Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
272.61 Кб
Скачать
  1. Поняття к-лу, його форми

Капітал походить з лат.слова, що означає головним і яким ще в ХІХ ст. німецькі економісти почали називати головну частину майна. В той час під капіталом розуміли всі засоби виробництва, які створені юдиною. Марксизм під капіталом розуміли гроші та вартість, які мають властивість до самозростання. В сучасному розумінні капітал – це будь-який елемент багатства, який приносить регулярний дохід протягом тривалого періоду часу, а його вартість визначається через процедуру дисконтування.

Виділяють різні види капіталу:

1)грошовий капітал – це сума грошових коштів, призначених для виробничих викладів

2)технічний капітал – це сукупність матеріальних засобів, які використовуються на різних стадіях виробництва та збільшується продуктивність праці (машини, обладнання, технології)

3)юридичний капітал – це сума прав розпорядження цінностями, які приносять дохід

4)людський капітал – це людські здібності, які приносять дохід. Крім того, людський капітал залежить від рівня освіти та стану здоров’я.

  1. Поняття монополістичної ринк с-ми, причини її виникнення

Монополістичні утворення супроводжували діяльність людини в усі періоди його історичного розвитку, проте особливо гостро цей процес відбувається в період глибоких екон криз.

Монополістичні ринкові утворення – це окремі під-ства або обєднання під-ств, які виробляють значну к-сть продукції даного ринку внаслідок чого:

1)займають монопольне становище на ринку

2)отримують можливість для встановлення монопольно-високих цін

3)мають можливість для отримання монопольно-високих прибутків.

Об’єктивною передумовою є закон максимізації прибутку та спеціалізації виробництва та дією ефекту масштабу виробництва монополісти отримують можливість зменшувати витрати виробництва та збільшувати прибуток.

Ринкові монополії виникають і діють в силу ринкових законів і пов’язані з діями підприємців по захопленню монопольного становища на ринку. Ринкові монополії закономірно виникають на підставі конкурентної боротьби і підвищення концентрації виробництва. Існують три основних шляхи виникнення ринкових монополій:

1)коли в галузі внаслідок конкурентної боротьби лишається лише одна фірма

2)коли в галузі існують лише декілька фірм, які змовляються між собою або олігополія

3)особливим видом є монополістична конкуренція, яка діє в сферах дрібного та середнього бізнесу та пов’язана з конкуренцією щодо певних ознак виробленої продукції.

  1. Поняття перехідної екон с-ми

Перехідні екон. с-ми – це різновид змішаної економіки в період трансформації екон. с-ми з одного в інший функціональний тип. Перехід виникає в умовах, коли певний тип екон. с-ми стає неспроможним задовольнити основні потреби сус-ства і сус-ство приходить до висновку, що має бути створений інший тип екон. с-ми, який більш відповідає нагальним потребам розвитку. В історії людства постійно відбувався перехід від екон. с-ми нижчого рівня розвитку до екон. с-м з більшими функціональними можливостями: від товарних до посттоварних, від ринкових до постринкових. Після колишнього розпаду СССР, в усіх країнах, які набули незалежність, у тому числі і в Україні, почався перехід від командно-адміністративної с-ми до ринкової. Усі країни з такими економіками почали визнаватись як країни з перехідними економіками. Незважаючи на те, що в Україні вже наданий статус ринкової економіки, в ній є ще багато ознак, які дають підстави визначити її економіку, як перехідну. В процесі переходу укр. економіки до ринкової або її трансформації вирішуються основні завдання: 1)приватизація 2)цінова ліберизація 3)ліберальна екон. Політика 4)структурні реформи 5)інтеграція в світову економіку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]