Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Наслідки інфляції та її вплив на перерозподіл та обсяг нац. Приросту

Для того, щоб проаналізувати наслідки інфляції, потрібно використати поняття номінального і реального доходу. Номін дохід являє собою дохід у формі, отриманих грошей. Реальний дохід визначається тією к-стю товарів і послуг, які можна придбати за номін дохід.

Можуть бути такі ситуації:

1) якщо номін дохід збільш швидше, ніж зростає інфляція, то реальний дохід зростає

2) якщо ж рівень цін зростає швидше, ніж номін дохід, то реальний дохід зменшується.

Існує формула визначення зміни реального доходу:

РД = НД - РЦ

Інфляція знижує покупну здатність грошової одиниці. Інфляція може бути очікувана і непередбаченою. Це впливає на наслідки впливу інфляції.

Інфляція впливає на перерозподіл доходів. Якщо інфляцію очікують, то отримувач доходів може прийняти міри, щоб не допустити або зменшити негативні наслідки інфляції. Якщо ж інфляція непередбачена, то буде наказаний власник заощаджень.

В цілому інфляція впливає на кожного і на кожну сім’ю, але сім’я може програвати від інфляції і вигравати, тому негатив може нейтралізуватись. Приклад: якщо брати кредити до інфляції, а вони віддаються в період інфляції, то буде втрачати та особа, яка брала кредит.

  1. Негативні соц.-екон наслідки монополізації економіки

Негативні наслідки діяльності монополістичних утворень:

1)встановлення монопольно-високих цін, монополістичні обєднання мають можливість встановлювати монопольно-високі ціни і за рахунок цього отримувати монопольно-високий прибуток. В умовах монопольного ринку відсутні внутрішні стимули для зниження собівартості продукції для підвищення ефективності використання ресурсів;

2)створення штучного дефіциту на монополістичних ринках Коли монополії для підвищення цін на власну продукцію намагаються створити таку ситуацію, що у сус-ства зявляється думка про дефіцити певного виду товару і про необхідність для подолання дефіциту підвищувати ціни;

3)гальмування науково-технічного прогресу. У зв’язку з обмеженим доступом на монопольний ринок монополісти не зацікавлені у запровадженні нових досягнень науки і техніки після встановлення повного контролю над ринками, тому що це пов’язане з значними витратами і неефективний розподіл та використання ресурсів. В ринковій економіці ресурси розподіляються по критерію максимізації прибутку, коли той, хто отримує вищий прибуток більші можливості для залучення певних ресурсів в умовах, коли монополісти отримують монопольно-високі прибутки, вони мають можливість залучати все більший розмір ресурсів, які використовуються з меншою ефективністю , ніж на інших моделях ринку.

  1. Номінальна та реальна вартість грошей

Вважається,що в умовах економічного спаду номінальна вартість національних грошей знижується,оскількизменшується сукупна реальна вартість виготовлених товарів і послуг,а вперіоди економічних піднесень вона, навпаки,зростає.Це коливання рівня номінальної вартості національних грошей ще не зумовлене інфляцією, бо вона формується під впливом такого основного фактору, як реальна вартість товарів і послуг.Якщо ж починає коливатись і номінальна вартість товарів та послуг під впливом розвитку інфляційних процесів,то це означатиме відповідні зміни грошей, в грошову одиницю.Реальна вартість національних грошей, на відміну від її номінальної вартості, перебуває в оберненій залежності до номінальної вартості товарів і послуг(тобто до цін або,інакше,до рівня інфляції).Чим вища номінальна вартість товарів і послуг (а вона є вищою тоді, коли рівень сукупних цін зростає), тим нижчою буде реальна вартість національних грошей.Реальна вартість грошей—це та кількість товарів, яку можна придбати на одну національну грошову одиницю.У сучасній економічній літературі вважається,що реальна вартість національних грошей є функцією номінальної вартості товарів і послуг,тобто їх фактичного цінового рівня,який перебуває у прямій залежності від рівня й динаміки інфляції.На відміну від номінальної вартості національних грошей,їх реальна вартість перебуває в оберненій,негативній залежності від величини номінальної вартості товарів і послуг.Чим вища номінальна вартість товарів і послуг(тобто їх вартість у фактично діючих ринкових цінах і за умови їх зростання,або розвитку інфляційних процесів),тим нижчою буде реальна вартість національних грошей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]