Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Суть і структура фін с-ми

Фінансова с-ма – це сукупність механізмів та установ, формування руху і використання грошових фондів суб’єктів економіки.

Фін с-ма складається:

1)фінанси підприємств

2)державні фінанси

3)фінанси домогосподарств

Основою фін с-ми є фінанси підприємств, які забезпечують кругооборот основного та обігового капіталу в процесі розширеного відтворення і в результаті чого отримують дохід від реалізації продуктів, який є основним джерелом формування фін ресурсів.

Підприємства поділяються на:

1)під-ства, що функціонують на комерційних засадах

2)установи та організації, що здійснюють комерційну діяльність

Державні фінанси, які є сукупністю грошових фондів, зосереджених у руках держави для забезпечення властивих їй ф-цій, а також сукупність форм і методів по їх використанню.

Державні фінанси складаються:

1)з держ бюджету (фінансовий план держави)

2)фінанси державних під-ств

3)урядові фінанси

Найбільшу роль має дерд бюджет, у якому всі джерела поступлення коштів і напрямки їх використання. Держ бюджет має силу закону. Держ бюджет може бути збалансований, коли доходи і витрати рівні, мати дефіцит, коли витрати перевищують доходи, або профіцит бюджету, коли доходи перевищують витрати. Національну фін с-му можна поділити на реальну фін с-му, в якій формується фонди грошових коштів шляхом зростання підприємницької діяльності та сплаченню податків та чиста фін с-ма – це сукупність інститутів, механізмів та установ, які накопичують, використовують і перерозподіляють фін ресурси.

Фінансові домогосподарства – це грошові фонди, які зосереджуються у руках населення і призначені для відтворення робочої сили.

  1. Суть монополістичної конкуренції

особливим видом є монополістична конкуренція, яка діє в сферах дрібного та середнього бізнесу та пов’язана з конкуренцією щодо певних ознак виробленої продукції. Такий вид конкуренції є вигідний сус-ству, так як допомагає краще задовольняти різні смаки споживачів. При такому виду конкуренції існує лише обмежена можливість для підвищення цін, тому що на ринках є багато товарів замінників із значно нижчими цінами.

Основні види монополістичних утворень:

1)природні, які діють в силу певних особливостей технології виробництва, яка надає можливості для існування конкурентних виробників. Наприклад, комунальне господарство – транспорт;

2)адміністративні монополії, які пов’язані з необхідністю для початку певного виду діяльності, певних ліцензій, квот, дозволу. Існування адміністративних монополій пов’язане зі численними зловживаннями і по своїй суті вони є найменш ефективними.

Монополістичні ринкові утворення мають певні переваги, які обумовлюють їх постійне виникнення та розвиток:

1)потужна фінансова база, яка дозволяє залучати дорогу та високопродуктивну технологію та кваліфікованих працівників

2)монопольно-високий прибуток, що дає можливість відкривати власні філії по всьому світі та завоювати ринок.

Великі монополії мають можливість використовувати високопродуктивну техніку і економити витрати виробництва за рахунок ефекту масштабу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]