Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать
  1. Розкрийте зміст поняття «засоби навчання», визначте їх роль та місце в навчальному процесі. Запропонуйте приклади використання засобів навчання для викладання однієї з тем дисципліни «ПДНМ».

  2. Поясніть значення поняття «мотиваційний цикл». Наведіть приклади реалізації методів чи прийомів мотивації навчання на різних етапах мотиваційного циклу.

  3. Мати запропонувала дочці Оленці (5 роки 4 міс.) розв’язати задачу: «Летіли 4 пташки, сіли на дерева. На кожне дерево сіла 1 пташка. Скільки було дерев?». Оленка задачу не розв’язала. Тоді мати вирізала з паперу пташок і дерева і знову запропонувала дочці розв’язати задачу. Дівчинка вирішила задачу правильно. Яку особливість розвитку мислення дитини дошкільного віку відображає наведений приклад? Свою думку обґрунтуйте.

  4. Охарактеризуйте педагогічну функцію комунікації. Наведіть приклад комунікативного акту в навчанні, за такими компонентами: адресант, адресат, повідомлення (зміст), код (засіб передавання повідомлення), канал зв’язку, результат комунікативного акту.

  5. У методичній розробці уроку з історії України для 7 класу: «Київська Русь за часів правління Ярослава Мудрого» вчитель вказав такі цілі: ознайомити учнів зі змінами, що відбулися в Київській державі за часів правління Ярослава Мудрого, розглянути зовнішню та внутрішню політику, з’ясувати значення діяльності князя для розвитку давньоруської держави; розвивати вміння працювати з текстом історичного джерела, аналізувати його, давати характеристику історичним діячам, виховувати повагу до історичного минулого України. Які типи навчальних цілей поставив вчитель? Які помилки у формулюваннях навчальних цілей були допущені вчителем? Запропонуйте більш правильні формулювання навчальних цілей. Свою думку обґрунтуйте.

  6. Вкажіть основні особливості студентського віку. Проаналізуйте специфіку мотивування студентів. Наведіть приклади.

  7. На уроці біології вчитель дає учням завдання: «Прочитайте текст про історію вирощування певної культурної рослини. Визначте цю культурну рослину, назвіть сімейство, до якого вона належить, та опишіть, як використовується ця рослина зараз». Яких рівнів засвоєння навчального матеріалу дозволяє досягти це завдання? Які елементи бази знань теми засвоюються? Свою відповідь обґрунтуйте.

  8. Поясніть, в чому полягає відмінність процесів мотивування та стимулювання в навчальній діяльності. Наведіть приклади, які ілюструють ці форми мотивуючого впливу.

  9. Заняття з фізики на тему «Атмосферний тиск» вчитель почав з постановки досліду, який демонстрував явище атмосферного тиску. Далі вчитель розповів про це явище, навів цікаві приклади з історії його відкриття, продемонстрував ще кілька дослідів, доповнюючи їх поясненнями. Після цього вчитель запропонував учням проблемні запитання, а також практичні завдання на розрахунок сили атмосферного тиску. В кінці вчитель провів тестове опитування на перевірку засвоєння навчального матеріалу, підбив підсумки заняття, надав учням домашнє завдання. Виділіть основні етапи заняття та навчальні методи, використані вчителем.

  10. Розкрийте сутність поняття «умови навчання» та визначте їх місце та роль в організації навчального процесу Назвіть основні умови вашого навчання в університеті.

  11. Викладач, посилаючись на те, що в університеті значно зменшено кількість часу на аудиторну роботу, а навчальний матеріал складний, намагається «полегшити» навчання студентам. Через це на семінарських заняттях він продовжує читати лекції, щоб мати змогу самому викласти студентам всі питання, що передбачені навчальною програмою. Кожне заняття є інформаційно насиченим, оскільки викладач витрачає багато часу на підготовку до нього, знайомиться з великою кількістю наукової літератури. Викладач сподівається, що у такий спосіб він допоможе студентам найкраще засвоїти навчальний матеріал. На екзамені він стикнувся з ситуацією, коли студенти виявили недостатньо високий рівень знань. Зазначте, які особливості навчання студентів представлені у ситуації? Чи можна назвати таке навчання спільною діяльністю основних суб’єктів навчання? В чому полягає помилка викладача при організації навчання студентів?

