Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya_bileti.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

3. Розкрийте сутність поняття "індукція".

Індукція (лат. inductio — наведення) —форма умовиводу, де на підставі знання про окреме робиться висновок про загальне, один із методів пізнання.

Білет №8

1. Назвав головні риси I дайте характеристику філософських поглядів Відродження.

Філософія відродження - це посередня ланка між середньовічною схоластикою і науково-філософським мисленням нового часу.

Відродження – людина. Тому філософське мислення цього періоду називають антропоцентристським. основні риси. Ними є: 1. Гуманізм;2. Геліоцентризм;3. Критика схоластики; 4. Відродження античної діалектики;5. Пантеїзм; 6. Повернення до матеріалізму; 7. Дослідження проблем формування держави на переломному етапі переходу до буржуазних суспільних відносин.

В XIV ст. – XV зростає значення і авторитет міст, які стали центрами торгівлі, виробництва, освіти, науки, духовних пошуків. Відбуваються великі географічні відкриття, розвивається природознавство та інші науки. Зароджується новий суспільний клас – буржуазія (з франц. - «мешканці міста»), якій вступає в конфлікт з старим феодальним ладом.

Всі ці процеси приводять до початку руйнації релігійного світогляду. Починається критика церкви, релігійна тематика відступає. Виникає таке явище як Відродження. Починається Відродження в Італії, а згодом поширюється на інші країни Європи.

Зовнішньою ознакою і приводом назви епохи стало масове захоплення античною культурою та літературою. Але це не було відновленням античних концепцій. Філософія Відродження мала свій власний, досить багатий зміст.

2. Самосвідомість: сутність, форми, piвнi та функції.

Сутність і природу пізнання не можна осмислити ізольовано від людини і її діяльності. Саме тому процес пізнання розділяють на такі елементи:

Суб'єкт (людина) і Об'єкт (предмет, явище, на яке направлене пізнання) і як результат їх взаємодії - знання.

Сучасна гносеологія вважає, що пізнання це:

- процес здобування знань;

- прагнення за їх допомогою оволодіти реальністю;

- бажання досягти стану досконалості.

За допомогою пізнання ми хочемо розв'язати основні проблеми нашого життя. Пізнання - це один з основних елементів людської життєдіяльності, один із засобів утвердження людини в світі, а тому воно є фундаментальною людською потребою (хоча і не вітальною, тобто життєво необхідною для збереження життя, як їсти, пити...)

Види, форми та рівні пізнання

Види: життєво досвідне, мистецьке, наукове, релігійно-містичне, екстрасенсорне.

Рівні: 1.чуттєвий

2.раціональний

3. синтезу вальний

Форми: 1. відчуття, сприйняття, уявлення

2.поняття, судження. 3. експерімент, досвід, практика.

Отже, пізнання розвивається від чуття до абстрактного мислення та до їх синтезу.

3. Розкрийте сутність філософського поняття "рух".

Рух - це її нічний атрибут, властивість. (Навіть в умовах, близьких до абсолютної нульової температури матеріальні об'єкти не перестають змінюватись).

Рух - абсолютний, спокій відносний. Спокій має місце відносно не всієї матерії але відносно окремих матеріальних об'єктів. Спокій - це один з моментів руху.

Рух - існує в різних формах. Прийнято виділяти 5 форм: механічний, фізичний, хімічний, біологічний, соціальний. Але це, можливо, не все.

Білет №9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]