Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Тема 8 Теорія турисТичного продукТу.

1. Визначення турпродукту та його особливості

2. Структура туристичного продукту

3. Види турів і туристичних маршрутів

4. Життєвий цикл туристичного продукту

5. Єдині вимоги до турпродукту

1. Визначення турпродукту та його особливості

Незважаючи на те, що категорія туристичного продукту є однією з базових, вона водночас є і найбільш суперечливою у трактуванні різними авторами. На сьогодні поширені дві основні точки зору:

  1. Турпродукт трактується виключно як послуга (комплекс послуг). Сюди відноситься і визначення, що дається в Законі України «Про туризм»:

Турпродукт – попередньо розроблений комплекс туристських послуг, який поєднує не менше двох таких послуг, що пропонуються для реалізації або реалізуються за певною ціною, до складу якого входять послуги з перевезення, послуги розміщення та інші туристські послуги, не пов’язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідування об’єктів культури, відпочинку, розваг, реалізації сувенірної продукції тощо).

Можливий перелік видів послуг, що можуть входити до турпродукту:

  • транспортні послуги (перевезення різними видами транспорту);

  • розміщення в різних за рівнем, типом та місцем розташування готелях;

  • харчування: повний або напівпансіон, або зовсім без харчування; екскурсії; дозвільно-розважальні послуги;

  • спортивні послуги;

  • курортні послуги;

  • візові послуги;

  • послуги страхування,

  • послуги гідів-перекладачів,

  • послуги побутового обслуговування тощо.

  1. Турпродукт визначається як «сукупність речових (предметів споживання) та неречових (у формі послуг) споживчих вартостей, необхідних для задоволення потреб туриста, які виникають в процесі туристичної подорожі. Тобто тур продукт включає як послуги, так і товари туристичного призначення. Їх співвідношення у структурі тур продукту часто визначається як 2:1, тобто 2/3 витрат здійснюється туристом на послуги, а 1/3 – на товари туристичного призначення, необхідні для здійснення цієї подорожі.

Деякі дослідники до складу туристичного продукту додають ще одну складову, яка не входить у витрати туриста і не може бути включена до споживчих благ, але суттєво впливає на задоволення специфічних потреб подорожуючої людини. Це туристичні ресурси даної території. Їх можна визначити як дійсні туристичні блага, які доповнюють споживчі блага і посилюють (чи нівелюють) їх споживчу дію.

Таким чином, туристичний продукт являє собою комплекс послуг і товарів, матеріальних і нематеріальних благ та ресурсів, призначених для туристичного споживання, що реалізуються на ринку туристичних послуг. Він є здебільшого вузькоспеціалізованим, має складну, динамічну структуру, пристосовану до зміни попиту, і здатен забезпечити задоволення різноманітних потреб людини, що подорожує.

Особливості туристичного продукту:

  • Нерозривність виробництва і споживання. Товар в матеріальному вигляді (одяг, побутова техніка) існує незалежно від його виробника, туристський продукт (а це теж товар) не відділяється від джерела його створіння. Тобто для того, щоб ним скористатися, споживача спочатку треба доставити в місце виробництва.

  • Неможливість зберігання, складування туристського продукту «про запас».Життєвий цикл тур продукту відрізняється від життєвого циклу матеріального товару, а саме в ньому відсутній етап зберігання

  • Невідчутність. Туристську послугу неможливо побачити при укладенні договору, спробувати на смак. Складність у роботі менеджера туристської фірми полягає в тому, щоб переконати покупця у вигідності саме його послуги, адже якість туристського продукту коливається у широких межах і залежить не тільки від постачальників, але і від часу та місця пропозиції.

  • Велика глибина взаємозв'язків між його складовими елементами. У сфері туризму працює багато туристських підприємств і організацій, які для своєї стабільної діяльності повинні постійно контактувати між собою.

  • Комплексність - до продукту входить відразу кілька товарів і послуг, що разом формують єдиний пакет і доповнюють один одного

  • Сильний вплив людського фактора, безпосередній контакт споживача з виробником та надавачем послуг

  • Сезонність, тобто залежність обсягу туристських послуг від природнокліматичних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]