  12. Надайте визначення поняття «таксономія навчальних цілей». Опишіть будь-яку таксономію навчальних цілей. Наведіть приклади кількох навчальних цілей різних типів.

  13. Я. Корчак розповідав про робочий день школяра: «Ось перший урок. Викликали відповідати слабкого учня. Він погано знає урок, мнеться, усім слухати його нецікаво, нудно, кожний займається своїми думками і навіть якоюсь своєю роботою. Другий урок – література. П’ять осіб по черзі читають той самий вірш. Усі діти вчили його вдома, слухати нецікаво, тому на багатьох нападає нудьга і роздратування. Третій урок - математика. викладач дав розв’язувати задачі, з’явилася якась діяльність, стало цікавіше, схотілося розв’язати все самому, але викладач поспішав, і як тільки найкращі учні вирішили ці задачі, він запропонував їм пояснити розв’язок усьому класу. Багатьом так і не вдалося проявити себе і на цьому уроці. На четвертому уроці стомленого від бездіяльності учня нарешті викликали. Йому дуже хотілося розповісти все не так, як у підручнику, по-своєму, але в учительки не було часу. вона поспішала, перебивала, доповнювала сама. Щоправда, поставила учневі четвірку, але радості від цього в нього не було». Поясніть, як таке навчання впливає на мотивацію учня. Як можна активізувати навчальний процес на розглянутих заняттях?

  14. Надайте визначення поняття «таксономія навчальних цілей». Опишіть будь-яку таксономію навчальних цілей. Наведіть приклади кількох навчальних цілей різних типів.

  15. Охарактеризуйте основні новоутворення молодшого шкільного віку. Наведіть приклади прояву довільності у навчальній діяльності молодшого школяра.

  16. Викладачеві не вдалося відразу встановити контакт зі студентами в лекційній аудиторії. Після кожної лекції, яка читалась цим студентам, він заходив на кафедру і скаржився колегам, що взаємодія зі студентами цього курсу виснажує його сили і підриває здоров’я. На його думку, йому не поталанило, тому що на потоці виявилися безвідповідальні студенти: вони несерйозно ставляться до навчання, не поважають свого викладача, на лекції не слухають, а займаються своїми справами та заважають тим небагатьом, хто прагне отримати знання. Вкажіть, які функції управління навчання не вміє реалізовувати викладач? Які дії він повинен був здійснити, щоб забезпечити упорядкованість процесу навчання?

  17. Визначите основні функції управління навчанням, проілюструйте прикладом чи ситуацією реалізацію однієї з цих функцій.

  18. Знаючи сором’язливість Наталки, вчителька попереджає: «Скоро тебе запитаю. Приготуйся. Ось текст, з яким ти впораєшся самостійно». Вона дає дівчинці картку з текстом, який та має прочитати. У Наталки є час побороти сором’язливість, зібратися з думками. Багатьом вчителька вже поставила заохочувальну оцінку за цю тему, а у Наталки оцінки поки що не має. Дівчинка дуже тривожна, навчання дається їй нелегко. Поясніть значення урахування індивідуальних особливостей учнів для мотивації навчання. Які індивідуальні особливості учениці враховує вчителька? Доведіть доцільність обраної тактики поведінки вчительки стосовно забезпечення навчальної мотивації учнів.

  19. Визначте поняття «зміст освіти», назвіть та охарактеризуйте основні компоненти змісту освіти. На прикладі будь-якої навчальної дисципліни наведіть приклади кожного компоненту змісту освіти.

