Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_pitan_dlya_pidgotovki_do_derzhavnogo_is...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
266.68 Кб
Скачать
  1. Особистісні педагога, які ускладнюють педагогічне спілкування.

Розглянемо особистісні та індивідуальні якості педагога. Вони повиннівідповідати одночасно двом рівням вимог, що пред'являються до цієїпрофесії. Вимоги першого рівня пред'являються до вчителя взагалі як доносію професії. Вони безвідносно до соціальних умов, громадськимформацій, навчальному закладу, навчального предмету. Цим вимогам повиненвідповідати будь-який справжній педагог незалежно від того, чи працює вінпри капіталізмі, соціалізм, в умовах села, міста, викладає чиматематику, праця, мова і т. д.

Дослідники відзначають обов'язковість таких особистісних якостей якадекватність самооцінки та рівня домагань, певний оптимумтривожності, що забезпечує інтелектуальну активність педагога,цілеспрямованість, наполегливість, працьовитість, скромність,спостережливість, контактність. Спеціально підкреслюється необхідністьтакої якості як дотепність, а також ораторських здібностей,артистичності натури. Особливо важливими є такі якості педагога,як готовність до розуміння психічних станів учнів і співпереживання,тобто емпатія, і потреба в соціальній взаємодії. Велике значеннянадається дослідниками і «педагогічному такту», у прояві якоговиражається загальна культура педагога і високий професіоналізм йогопедагогічної діяльності та спрямованості.

Кожен педагог повинен в ідеалі мати певні педагогічніздібності для досягнення успішної діяльності. Педагогічніздібності звичайно включають у структуру розглянутих нижчеорганізаційних і гностичних здібностей, хоча ці здібності можутьіснувати окремо один від одного: є вчені, які позбавленіздатності передавати свої знання іншим, навіть пояснити те, що їм самимдобре зрозуміло. Педагогічні здібності, що вимагаються для професора,читає курс студентам і для того ж вченого - керівника лабораторіїрізні.

Ф. Н. Гоноболін дає наступні властивості особистості, структура яких,на його думку, і складає власне педагогічні здібності:

здатність робити навчальний матеріал доступним;

творчість в роботі;

педагогічно-вольовий вплив на учнів;

здатність організувати колектив учнів;

інтерес і любов до дітей;

змістовність і яскравість мови, її образність і переконливість;

педагогічний такт;

здатність пов'язати навчальний предмет з життям;

спостережливість;

педагогічна вимогливість.

Вимоги другого рівня пред'являються до передового педагогу взагалі,незалежно від навчального предмета, який він викладає - це йогоособистісна готовність до педагогічної діяльності. Готовністьпередбачає широку системну і професійну компетентність, стійкупереконаність людини, соціально-значущу спрямованість особистості, а такожнаявність комунікативної і дидактичної потреби, потреби спілкування,передачі досвіду.

Сталий спонукання до діяльності з обраної професії, прагненняреалізувати в ній себе, застосувати свої знання, здібності відображаєсформованість професійної спрямованості особистості. Це складне,інтегративну якість.

Складовими професійно-педагогічної спрямованості особистостівикладачів і майстрів виробничого навчання є соціально -професійні орієнтації, професійно-педагогічні інтереси,мотиви професійної діяльності та самовдосконалення,професійні позиції особистості. У них відображаються відношення допрофесійно-педагогічної діяльності, інтереси і схильності, бажаннявдосконалювати свою підготовку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]