Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya_bileti.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

2. Свідомість та її суттєві властивості

Свідомість — відображення дійсності у формах, пов'язаних (прямо чи опосередковано) з практичною діяльністю. Можлива лише як суспільне яви­ще, існує на основі мови. Феноменологія розглядає С. як потік актів (сприй­мання, пригадування, міркування та ін.), спрямовані на певні предмети (інтенціонаяьність) і певним чином організовані часовим потоком свідомості.

Фейєрбах вважав, що релігія не існує об’єктивно, сама по собі , а є витвори людської свідомості:

  • Що вона втілює людські ідеали

  • Змальовує досконалий світ

  • Виконує функції, компенсації людської нікчемності .

3. Розкрийте сутність поняття ірраціоналізм"

Ірраціоналізм — вчення, згідно з яким основою світу є щось нерозумне (воля, інстинкт), а джерелом пізнання інтуїція, почуття..

Білет №5

  1. Хто з античних філософів в основу буття поклав ідеї. Розкрийте сутність його філософії.

Платон (427-347 рр. до н е) був кращим учнем Сократа. Платон розробив цілісну філософську систему, де дав свої відповіді на основні філософські проблеми про світ, людину та взаємини людини та світу.

На його думку світ – це всезагальний Космос, який є завершений, цілісний, гармонійний; в ньому є місце і кожній людський істоті і суспільству в цілому; всі основні структури світу (Космос, людина, держава) подібні.

Головне місце в філософії Платона займає вчення про ідеї (як загальне поняття). Розмірковуючи, чому речі течуть і змінюються, але світ не зникає, він дійшов висновку, що існує два світи – особливий, незмінний, досконалий, вічний світ ідей, де існують нематеріальні зразки, прообрази всіх речей, а матеріальні речі – це бліді, спотворені копії, тіні ідей. Світ речей існує тільки тому, що існує світ їх ідеальних сутностей. Їх не можна побачити, але можна осягнути розумом ( Теорія об’єктивного ідеалізму).

Відповідно до теорії ідей Платон розглядав людину як єдність душі і тіла – «смертне тіло – в’язниця для безсмертної душі»; до втілення в людину душа жила в світі ідей і споглядала їх, а тому пізнання Платон зводить до пригадування.

Платон створює теорію «ідеальної держави». У трактаті «Держава» Платон прагне показати яким має бути досконале суспільство, яким має бути виховання людей в такому суспільстві. Аналізуючи суспільство він доходить висновку, що існування приватної власності є злом, яке негативно впливає на людей і є основною причиною занепаду держави.

В «ідеальній державі» Платона влада належатиме філософам, які здатні споглядати ідеї і тому будуть управляти справедливо; решта громадян має бути поділена відповідно їх здібностям – на воїнів, які повинні охороняти державу і робітників (землеробів і ремісників), які підтримують державу матеріально. За Платоном, людина існує заради величі держави, а не держава - для людей. Мета людей сприяти розквіту держави.

Філософія Платона мала величезний вплив на подальший розвиток філософської думки.

2. Проаналізуйте сутність глобальних проблем людства.

Глобальні проблеми –це ті проблеми, які стосуються інтересів всього модства, від яких залежить, доля і саме виживання суспільства, а тому ці проблеми повинні вирішуватися спільними зусиллями всього світового співтовариства.

1.міжсоціальні проблеми:

- проблема збереження на промені

- встановлення справедливого екологічного порядку

- проблема міжнародного пародизму

2. Глобальні проблеми взаємодії природи і суспільства:

- екологічні проблеми

- проблема енергетичних ресурсів

- сировина проблеми

3. Демографічні проблеми - проблема пародонасення

Вирішення цих проблем

1. Обмежування стратегія (обмеження, виробництва і споживання)

2. Стратегія стійкого розвитку (розвиток без катастроф)

3. Стратегія замкнених циклів (на основі безквіткових виробничих прцесів)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]