Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya_bileti.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

3. Розкрийте сутність поняття "антропоцентризм".

Антропоцентризм — філософський принцип, згідно з яким людина вва­жається центром Всесвіту, найвищою метою всього, що відбувається у світі.

Білет №3

1. Дайте загальну характеристику філософських поглядів Середньовіччя.

Слід відзначити, що по рівню розвитку філософії, культури в цілому середньовікова філософія була кроком назад у порівнянні з античністю. На межі двох епох – античної і середньовікової – сформувався новий світогляд – виникло християнство, яке мало домінуючий вплив на духовне життя усіх європейських країн. Середньовічна філософія існувала переважно як теоцентричний світогляд, тобто теоретична проблематика цього періоду концентрувалась навколо поняття Бога, а любов до мудрості реалізувалась як течія богословської .думки. Риси притаманні філософії Середньовіччя

1. Засилля в усіх сферах життя релігії

2. Схоластика як спосіб філософствування;

3. Геоцентризм

4. Геоцентризм;

5. Переважання ідеалістичних напрямків у філософії;

6. Слабкі паростки матеріалізму.

2. Суспільство, як цілісна система.

Суспільство як цілісна система

1. сфера духовного життя

2. сфера ідеології

3. сфера соціальних відносин

4. сфера політичного життя

5. сфера побуту та сімейних відносин

6. економічна діялъністъ

7. матеріалъно-виро6нича діялъністъ

Названа сукупність елементів суспільного життя:

  1. забезпечує задоволення ycix основних життєвих потреб лю­дини (матеріальних, соціальних, життєвих, творчих та духовних);

  2. утворює цілість суспільного "організма";

  3. створює умови для історичного процесування суспільства;

  4. дає змогу з’ясувати, що саме та з якими особливостями змінюється у суспільний icторії.

3. Розкрийте сутність поняття "пантеїзм"

Пантеїзм — філософське і релігійне вчення про присутність Бога у єстві самої природи, ототожнення Бога з природою, розчинення Бога в природі, або, навпакии, природи у Богові.

Білет №4

1. Виникнення філософії, її проблематика.

Слово "філософія" походить від грецького "філо" - любов і "софія" - мудрість і звичайно трактується як любов до мудрості. У Древній Греції слово "філософія" як любов до мудрості застосовувалося до людей, що відкривають таємницю природи і людського життя, учать діяти і жити в згоді з природою і вимогами самого життя. Філософія виникла в глибоку давнину, задовго до появи таких наук, як біологія, хімія, фізика та ін. Поняття філософія по­ходить від грецьких слів філео і софія, що в перекладі означають Лобов до мудрості. Буквальне тлумачення дало привід називати Філософами любителів поміркувати від нічого робити. Філософія виникла раніше багатьох наук — як і тіьки людина почала серйозно міркувати про навколишній світ , як будь-яку науку, викликала її до життя потреба людини піз­навати і практично впливати на навколишній світ.

Філософія як теоретичний світогляд поряд із наукою, мистецтвом, мораллю, правом як формами суспільної свідомості - одне з найважливіших надбань людської культури. Історично так склалось, що саме філософія була тією колискою, з якої виросли і наука, і мистецтво, і мораль, і право і набули статусу особливих проявів людського духу та практики життєдіяльності людини і суспільства.

В історії філософії склалися і у певних модифікаціях перманентно повторюються так звані вічні проблеми. Що таке людина? Що таке природа, або ширше — Всесвіт? Який між ними зв'язок, залежність? Чи може людина пізнати себе, природу, суспільство? Які форми, методи, засоби пізнання? В чому відмінність явиш і сутності матеріального і духовного, ідеального світу? Який з цих двох світів є основою для виникнення й існування другого світу? Чи вони незалежні один від одного? Що такс свобода? Чи є підстави для того, щоб людина і суспільство могли сподіватися на здобуття свободи? Що таке людські цінності — Істина, Добро, Мудрість, Гармонія? Що таке життя та смерть, яке їхнє ціннісне значення для окремої людини і суспільства?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]