Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Екон закони і категорії

Ек категорія-це наукове поняття, яке х-зує окремі сторони економічного явища. Сутність економічної категорії визначається такими критеріями:1)відображає не природні властивості речей і предметів, а характерну властивість певної с-ми ек відносин людей; 2)має об’єктивний характер, 3)має історичний характер, оскільки значна частина категорій політ економії на певному етапі розвитку суспільного в-ва відмирає.

У курсі політ економії використовуються такі категорії: власність, товар, вартість, гроші, капітал, капіталістична економіка, ринок, наймана праця, заробітна плата та багато інших.

В економіці діє низка економічних законів.Економічний закон виявляє суттєві і необхідні причинно-наслідкові зв’язки і взаємозалежності даного економічного процесу.

Економічна наука класифікує економічні закони суспільства за такими групами: 1)усезагальні закони, 2)особливі економічні закони, 3)специфічні закони, які діють лише в умовах певного ек ладу.

У сукупності всі ці закони формують с-му законів економіки та закономірності її розвитку.

  1. Екон зростання та його типи

В сус-стві к-сть ресурсів є обмеженою і в різних екон ситуаціях ми маєм можливість збільшувати обсяг виробництва або досягати екон зростання за рахунок збільшення пропозиції ресурсів та поліпшення технологій виробництва.

Екон зростання-це здатність економіки виробляти більший обсяг продукції внаслідок збільшення пропозиції ресурсів та вдосконалення технологій виробництва. Є такі види екон зростання:1)інтенсивне екон зростання;2)екстенсивне екон зростання.

Інтенсивне екон зростання-це розширення виробництва за рахунок якісного вдосконалення та ефективне використання екон ресурсів на основі технічного прогресу.

Екстенсивне екон зростання відбувається

  1. Екон потреби та екон блага. Закон зростання потреб

Екон потреби – це бажання споживачів придбати різні товари і послуги і їх використовувати.

Корисність – це суб’єктивно-індивідуальна цінність, якій споживачі надають певним товарам чи послугам.

Задовольняють людські потреби відповідні товари і послуги.

Екон товари і послуги можна поділити з різних позицій:

1)за способом використання (суспільні блага або товари громадського вжитку, товари індивідуального вжитку)

2)за напрямом використання (споживчі товари, тобто ті товари, які використовуют для остаточного споживання; інвестиційні товари, тобто товари, які купляють для організації виробництва)

3)за ступенем задоволенням загальних потреб (предмети першої необхідності, предмети розкоші0

4)за строками використання (товари короткострокового вжитку і товари довгострокового вжитку).

Америк економіст Х. Гессен сформулював закон визначення потреб: величина корисності при споживанні кожної додаткової одиниці товару зменшується, поки не досягне нуля в точці повного насичення.

За таких обставин бажання придбати певний товар може перетворитись у відразу.

  1. Екон ресурси, їх обмеженість

Під екон ресурсами розуміють усі природні людські і зроблені людиною ресурси, які використовуються для виробництва товарів і послуг.

Розділяють:

1)матеріальні ресурси (земля капітал).

Земля – це усі природні ресурси, які використовуються без обробки.

Капітал – це всі створені людиною виробничі знаряддя, які використовуються у виробництві товарів і послуг. Процес придбання капіталу називається інвестуванням.

2)людські ресурси (праця та підприємницькі здібності).

Праця – це свідома діяльність людини за допомогою якої вона змінює світ та веде виробничу діяльність в умовах обмежених ресурсів. Найбільш загальними характеристиками праці є: продуктивність праці; к-сть продукції, яка виробляється на годину часу; інтенсивність – це к-сть продукції, яка виробляється за одиницю часу.

Підприємницькі здібності – це діяльність, яка пов’язана з сприйняттям основних рішень ведення бізнесу та повною відповідальністю за її наслідки. Підприємець – це завжди новатор і бере на себе ризик за результати своєї діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]