Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Ринк механізм розподілу доходів. Крива Лоренса

Крива Лоренца використовується для того, щоб показати механізм розподілу доходу в економіці. Вона хар-зує ступінь екон нерівності і вик-ться з метою аналізу екон нерівності у певному сус-стві.

Графік кривої Лоренца

Оскільки лінія ОК є бісектрисою прямого кута, то вона вказує на абсолютно рівний розподіл доходів. Крива Лоренца фактичний розподіл доходу. Область між лінією ОК і кривою Лоренца наз областю фактичної нерівності. Чим більшою є ця область, тим більшою буде фактична нерівність у розподілі доходів, оскільки крива Лоренца буде віддалятись від лінії абсолютної рівності і наближатись до лінії абсолютної нерівності (ОМ і КМ). Якщо б фактичний розподіл доходів був абсолютно рівним, то крива Лоренца і лінія ОК співпадали би. Трикутник ОКМ показує область абсолютної нерівності. Це означає, що 1% сімей має 100% доходу, інші ж нічого не мають і крива Лоренца співпадає з лініями КМ, ОМ.

Крива Лоренца викор-ться у таких випадках:

1) щоб порівняти розподіл доходів у певній країні у різні періоди часу

2) щоб порівняти розподіл доходів у різних країнах

3) щоб порівняти розподіл доходів у одній країні між різними групами населення

Існують різні аргументи щодо розвитку нерівності в розподілі доходів і щодо зменш нерівності в розподілі доходів. Основні аргументи на користь нерівності в розподілі доходів полягають в тому, що необхідно зберегти стимули до виробництва продукції і отримання доходів. Основними аргументами щодо зростання рівності в розподілі доходів є зведення до мінімуму впливу розподілу доходів на ефективність економіки. Мається на увазі, що цей вплив негативний і його потрібно максимально зменшити.

  1. Ринково-державна змішана екон с-ма

Ринково-державні змішані економічні системи такі, де провідне місце займають ринкові методи регулювання. До них відносять: а)ринковий змішаний капіталізм, коли переважає приватна власність, ринкові методи виробництва розподілу (США, Японія, Канада, деякі країни Зх.Європи); б)соціальна ринкова економіка, коли поєднується свобода діяльності на ринку з високою степінню соц. захисту (Німеччина, Голландія).

  1. Роль д-ви у змішаних екон с-мах

Держава в ринковій економіці виконує ряд ф-цій, серед яких важливими є стимулююча, стабілізуюча, захисна, модифікуючи та створення правової бази.

Правова база забезпечує права власності і надає правові гарантії усім учасникам економічної діяльності.

Захисна ф-ція полягає в захисті конкурентного середовища від посилення монополістичних тенденцій.

В ринковій економіці в умовах конкурентної боротьби постійно виникають монополістичні утворення, які прагнуть захопити ринки збуту і встановити, що дає можливість отримувати монопольний прибуток. Держава розробляє антимонопольні законодавства і має слідкувати за його дотримуванням.

Стимулююча ф-ція держави полягає в перерозподілі ресурсів і доходів в одній галузі економіки, які є більш важливими для розвитку всієї нац економіки через цінову та податкові с-ми.

Модифікуючи ф-ція полягає у фіксації певних груп цін для того, щоб уникнути на забезпечення певного рівня життя соціально-незахищених верств населення.

Стабілізуюча ф-ція полягає в тому, що держава прагне до екон процесів через використання відповідних інструментів та методів регулювання економіки, серед яких:

1)регулювання податків та ставок, їх підвищення та знищення в умовах екон нестабільності

2)регулювання процентних ставок з метою проведення політики «дорогих» або «дешевих» грошей і відповідно впливу на економічну кон’юктуру

3)регулювання державних закупівель з метою стабілізації ринку

4)регулювання експорту та імпорту через проведення стабілізуючої валютно-курсової політики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]