Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Циклічний характер розвитку в-цтва. Фази екон циклу

Діловий цикл або його ще наз екон цикл включає 4 фази:

1) екон криза; 2) депресія в економіці; 3) екон пожвавлення; 4) екон розвиток

Після закінчення одного екон циклу наступає новий цикл і періодично ця тенденція повторюється, починаючи із 19ст.

На 1-ій фазі відбувається спад екон в-цтва, капітал пере нагромаджується, товарне в-цтво хар-ться тим, що не можуть повністю реалізуватись товари. У в-цтві зростає недовантаження виробн потужностей, яке пов’язане із недовикористанням р-сів, зокрема зростання безробіття.

Під час депресії створюються умови для пожвавлення економіки. Сама ж фаза хар-ться тим, що не має ні спаду, ні зростання.

На третій фазі починає здійснюватися в економіці пожвавлення,воно проявляється в тому, що вперше після екон криз зростає попит на ресурси, в тому числі на роб силу, починає зростати зар плата і прибуток.

На 4 фазі зростають обсяги в-цтва, розширюється платоспроможний попит, зростає прибуток великих розмірів. Ця фаза завершується досягненням більш високого еон розвитку, ніж це спостерігалось до початку екон кризи.

Чітка різниця між фазами- чіткий перехід від однієї фази до іншої, в більшій мірі був характерний для ділових циклів 19-20ст. Зараз між фазами перехід згладжується і є досить хвильовим. Діловий цикл можна показати за допомогою графіка:

В т. А відбувся найвищий розвиток у попередньому циклі. З цієї точки починається 1-а фаза – це спад в економіці, або екон криза. Вона досягає найнижчої точки – т.В, де економіка стоїть на місці, це є фаза депресії в економіці. З часом, після відповідних форм і методів держ рег-ння, економіка вступає у фазу пожвавлення, за яким наступає швидке зростання темпів екон розвитку і економіка досягає т.С, яка є завершенням ділвого циклу. Після цієї точки починається новий діловий цикл. Але, проходячи ці цикли, економіка завжди піднімається на більш високий рівень, ніж була до початку цього циклу. Так, про це свідчать точки А, С, Д.

Перша екон криза виникла у 1825р у Англії. Далі виникає знов криза у 1836р у Англії і США. У 1847р кризою охоплені країни: Англія, США, Франція, Німеччина. У 1857р виникає перша світова екон криза, яка охоплює багато країн. З цього часу світові кризи періодично повторюються і охоплюють все більше і більше країн. Це пов’язано із розвитком інтернаціоналізації.

  1. Ціна в умовах чистої монополії. Монополістична влада

Монополіст при максимізації прибутку повинен вибрати таку ціну,щоб при ній виконувалась рівність МR=МС.Правило визначеня монопольної ціни Р-МС/Р=1/Ек. Ця рівність показ,що ціна повязана з еластичністю попиту на прод монополіст фірми.Ліва частина показ перевищ ціни над гранич витратами.На ринку ЧМ немає кривої пропозиції,тому що тут не існує співставленя к-сті прод яка пропон на ринок з цінами.Ціна і к-сть визнач монополістом.На ринку ЧМ зміна у величині попиту може призвести до:1)змін лише у ціні але обсяг в-ва не змін; 2)змін лише у в-ві,ціна не змін; 3)зміни кожного показника. Монополістична влада - здатність покупця придбати товар за ціною, нижчою від його корисної цінності.Вирішальний фактор монопольної влади-це еластичність попиту на прод фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]