Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PDNM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення поняття «дидактичний тест». Поясніть відмінність між поняттями «дидактичний тест» та «тестові завдання». Наведіть класифікацію тестових завдань за способами подання відповідей.

  2. У школі йшли заняття. Раптом у коридорі з’явилися дві жінки у форменому одязі продавців магазину «Книжковий світ» у супроводі заступника директора. Вони ненадовго зайшли в один клас, другий, третій… У чому справа? Виявляється, у сусідньому книжковому магазині зникли набори кулькових ручок та олівців. Злодіїв вирішили шукати у школі. Методом впізнання. Заступник директора цю ідею гаряче підтримала і водила «гостей» під час уроків по всіх класах. У своєму прагненні виявити винних вона нічого поганого не бачила. Тим паче, такі випадки вже були раніше. Але навіщо переривати уроки? Проаналізуйте ситуацію, що склалася. Вкажіть на помилку, допущену завучем школи. Які вимоги ставляться до організації навчального процесу у цій школі? Як вони співвідносяться з оптимальними умовами організації навчання?

  3. Визначте поняття «зміст освіти», назвіть та охарактеризуйте основні компоненти змісту освіти. На прикладі будь-якої навчальної дисципліни наведіть приклади кожного компоненту змісту освіти.

  4. Я. Корчак розповідав про робочий день школяра: «Ось перший урок. Викликали відповідати слабкого учня. Він погано знає урок, мнеться, усім слухати його нецікаво, нудно, кожний займається своїми думками і навіть якоюсь своєю роботою. Другий урок – література. П’ять осіб по черзі читають той самий вірш. Усі діти вчили його вдома, слухати нецікаво, тому на багатьох нападає нудьга і роздратування. Третій урок - математика. викладач дав розв’язувати задачі, з’явилася якась діяльність, стало цікавіше, схотілося розв’язати все самому, але викладач поспішав, і як тільки найкращі учні вирішили ці задачі, він запропонував їм пояснити розв’язок усьому класу. Багатьом так і не вдалося проявити себе і на цьому уроці. На четвертому уроці стомленого від бездіяльності учня нарешті викликали. Йому дуже хотілося розповісти все не так, як у підручнику, по-своєму, але в учительки не було часу. вона поспішала, перебивала, доповнювала сама. Щоправда, поставила учневі четвірку, але радості від цього в нього не було». Поясніть, як таке навчання впливає на мотивацію учня. Як можна активізувати навчальний процес на розглянутих заняттях?

  5. Визначте новоутворення підліткового віку та поясніть, як їх необхідно враховувати вчителю у навчальному процесі.

  6. На одному із занять викладач провів модульний контроль у вигляді тестів. Наприкінці заняття викладач запропонував студентам обмінятися роботами і перевірити їх самостійно. Він зачитував правильні відповіді, а студенти підраховували їх кількість. На наступне заняття викладач повернув роботи студентам, в яких вони побачили оцінки менші, аніж ті, які вони виставили один одному після перевірки. Заниження оцінок викладач не обґрунтував. Визначте вид контролю, який був використаний в запропонованій ситуації. Як ви оцінюєте загальну ефективність такого контролю та якість його проведення викладачем? Що б ви порадили викладачу з проведення такого контролю?

  7. Вкажіть основні особливості студентського віку. Проаналізуйте специфіку мотивування студентів. Наведіть приклади.

  8. На одному із занять викладач провів модульний контроль у вигляді тестів. Наприкінці заняття викладач запропонував студентам обмінятися роботами і перевірити їх самостійно. Він зачитував правильні відповіді, а студенти підраховували їх кількість. На наступне заняття викладач повернув роботи студентам, в яких вони побачили оцінки менші, аніж ті, які вони виставили один одному після перевірки. Заниження оцінок викладач не обґрунтував. Визначте вид контролю, який був використаний в запропонованій ситуації. Як ви оцінюєте загальну ефективність такого контролю та якість його проведення викладачем? Що б ви порадили викладачу з проведення такого контролю?

  9. Поясніть значення поняття «мотиваційний цикл». Наведіть приклади реалізації методів чи прийомів мотивації навчання на різних етапах мотиваційного циклу.

  10. Протягом семестру проводились лекційні заняття з певної дисципліни. На передостанній лекції (не попередивши студентів) викладач зробив «сюрприз», провівши контрольну роботу з усього матеріалу, який був наданий. Лише декілька студентів отримали середній бал, інші – низький, або нижче середнього. Результати даного контролю викладач врахував при виставленні оцінок на іспиті. Визначите, чи об’єктивно оцінив викладач рівень знань студентів? Який вид оцінки він використав? Прокоментуйте дану ситуацію.

  1. Надайте загальну характеристику старшого шкільного віку. Поясніть, які особливості старшокласника визначають вибір форм та методів навчання. Наведіть прилади.

  2. У далекі повоєнні роки у початковій школі в одному приміщенні (класі) вчитель навчав одночасно дві групи учнів – першого та третього класу. Кількість учнів в обох класах була невеликою - до 20 осіб. Причому, показники успішності учнів за 5-ти бальною системою оцінювання були досить високими. Вчитель почергово надавав завдання та пояснював новий матеріал учням обох класів Після цього старші учні отримували завдання перевірити роботи молодших. Причому, вчитель «закріпляв» старших учнів за молодшими для допомоги їм у виконанні домашніх робіт. Старші школярі із задоволенням допомагали молодшим і дуже пишалися цим. Поясніть, про яку форму організації навчання учнів йдеться у поданій ситуації. Як вона співвідноситься з історичними формами організації навчання? Вкажіть на її позитивні сторони та недоліки.

  3. Надайте визначення поняття «таксономія навчальних цілей». Опишіть будь-яку таксономію навчальних цілей. Наведіть приклади кількох навчальних цілей різних типів.

  4. Викладачеві не вдалося відразу встановити контакт зі студентами в лекційній аудиторії. Після кожної лекції, яка читалась цим студентам, він заходив на кафедру і скаржився колегам, що взаємодія зі студентами цього курсу виснажує його сили і підриває здоров’я. На його думку, йому не поталанило, тому що на потоці виявилися безвідповідальні студенти: вони несерйозно ставляться до навчання, не поважають свого викладача, на лекції не слухають, а займаються своїми справами та заважають тим небагатьом, хто прагне отримати знання. Вкажіть, які функції управління навчання не вміє реалізовувати викладач? Які дії він повинен був здійснити, щоб забезпечити упорядкованість процесу навчання?

  5. Охарактеризуйте педагогічну функцію комунікації. Наведіть приклад комунікативного акту в навчанні, за такими компонентами: адресант, адресат, повідомлення (зміст), код (засіб передавання повідомлення), канал зв’язку, результат комунікативного акту.

  6. Викладач, посилаючись на те, що в університеті значно зменшено кількість часу на аудиторну роботу, а навчальний матеріал складний, намагається «полегшити» навчання студентам. Через це на семінарських заняттях він продовжує читати лекції, щоб мати змогу самому викласти студентам всі питання, що передбачені навчальною програмою. Кожне заняття є інформаційно насиченим, оскільки викладач витрачає багато часу на підготовку до нього, знайомиться з великою кількістю наукової літератури. Викладач сподівається, що у такий спосіб він допоможе студентам найкраще засвоїти навчальний матеріал. На екзамені він стикнувся з ситуацією, коли студенти виявили недостатньо високий рівень знань. Зазначте, які особливості навчання студентів представлені у ситуації? Чи можна назвати таке навчання спільною діяльністю основних суб’єктів навчання? В чому полягає помилка викладача при організації навчання студентів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]