Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya_bileti.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

2. В чому полягає зміст, проблеми, спрямованості сенсу icтopiї?

Філософія розуміє історію не як сукупність історичних подій і фактів, а як реальність, яка створена людиною, яка має для неї сенс і значимість і передбачає свідоме ставлення до свого минулого і успадкування досвіду попередніх поколінь.

Сучасна філософія історії повязує проблему сенсу історії з проблемою особистості , її власним смислом. Тому сенсом історії є утвердження і реалізація людської гідності і людина тоді реалізує свою гідність, коли реально включається в історію , успадковує попередній досвід, толерантно і терпимо ставиться до культури і звичаїв інших народів.

3.Розкрийте сутність поняття "сенсуалізм".

Сенсуалізм (лат. sensus —почуття, відчуття) — напряму гносеології, згі­дно з яким відчуття є єдиним джерелом пізнання. Представники Локк, Берклі, Мах та ін. Поняття близьке за змістом емпіризму.

Білет №22

1. Охарактеризуйте основні напрямки східної філософії.

Під Сходом розуміють культуру Індії та Китаю.

Східна культура інтровертна – вона направлена внутрішній світ. Східна філософія має масовий характер, носить сюжетну форму, символічна. Філософія Сходу орієнтується на власні традиції і їх збереження.

Основні риси індійської філософії:

1.релігійний характер,

2. головною проблемою є не володіння світом, а гармонійний зв’язок людини і світу.

3. посилений інтерес до релігійно-моральної проблематики,

4. не розглядає проблеми, які не пов’язані з людиною.

Основною пам’яткою є веди – це священні знання, перші філософські погляди.

Буддизм — це водночас і релігійне і філософське вчення. Воно виникло у VI—V ст. до н. є. і стало однією з найпопулярніших релігій разом з християнством та ісламом.

Основні риси китайської філософії:

1.деміфологізація , де місце міфічних богів займають мудрі правителі.

2. Боги витісняються деякими символами Особливе місце займає небо.

3. етична проблематика не відокремлюється від соціальної і державної.

Найвпливовішим ідеалістичним напрямом, що виникає в VI—V ст. до н. е. і зберігає своє значення аж до наших днів, було філософське вчення видатного мислителя Конфуція, яке дістало назву конфуціанства - етико-політичне вчення, в якому центральне місце посідали питання природи людини, її етики і моралі, життя сім’ї та управління державою.

Першою філософією матеріалістичного напряму в Китаї був даосизм. Засновником даосизму вважається Яао-цзи (VI—V ст. до н. є.). Даосизм наголошує на діалектичній ідеї загальної рухомості і мінливості світу. Дао – це шлях, надбуття, це єдине, вічне і безіменне, безтілесне і безформне, воно – основа всього сущого.

Отже, у більшості філософських шкіл переважала практична філософія, яка була тісно пов’язана з проблемами життєйської мудрості, моралі, пізнання природи і соціальним управлінням. Хоча ця філософія була мало системна і в ній проявився слабкий зв’язок навіть з тими науками, які існували тоді в Китаї, однак за формою і методами постановки проблем ця філософія є широкомасштабним явищем.

2. Базові життєві цінності.

Цінність — це значущість чогось для людини.

До найголовніших людських цінностей можна віднести:

1) найвищу цінність — саме людське життя

2) право людини на вu6ip життєвого призначення

3) свобода.

Під свободою розуміють наявність у людини можливостей для максимального самовиявлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]