Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofiya_bileti.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність поняття "космоцентризм"

Космополітизм — вчення, в основу якого покладено заклик відмови­тися від національного суверенітету, національних традицій і культури задля абстрактного поняття вселюдської культури і традицій.

Білет №2

1. Типи світогляду та їx взаємозв'язок.

Підкреслимо, що світогляд — не просто узагальнене уявлення про світ, а форма суспільної самосвідомості людини, вузловими категоріями якої виступають поняття "світ" і "людина".

Свiтогляд - це система уявлень людини про світ, місце лю­дини у cвіті, відношення людини до свiтy та до самої себе. За способом розумiння людиною свого місця світі можна виділити кілька основних типів світогляду:

1. Міфологічний - це результат практично-духовної дiяльностi людини.

2. Релiгiйний світогляд чітко поділяє світ та людину, природна та надприродна, земна та потойбічна. 4. 3. Фiлософiя є теоретичною формою ставлення людини до cвiту.

2. "Філософія життя", а.Шопенгауер, ф.Ніцше.

Філософія життя” Фрідріха Ніцше (1844 - 1900)

„Філософія життя” розглядає все, що проявляється як "життя". Ніцше продовжував вчення Шопенгауера і ще більше загострював його. За Ніцше життя протистоїть нежиттю, активне життя протистоїть неактивному, застиглому. Він каже, що наука не може ефективно пізнавати життя, тому що вона розділяє його на елементи і підходить з точки зору загальних законів, але зрозуміти сутність світу, який є рухомим, мінливим, розум і наука - не здатні. Зробити це можна тільки через інтуїцію.

Ніцше як і Шопенгауер основою життя вважав волю, але не прояв абстрактної світової волі, а "волі до влади". Він доводив, що все живе знаходиться в постійному стані боротьби сильних і слабких – (рослини, тварини, люди, держави і ідеї), в який перемагає сильніший .

Таким чином Ніцше протиставляє силу життя всьому слабкому. Він доводить, що тільки сильні сприяють прогресу життя, а слабкі знесилюють його, ведуть до виродження. Тому закликає: "Слабкого підштовхни!". З цієї точки зору він критикував людську культуру і християнську мораль, які захищають слабких.

Ніцше створив теорію "надлюдини". На його думку сильна людина сама бере на себе відповідальність за власне життя і не ховається за Бога чи мораль; вона сама вирішує, що є добро і що є зло. Вона не визнає загальноприйняті норми і мораль, тому що вони захищають дрібну, усереднену людину, а життя підтримують сильні і мужні.

Артур Шопенгауер (1788-1860)

За життя Гегеля Шопенгауер не найшов шанувальників своєї філософії, це сталося значно пізніше. Він вважає, що світ— це не те, що існує десь за межами нашого сприйняття, а те, що ми сприймаємо як дійсність; він не вважає, що світ впорядкований і закономірний, а навпаки життя є рухомим, мінливим, хаотичним і невизначеним, а тому його не можливо осягнути холодним розумом.

Людину, на його думку, треба розглядати не як втілений інтелект, а як живу істоту, яку визначає не розум, а такі чинники як воля, життєвий порив, прагнення до життя. Саме тому його філософію назвали "Філософія життя".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]