Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність поняття «умови навчання» та визначте їх місце й роль в організації навчального процесу Вкажіть основні умови вашого навчання в університеті.

  2. Знаючи сором’язливість Наталки, вчителька попереджає: «Скоро тебе запитаю. Приготуйся. Ось текст, з яким ти впораєшся самостійно». Вона дає дівчинці картку з текстом, який та має прочитати. У Наталки є час побороти сором’язливість, зібратися з думками. Багатьом вчителька вже поставила заохочувальну оцінку за цю тему, а у Наталки оцінки поки що не має. Дівчинка дуже тривожна, навчання дається їй нелегко. Поясніть значення урахування індивідуальних особливостей учнів для мотивації навчання. Які індивідуальні особливості учениці враховує вчителька? Доведіть доцільність обраної тактики поведінки вчительки стосовно забезпечення навчальної мотивації учнів

  3. Розкрийте сутність поняття «оцінювання». Порівняйте поняття «оцінка» і «відмітка». Вкажіть спільне та відмінне між ними. Наведіть приклади.

  4. Молодий вчитель економіки розробляє урок з теми “Структура видатків сім’ї. Поняття добробуту”, що буде проводитись у 10 класі. “Як провести урок? У формі бесіди? Ні. Це в якійсь мірі розпорошить матеріал. А якщо лекція? Ні, в кращому випадку учні будуть хорошими і зацікавленими слухачами. А можливо, нехай доповідь на тему “Структура видатків сім’ї. Поняття добробуту” підготує кожен учень. Пройдусь рядами, подивлюсь матеріали і викличу того, у кого буде найкраща доповідь. Але навіть у найкращій доповіді можуть бути “білі плями”. Це може слугувати матеріалом для дискусії. Так, доповіді та дискусія. Готуючись до дискусії, хай діти напишуть рецензії на доповідь. Стоп! Рецензії… Уявляю як діти почнуть розкачуватись. Піде багато часу. Так не можна. Краще кожному дати картку з планом рецензії. Так добре. Після доповіді організую дискусію, а під кінець підведу підсумки, оціню роботу учнів і запропоную написати творчу роботу”. Вкажіть, які фактори навчання враховував педагог при прийнятті рішення про зміст і методи роботи на уроці з конкретної теми

  5. Розкрийте зміст поняття «засоби навчання», визначте їх роль та місце в навчальному процесі. Запропонуйте приклади використання засобів навчання для викладання однієї з тем дисципліни «ПДНМ».

  6. Протягом семестру проводились лекційні заняття з певної дисципліни. На передостанній лекції (не попередивши студентів) викладач зробив «сюрприз», провівши контрольну роботу з усього матеріалу, який був наданий. Лише декілька студентів отримали середній бал, інші – низький, або нижче середнього. Результати даного контролю викладач врахував при виставленні оцінок на іспиті. Визначите, чи об’єктивно оцінив викладач рівень знань студентів? Який вид оцінки він використав? Прокоментуйте дану ситуацію.

  7. Назвіть та порівняйте особливості навчання підлітків та раннього юнацтва.

  8. У далекі повоєнні роки у початковій школі в одному приміщенні (класі) вчитель навчав одночасно дві групи учнів – першого та третього класу. Кількість учнів в обох класах була невеликою - до 20 осіб. Причому, показники успішності учнів за 5-ти бальною системою оцінювання були досить високими. Вчитель почергово надавав завдання та пояснював новий матеріал учням обох класів Після цього старші учні отримували завдання перевірити роботи молодших. Причому, вчитель «закріпляв» старших учнів за молодшими для допомоги їм у виконанні домашніх робіт. Старші школярі із задоволенням допомагали молодшим і дуже пишалися цим. Поясніть, про яку форму організації навчання учнів йдеться у поданій ситуації. Як вона співвідноситься з історичними формами організації навчання? Вкажіть на її позитивні сторони та недоліки.

  9. Дайте визначення поняття «дидактичний тест». Вкажіть відмінність між поняттями «дидактичний тест» та «тестові завдання». Назвіть види тестових завдань за способами подання відповідей та наведіть їх приклади.

  10. Якось один юнак, який щойно закінчив школу, у відвертій розмові після дискусії про сучасне мистецтво сказав: ”А я хочу бути несхожим на всіх! Якщо буду кричати: ”Шевченко геніальний!” - що тут оригінального? Сказав і розчинився у загальній масі. А кожен з нас хоче заявити про себе, та ще й на весь голос!”. Поясніть, чи є цей факт типовим для юнацького віку? Про які особливості цього віку він свідчить? Як їх необхідно враховувати в навчальному процесі?

  11. Дайте загальну характеристику старшого шкільного віку. Поясніть, які особливості старшокласника визначають вибір форм та методів навчання. Наведіть прилади.

  12. Діти півколом розташувалися на килимі. Учитель теж сидить на килимі перед ними. - Ми сьогодні проведемо симпозіум про черепах, - каже вчитель, і засовує руку в маленьку картонну коробку. - Я зараз дістану черепаху …. Дістає черепаху, показує дітям, гладить її. - Ви повинні вивчити черепаху: її форму, лапки тощо, на це у вас є 15 хвилин Діти з зацікавленістю розглядають черепаху, спостерігають за її поведінкою. Через 15 хвилин обговорюються результати їх спостережень. Обговорення закінчується тим, що робиться узагальнення, порівняння. Дайте свою оцінку щодо такої організації заняття, вибору методів і засобів навчання. Порівняйте з традиційною формою уроку. Які вікові особливості учнів враховуються при такій побудові процесу навчання?

  13. Розкрийте сутність поняття «оцінювання». Порівняйте поняття «оцінка» і «відмітка». Визначте спільне та відмінне між ними. Наведіть приклади.

  14. Молодий вчитель економіки розробляє урок з теми “Структура видатків сім’ї. Поняття добробуту”, що буде проводитись у 10 класі. “Як провести урок? У формі бесіди? Ні. Це в якійсь мірі розпорошить матеріал. А якщо лекція? Ні, в кращому випадку учні будуть хорошими і зацікавленими слухачами. А можливо, нехай доповідь на тему “Структура видатків сім’ї. Поняття добробуту” підготує кожен учень. Пройдусь рядами, подивлюсь матеріали і викличу того, у кого буде найкраща доповідь. Але навіть у найкращій доповіді можуть бути “білі плями”. Це може слугувати матеріалом для дискусії. Так, доповіді та дискусія. Готуючись до дискусії, хай діти напишуть рецензії на доповідь. Стоп! Рецензії… Уявляю як діти почнуть розкачуватись. Піде багато часу. Так не можна. Краще кожному дати картку з планом рецензії. Так добре. Після доповіді організую дискусію, а під кінець підведу підсумки, оціню роботу учнів і запропоную написати творчу роботу”. Вкажіть, які фактори навчання враховував педагог при прийнятті рішення про зміст і методи роботи на уроці з конкретної теми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]