кривій е навпроти середини пласта спостерігається зона занижених значень ефективного опору. Заниження величини е не перевищує 10-15% від максимального його значення (Рис. 6.4). На кривих е, які отримані дев’ятиелектродним зондом, таке заниження ефективного опору не спостерігається.

Якщо загальний розмір зонда Lзаг>6dсв, то свердловина, яка заповнюється високомінералізованим розчином, дає досить малий вплив на результати вимірювань е (майже не впливає). При цьому, у випадку відсутності проникнення фільтрату промивної рідини в пласт, величина е близька до дійсного значення п.

Границі пластів високого опору на кривих е, які отримані трьохелектродним фокусуючим зондом, визначають за початком максимального зростання е. У випадку багатоелектродних зондів місце границь пласта встановлюють за точками з максимальним градієнтом е, які приурочені приблизно до половини висоти аномалії е напроти пласта. Від даних точок відкладають в напрямку низького значення вм відстань L/2 у масштабі глибин. Відповідно потужність пласта буде рівною ширині аномалії кривої е на половині її висоти плюс довжина зонда.

В якості характерних значень е напроти одинарних однорідних пластів приймають екстремальні відхилення кривої е – максимальне, у випадку високого опору пласта, мінімальне – при низькому опорі пласта. Напроти неоднорідного знімають середнє значення еф.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]