Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya_bileti.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Білет №1

1. Світогляд: сутність та структура.

Свiтогляд - це система уявлень людини про світ, мiсце лю­дини у cвіті, вiдношення людини до свiтy та до самої себе.

Світогляд містить:

  1. знання,

  2. переконання,

  3. цiнностi,

  4. ідеали, органiзованi у єдину систему, у центрi якої завжди перебувають уявлення людини про себе.

За способом розумiння людиною свого мiсця світі можна виділити кілька основних типів світогляду:

Людина живе свідомо, мотивує свої вчинки (не лише пропускає через свідомість, але й певним чином виправдовує). Завдяки свідомості вона організовує своє життя в часі (співвідносить сучасне з минулим і майбутнім), в просторі (бере до уваги співвідношення «ближче — дальше»), враховує в своїй діяльності причинні зв'язки тощо. Свідомість потрібна їй не тільки для організації та підтримання природного існування. Вона духовно укорінює людину в життя. Через релігію, мистецтво, філософію людина духовно входить у життя, живе зі смислом, вносить у життя певний сенс, формує та сповідує певну духовну настанову щодо життя.

В структурі світогляду можна виділити чотири основні компоненти:

1) Пізнавальний компонент. Базується на узагальнених знаннях .

2) Ціннісний-нормативний компонент. Включає цінності, ідеали, переконання, вірування, норми, директивні дії. Цінність- це властивість якогось предмету, явища задовольняти потреби, бажання людей. У систему цінностей людини входять уявлення про добро і зло, щастя і нещастя, мету і сенс життя. Наприклад: життя - це головна цінність людини, безпека людини - це теж велика цінність.

3) Емоційно-вольовий компонент. Для того, щоб знання, цінності і норми реалізовувалися в практичних вчинках і діях, необхідне їх емоційно-вольове освоєння, перетворення на особисті погляди, переконання, вірування, а також вироблення певної психологічної установки на готовність діяти.

4) Практичний компонент. Світогляд - це не просто узагальнення знань, цінностей, переконань, установок, а реальна готовність людини до певного типу поведінки в конкретних обставинах.

На основі вищевикладеного можна визначити світогляд як сукупність поглядів, оцінок, норм і установок, що визначають відношення людини до світу і виступають як орієнтири і регулятори його поведінки.

  1. Назвіть вихідні принципи філософії марксизму та розкрийте їx зміст.

Найвпливовішим напрямком наукової філософії став Марксизм. Засновниками його були Карл Маркс (1813 - 1883) і Фрідріх Енгельс (1820-1896).

Марксизм виник в сер. XIX ст. в Німеччині, але здійснив величезний вплив і на філософію і на життя всього людства. Він був відображенням кризи капіталістичного суспільства і став виразником інтересів класу робітників (пролетаріату).

Маркс і Енгельс спиралися на всю історію філософії, яку однак критично переосмислили. На ідеї Маркса великий вплив здійснили успіхи науки:

- в 1839 р. було відкрито клітину, що довело матеріальну єдність і взаємозв'язок світу.

- Було відкрито закон збереження і перетворення енергії, що дало висновок про незнищуваність і нестворюваність матерії та руху.

- Еволюційна теорія Дарвіна, яка доводила походження і розвиток всіх організмів шляхом довгого розвитку одноклітинних організмів.

Маркс і Енгельс поєднали матеріалізм і діалектику в поглядах на природу, на суспільство, на історію.

На першому етапі Маркс розвивав погляди на світ і людину - діалектичний матеріалізм. Але після сорокових років він зосередився на суспільно-політичній тематиці і економіці. В цей період він створив історичний матеріалізм, в якому історію суспільства розглядав матеріалістично, так як і історію природи і зробив висновок, що історія залежить не від свідомості людей, а від економіки.

Третім етапом було створення Марксом теорії наукового комунізму де він доводив, що закономірно на зміну капіталістичному ладу прийде новий - комуністичний лад. Так як відбувалося це раніше (закон заперечення заперечень); він навіть пояснив хто це зробить - це клас пролетаріїв, які виконають історичну місію - ліквідують приватну власність і експлуатацію людини людиною, чим знімуть протиріччя між суспільною формою виробництва і приватним привласненням. Результатом цього, на його думку, стане побудова суспільства вищої соціальної справедливості - комуністичного.

За своїм спрямуванням марксизм примикає як до класичної так і до некласичної філософії.

Узагальнюючи і критично-творчо аналізуючи проблеми людини і суспільства, Карл Маркс і Фрідріх Енгельс формують повністю нову концепцію людини, суспільства, світу. Новизна концепції полягає в тому, що,

По-перше, теорія людини виростає з світського, нерелігійного світорозуміння, як його невід'ємна частина, що справляє зворотний вплив, стимулюючи дальший розвиток світського світорозуміння. Буття світу і людини з її духовністю та свободою вичерпує все суще.

По-друге, в теорії людини докорінно переосмислені основи людської суб'єктивності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]