Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Споживання, ф-ція споживання

Ф-ція споживання розкриває нам взаємозв’язок між величиною видатків на споживання та обсягом ВД. Поняття ф-ція споживання запроваджено Кейнсом. При цьому Кейнс зробив припущення, що існує досить тісний зв'язок між споживанням і доходом.

На графіку лінія Q відповідає ф-ції споживання. Лінія ОК має таку особливість, якщо масштаб по осі Х є таким же, як масштаб по осі У, то всі точки, що заходяться на лінії ОК будуть однаково віддаленими від осі осі Х і осі У.

Отже, т.В буде характеризувати нульові заощадження, тобто сімя скільки отримала доходу, стільки його і спожила. Проаналізуємо місце знаходження т.А. Вона розміщена на тій частині ф-йії споживання, яка є над лінією ОК. Це означає, що того доходу, який отримує сімя, не вистачить і потрібні додаткові кошти. Сімя отримує дохід, який відповідає рівню ОМ1 для того, щоб задовільнити своє споживання, їй потрібен дохід на рівні АМ1. Той дохід, що отриманий, відповідає величині відрізка ММ1. Отже, не вистачає частини доходу ММ1, що дорівнює відрізку АМ.

Отже, всі точки, які знаходяться на ф-ції споживання, до т.В, характеризують відємні заощадження. При розгляді т.Е, яка знаходиться на ф-ції споживання після т.В, тобто на тій частині, яка нижча від лінії ОК, бачимо, що дохід, який отримує сімя, дорівнює лінії Е1Е2. На споживання витрачається відрізок Е2Е. Решта доходу за розміром відрізка ЕЕ1 буде заощаджуватися. Отже, всі точки, які знаходяться на ф-ції споживання під лінією ОК, характеризує додатні заощадження.

  1. Структура к-лу. Основний і оборотний к-л

Капітал для виконання належних йому ф-цій має знаходитись в обороті. Існує кругооборот капіталу – це певний цикл руху капіталу, який охоплює процес виробництва і обміну створених товарів і завершується поверненням товару у його початкову форму.

Г Т (ФВ)….В….Т’Г’

Капітал проходить і змінює форми свого існування. Можна виділити три основних функціональних форми існування капіталу:

І – це коли грошовий капітал перетворюється у продуктивний через купівлю товарів або факторів виробництва.

ІІ – це коли здійснюється процес виробництва і, коли продуктивний капітал перетворюється у товарний капітал.

ІІІ – коли товарний капітал є таким, який ми створили, перетворюється у грошовий, який містить прибуток.

Прцес обороту капіталу є безперервним і капітал постійно знаходиться в русі і змінює форму свого існування. Швидкість обороту капіталу залежить від технологічних особливостей виробництва. Тривалість обороту капіталу визначається як проміжок часу між початком руху авансованого капіталу і поверненням його у грошовій формі, поте збільшеного на величину прибутку. Час кругообороту капіталу є різним і залежить від певної галузі виробництва: n = OB / t, де n – к-сть обороту каріталу за певний період часу; OB – одиниця виміру; t – час одного обороту капіталу.

Капітал ділиться на основний та оборотний.

Основний капітал приймає участь у багатьох виробничих циклах і поступово переносить свою вартість на продукцію, яка виробляється (техніка, обладнання, устаткування, будівлі).

Оборотний капітал приймає участь лише в одному виробничому циклі, за якій його вартість повністю переноситься на продукцію, яка виготовляється (інструменти, сировина, матеріали).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]