Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Визначення обсягу в-цтва через заощадження та інвестиції

Для екон розвитку країни важливо передбачити, як буде змінюватись обсяг вир-цтва, коли змінюються компоненти сук споживання і саме споживання. В екн теорії розроблено поняття мультиплікатора, яке дозволяє на практиці вирішувати питання, яким має бути обсяг вир-цтва. Мультиплікатор, показуючи вплив зміни однієї величини на іншу, хар-зує зростання іншої величини у мультиплікованому розумінні, тобто друга змінна зростає більше, ніж перша. Розглянемо у якості першої змінної величини інвестиції. Використаємо графік ф-ції заощаджень. На заощад і інвестиції впливають різні фактори. Так, заощад залежать від доходу, а інвестиції пов’язані з обсягом вир-цтва. При побудові графіка ф-ції заощад робимо припущення, ф-ція приймає форму прямої лінії. Це припущення потрібне для зручності в побудові графічної моделі.

Оскільки інвестиційна лінія є горизон лінією, вона однаково віддалена від горизон осі. Ця лінія перетинається іх ф-цією заощад у т.Е. В точці Е відбувається в-цтво обсягу продукції таке, що відповідає рівноважному рівні. Це рівноважний рівень ВНП, до якого прагне нац економіка. Рівноважний обсяг в-цтва означає, що вся к-сть виробленої продукції буде реалізована, вона відповідає сук попиту. Т.Е показує, що це єдиний рівень вНП, за якого бажані заощад сімей точно відповідають бажаним інвестиціям фірм. Якщо ж бажані заощад і бажані інвестиції не однакові, то тоді обсяг в-цтва буде зростати, або буде падати. Якщо ж обсяг в-цтва вимірюється відрізком ОМ, то фірми прагнуть, щоб їх інвестиції дорівнювали відрізку ЕМ. Якщо в економіці існує рівновага, то фірми не будуть відчувати нагромадження запасів і саме в-цтво, зайнятість, дохід, видатки не будуть змінюватись. Отже, ВНП залишається на рівні ОМ і це буде дійсно рівновага, але якщо ВНП перебуває праворуч від т..М, а при цьому крива заощад вища за криву інвестицій і тоді ВНП зростає. Але це не є бажана ситуація, тому що можуть утворитись товарні запаси. В результаті фірми змушені скорочувати в-цтво і тоді частина працівників буде звільнена. Отже, економіка має найпозитивніші наслідки, коли вона знаходиться у рівновазі.

  1. Визначення обсягу в-цтва через споживання та інвестиції

Крім методу рівноваги заощад і інвестицій є інший метод визначення рівноважного обсягу в-цтва. Цей метод наз методом споживання плюс інвестиції (С +І).

При аналізі цього методу використовується ф-ція споживання. Знову робиться припущення, що ф-ція приймає форму прямої лінії:

На цьому графіку крива лінія С є ф-цією споживання, тобто це рівень бажаного споживання відповідно до кожного рівня доходу. Додаємо бажані інвестиції і отримаємо лінію С + І, яка вказує рівень сукупних бажаних видатків. Економіка перебуває в рівновазі в точці, де лінія С+ І перетинає лінію ОК. В цій точці економіка в рівновазі, тому, що за цього рівня бажані видатки на інвестиції і споживання будуть точно дорівнювати сук обсягу в-цтва. Якщо екон с-ма відхиляється від рівноваги, напр., обсяг в-цтва дорівн. відрізку ОД, то тоді лінія С + І знаходиться над лінією ОК. В результаті ці заплановані видатки будуть більшими за обсяг в-цтва. Це означає, що споживачі хочуть купувати більше товарів, ніж фірми хочуть виробляти. Це є нерівноважна ситуація, коли зростають замовлення і в-цтво фірмами буде збільш. Обсяг в-цтва буде рівноважним тільки тоді, коли і фірми і споживачі дотримуються своїх планів щодо бажаних видатків та інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]