  20. На початку заняття вчитель, мотивуючи учнів до вивчення нової теми, розповів, що корисного та нового вони знатимуть після її вивчення. Протягом заняття вчитель активно підтримував цікавість учнів до знаходження нових способів використання здобутого знання. Така робота виявилася захопливою для всіх – і для учнів, і для вчителя. Вже лунав дзвоник, а «винахідницька» робота ще тривала. Домашнє завдання вчитель оголошував поспіхом на перерві. Назвіть елементи мотиваційного циклу. Чи всі вони були реалізовані вчителем на уроці? Що потрібно було зробити вчителю для того, аби мотиваційний цикл учіння був повністю завершеним?

  21. Дайте визначення поняття «мотивація навчання». Опишіть класифікацію методів мотивації. Наведіть приклади декількох методів.

  22. У школі йшли заняття. Раптом у коридорі з’явилися дві жінки у форменому одязі продавців магазину «Книжковий світ» у супроводі заступника директора. Вони ненадовго зайшли в один клас, другий, третій… У чому справа? Виявляється, у сусідньому книжковому магазині зникли набори кулькових ручок та олівців. Злодіїв вирішили шукати у школі. Методом впізнання. Заступник директора цю ідею гаряче підтримала і водила «гостей» під час уроків по всіх класах. У своєму прагненні виявити винних вона нічого поганого не бачила. Тим паче, такі випадки вже були раніше. Але навіщо переривати уроки? Проаналізуйте ситуацію, що склалася. Вкажіть на помилку, допущену завучем школи. Які вимоги ставляться до організації навчального процесу у цій школі? Як вони співвідносяться з оптимальними умовами організації навчання?

  23. Визначте та проаналізуйте соціально-психологічні фактори ефективності спільної діяльності.

  24. Серед студентів - першокурсників вирізняється категорія таких, які жалкують за шкільним класом, яким важко перебудуватися у нових умовах ВНЗ, яким не вистачає досвіду у налагоджені побуту свого життя і т. ін. Про яке явище життєдіяльності студента йдеться? Вкажіть основні проблеми, які виникають у студентів першого курсу. Як їх можна вирішити?

  25. Визначте відмінність між формою та методом навчання. Охарактеризуйте основні історичні організаційні форми навчання та опишіть їх переваги та недоліки.

  26. При написанні модуля двоє студентів Іван та Сергій отримали один і той самий варіант. Іван попросив Сергія допомогти і написати шпаргалку з розв’язанням. Оскільки студенти товаришували між собою, то Сергій написав шпаргалку і передав її Івану. Після перевірки модуля викладачем, Іван, який списав – отримав оцінку «відмінно», а інший, Сергій, «добре». Коли Сергій підійшов і запитав у викладача, за що він отримав оцінку «добре», викладач відповів, що студент повинен дякувати і за це. Проаналізуйте дії викладача з точки зору виконання функцій контролю. Висловіть свою думку з приводу правомірності використання студентами шпаргалок.

  27. Розкрийте сутність дисципліни «Психологія діяльності та навчальний менеджмент». Поясніть на прикладі значення управлінського підходу до навчання.

  28. Артемка був доволі розвиненим хлопчиком. На момент вступу до школи він міг читати, рахувати, знав багато віршів. До школи хлопчик пішов з великою радістю. Однак з перших днів навчання він почав порушувати шкільну дисципліну, крутився на уроках, часто не слухав пояснень вчительки. Поки домашні завдання викликали в нього інтерес, відчуття чогось нового, він їх виконував, хоча й не досить акуратно. Але як тільки навчання стало вимагати систематичних занять, вольових зусиль, хлопчик почав отримувати погані відмітки. Яка особливість розвитку особистості молодшого школяра стала причиною неуспішності Артемки у школі? Що , на вашу думку, мають зробити батьки і вчитель, щоб допомогти хлопчику добре вчитися?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]