Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Питання з пднм

  1. Розкрийте сутність дисципліни «Психологія діяльності та навчальний менеджмент». Поясніть на прикладі значення управлінського підходу до навчання.

  2. Заняття з фізики на тему «Атмосферний тиск» вчитель почав з постановки досліду, який демонстрував явище атмосферного тиску. Далі вчитель розповів про це явище, навів цікаві приклади з історії його відкриття, продемонстрував ще кілька дослідів, доповнюючи їх поясненнями. Після цього вчитель запропонував учням проблемні запитання, а також практичні завдання на розрахунок сили атмосферного тиску. В кінці вчитель провів тестове опитування на перевірку засвоєння навчального матеріалу, підбив підсумки заняття, надав учням домашнє завдання. Виділіть основні етапи заняття та назвіть навчальні методи, використані вчителем. Свою думку обґрунтуйте.

  3. Поясніть, в чому полягає відмінність процесів мотивування та стимулювання в навчальній діяльності. Наведіть приклади, які ілюструють ці форми мотивуючого впливу.

  4. Артемка був доволі розвиненим хлопчиком. На момент вступу до школи він міг читати, рахувати, знав багато віршів. До школи хлопчик пішов з великою радістю. Однак з перших днів навчання він почав порушувати шкільну дисципліну, крутився на уроках, часто не слухав пояснень вчительки. Поки домашні завдання викликали в нього інтерес, відчуття чогось нового, він їх виконував, хоча й не досить акуратно. Але як тільки навчання стало вимагати систематичних занять, вольових зусиль, хлопчик почав отримувати погані відмітки. Яка особливість розвитку особистості молодшого школяра стала причиною неуспішності Артемки у школі? Що , на вашу думку, мають зробити батьки і вчитель, щоб допомогти хлопчику добре вчитися?

  5. Визначте основні функції управління навчанням, проілюструйте прикладом чи ситуацією реалізацію однієї з цих функцій.

  6. Серед студентів - першокурсників вирізняється категорія таких, які жалкують за шкільним класом, яким важко перебудуватися у нових умовах ВНЗ, яким не вистачає досвіду в налагоджені побуту та ін. Про яке явище, що характеризує життя студента-першокурсника йдеться? Вкажіть основні проблеми, які виникають у студентів першого курсу. Як їх можна вирішити?

  7. Визначте основні функції управління навчанням, проілюструйте прикладом чи ситуацією реалізацію однієї з цих функцій.

  8. Серед студентів - першокурсників вирізняється категорія таких, які жалкують за шкільним класом, яким важко перебудуватися у нових умовах ВНЗ, яким не вистачає досвіду в налагоджені побуту та ін. Про яке явище, що характеризує життя студента-першокурсника йдеться? Вкажіть основні проблеми, які виникають у студентів першого курсу. Як їх можна вирішити?

  1. Охарактеризуйте основні новоутворення молодшого шкільного віку. Наведіть приклади прояву довільності у навчальній діяльності молодшого школяра.

  2. При написанні модуля двоє студентів Іван та Сергій отримали один і той самий варіант. Іван попросив Сергія допомогти і написати шпаргалку з розв’язанням. Оскільки студенти товаришували між собою, то Сергій написав шпаргалку і передав її Івану. Після перевірки модуля викладачем, Іван, який списав – отримав оцінку «відмінно», а інший, Сергій, «добре». Коли Сергій підійшов і запитав у викладача, за що він отримав оцінку «добре», викладач відповів, що студент повинен дякувати і за це. Проаналізуйте дії викладача з точки зору виконання функцій контролю. Висловіть свою думку з приводу правомірності використання студентами шпаргалок.

  3. Назвіть та порівняйте особливості навчання підлітків та раннього юнацтва.

  4. На початку заняття вчитель, мотивуючи учнів до вивчення нової теми, розповів, що корисного та нового вони знатимуть після її вивчення. Протягом заняття вчитель активно підтримував цікавість учнів до знаходження нових способів використання здобутого знання. Така робота викликала захоплення у всіх – і в учнів, і у вчителя. Вже лунав дзвоник, а «винахідницька» робота ще тривала. Домашнє завдання вчитель оголошував поспіхом на перерві. Назвіть елементи мотиваційного циклу. Чи всі вони були реалізовані вчителем на уроці? Що потрібно було зробити вчителю для того, аби мотиваційний цикл учіння був повністю завершеним?

  5. Наведіть та проаналізуйте соціально-психологічні фактори ефективності спільної діяльності.

  6. У методичній розробці уроку з історії України для 7 класу: «Київська Русь за часів правління Ярослава Мудрого» вчитель вказав такі цілі: ознайомити учнів зі змінами, що відбулися в Київській державі за часів правління Ярослава Мудрого, розглянути зовнішню та внутрішню політику, з’ясувати значення діяльності князя для розвитку давньоруської держави; розвивати вміння працювати з текстом історичного джерела, аналізувати його, давати характеристику історичним діячам, виховувати повагу до історичного минулого України. Які типи навчальних цілей поставив вчитель? Які помилки у формулюваннях навчальних цілей були допущені вчителем? Запропонуйте більш правильні формулювання навчальних цілей. Свою думку обґрунтуйте.

  7. Дайте визначення поняття «мотивація навчання». Опишіть класифікацію методів мотивації. Наведіть приклади декількох методів.

  8. На уроці біології вчитель дає учням завдання: «Прочитайте текст про історію вирощування певної культурної рослини. Визначте цю культурну рослину, назвіть сімейство, до якого вона належить, та опишіть, як використовується ця рослина зараз». Яких рівнів засвоєння навчального матеріалу дозволяє досягти це завдання? Які елементи бази знань теми засвоюються? Свою відповідь обґрунтуйте.

  9. Визначте відмінність між формою та методом навчання. Охарактеризуйте основні історичні організаційні форми навчання та опишіть їх переваги та недоліки.

  10. Мати запропонувала дочці Оленці (5 роки 4 міс.) розв’язати задачу: «Летіли 4 пташки, сіли на дерева. На кожне дерево сіла 1 пташка. Скільки було дерев?». Оленка задачу не розв’язала. Тоді мати вирізала з паперу пташок і дерева і знову запропонувала дочці розв’язати задачу. Дівчинка вирішила задачу правильно. Яку особливість розвитку мислення дитини дошкільного віку відображає наведений приклад? Свою думку обґрунтуйте.

  11. Визначте новоутворення підліткового віку та поясніть, як їх необхідно враховувати вчителю у навчальному процесі.

  12. При викладанні географії вчитель запропонував учням скласти соціальну характеристику району, в якому вони проживають. В ході обговорення учні визначили 7 груп показників суспільних умов: економічне благополуччя, здоров’я населення, загальноосвітній рівень, зовнішні умови життя, соціальне середовища, рівноправність, можливість відпочинку. Далі клас був поділений на 7 підгруп – комісій, кожна з яких мала дослідити свій показник і підготувати доповідь, у якій висвітлити дану проблему (за допомогою карт, схем, графіків, фото, відео) та запропонувати заходи з покращення певної сторони суспільного життя. Який метод навчання використовує вчитель? До якої групи методів навчання з відомої вам класифікації відноситься цей метод? Якими, на ваш погляд, є переваги і недоліки цього методу? Свою відповідь обґрунтуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]