Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Валютний ринок, динаміка валютних курсів

ВР — ринок, на якому гроші однієї країни використовують для купівлі валюти іншої країни.Сучасний валютний ринок — система стійких економічних і організаційних відносин між учасниками міжнародних розрахунків з приводу не тільки валютних операцій, а й зовнішньої торгівлі, надання послуг, здійснення інвестицій та інших видів діяльності, які вимагають обміну і використання різних іноземних валют.Центральні банки застосовують такі види режимів валютних курсів: фіксований валютний курс;"вільно плаваючий " курс; "регульований плаваючий " валютний курс; систему множинних валютних курсів; подвійний валютний курс. Фіксований валютний курс-це офіційно встановлене ЦБ фіксоване співвідношення між національною грошовою одиницею та валютою іншої країни. Фіксований курс встановлюється на основі таких показників, як співвідношення цін у даній країні з цінами країн головних торговельних партнерів, рівень валютних резервів, стан торговельного балансу тощо.Вільно плаваючий курс—це співвідношення між національною грошовою одиницею та валютами інших країн, яке складається залежно від попиту і пропозиції валют на валютному ринку країни. Режими множинних курсів виникають тоді, коли для купівлі та продажу валюти існує більше як один курс або коли курси купівлі та продажу різняться більше як на 2 % (менша різниця між курсами купівлі та продажу слугує для покриття вартості здійснення операцій з іноземною валютою і не передбачає присутності множинних курсів).

  1. Види безробіття. Екон суть безробіття

Виділяють такі види безробіття:

1) фрикційне (хар-ться тим, що люди звільняються з роботи з метою отримання іншої роботи, можливо більш оплачувана)

2) структурне (пов’язане із зміною структури роб сили)

3) циклічне (прямо пов’язане з діловим циклом)

Багато економістів схиляються до думки, що безробіття виникає із-за негнучкості зар плати. Так, зар плата визначається і потім певний час не змінюється. Виділяють два види безробіття: добровільне і вимушене.

Безробіття за гнучкої зар плати

За таких умов графік показує, що фірми візьмуть на роботу всіх кваліфікованих працівників, які хочуть працювати при ставці зар плати М1 – це відрізок М1Е. частина роб сили, що відровідає відрізку ЕF хоче працювати, але за умов більшої ставки зарплати, тому роб сила, що вимірюється відрізком ЕF є добровільно безробітні, оскільки вони хочуть працювати, але їх не влаштовує М1.

Безробіття при негнучкій зар платі

На цьому графіку показано збільшення зар плати. Вона змінилась від рівноважної М1 до більш високої М2. За цієї ставки роб місць буде менше відносно к-сті тих висококваліфікованих робітників, що будуть шукати роботу. Бажаючих працювати при ставці М2 буде стільки, яким є відрізок М2О. візьмуть на роботу таку к-сть, що відповідає відрізку М2N. Працівники, о пропонують роб силу, яка вимірюється відрізком NO будуть вимушено безробітні. Якщо є надлишок роб сили, то фірми можуть висувати надто високі умови працівникам, вимагаючи високо кваліфіковану роб силу. Якщо зар плата дуже низька, то роботодавці не можуть заповнити всі роб місця і тоді виникне нестача роб сили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]