Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_pitan_dlya_pidgotovki_do_derzhavnogo_is...docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
266.68 Кб
Скачать

68.Мета, зміст та типи завдань для самостійної роботи з економіки.

Навчання – цесамоосвіта, яка грунтується на сам роботіучнів. Усяпед і методична майстерністьполягає в створенніоптимальних умов для такоїроботи. Це особливо актуально для екон-х знань, оскількивонимають стати складовоюжиттжвої практики людини.

СР – це нетількидомашнєзавдання. Цеще в значнійміріорганізація СР в навчальній аудит-ї підкерівництвомвикладача.

У практицівикладанняек-х дисциплінзастосовутьсятакітипизавдань:

робота з матеріаломпідручника; реферуванняпроблемнихситуацій; робота з конспектом схемою, розробленимвикладачем, розробленимучнями (групою); аналізвиробничихситуацій; виконанняіндивідуаотнихзавдань; побудова “дерева проблем” та “дерева цілей”; самоперевірка з програмованого контролю; розв”язування задач; складаннязавдань за темами; заняття у виробничихумовах; робота з ЕОМ; участь у навч-виробничійгрі.

Для СРвикористовуєтьсятакаметодичналіт-ра: робочапрограма, методичнівказівки, конспекти-схемилекцій, розробленівикладачем; методичнівказівки до навчально-метод гри.

Типизавдань для різнихвіковихгрупрізняться за ступенемскладності. Наприклад, при підготовці до семінарів і практичних занять учнямнеобхіднокрімрекомендованої (абозамістьнеї), використовуватиіншулітературу за власнимбажаннямабо за порадамивмкладачів. Для більшстаршоївіковоїгрупикорисно буде систематично читатиспеціальніжурнали. Всізміни і доповнення до питань, яківивчаються, їхнюпослідовність, порядок і форми контролю с СРвикладачповідомляє у процесічитаннялекцій, практичних та семінарсиких занять з курсу.

Методи та форми оцінювання самостійної роботи з економічних дисциплін.

Як вважаютьспеціалісти, в амер школах порядіз системою відбору та відсіву тих, хто не хочеабо не можевчитись, існуєефективнасистемаперевіркизнань.

Замість малопродуктивного опитуванняабостандартизованих к/р - широкий комплекс творчихзавдань (доповідь, проект, есе, огляд).

Цізавданняставлятьучня в роль дослідника, оскількиохоплюють широкий ліапазонвідоглядупреси до власнихроздумів на політ-ні й моральні теми, а такожеоконмічні та мистецтвознавчі.

Зпорівнянонових форм організації СП учнів і контролю за якістюїхніхзнаньпотрібновиділити модульно-рейтингову систему. Доцільнимявляєтьмязверненняуваги і на так звануадаптивну систему навчання, щобазується на оптимальніймоделі уроку і на безперервномууправліннінавч-м процесом за допомогоюсіткового плану і графікасамообліку.

Система оцінювання СП учня проходить за допомогоюнаступнихметодів контролю:

традиційний (2-3 к/р на семестр)

традиційнийзізбільшеною частотою (5-8)

програмованийзізвичайною частотою

програмованийзізбільшеною частотою

традиційнийбезорієнтаціївикладача на СР студентів

з використаннямтакоїорієнтації

програмованийкоригуючий з орієнтацією на СР

Формиоцінювання (оцінки) – виявлення позитивного або негативного ставленнявикладача до результатівдіяльностіучнів. Вони можуть бути найрізноманітніші (відсхвальноїпосмішки до догани і покарання, від “одиниці” до “п”ятірки”). Тобто д-тьучняоцінюється не тількикількісно, а йякісно.

Контроль як методична проблема. Методичні вимоги до його організації та необхідність їх дотримання.

Порівняно з проблемами організації уроків, самостійної роботи, практичних занять проблема оцінки та контролю та оцінки в навчанні найбільш складна

Контроль включає в себе: перевірку - виявлення знань, умінь і навичок; оцінювання - вимірювання знань, умінь навичок; облік – фіксування результатів оцінювання у вигляді оцінок. Основними функціями контролю є: контролююча, навчальна, виховна, розвиваюча. Контроль має стимулювати розвиток учнів. А для цього необхідно враховувати рівень їхнього розвитку. Надміру високі вимоги гальмують розвиток занижені не активізують розумові діяльність. Щоб успішно стимулювати розвиток учнів контроль повинен відповідати таким вимогам:

об’єктивність перевірки та оцінки

індивідуальний характер контролю

систематичність, регулярність контролю

гласність контролю

всебічність перевірок

диференційованість перевірок

різноманітність форм контролю

етичністьставлення до учня

Педагогічнівимогидо контролю:

Об’єктивністьперевірки і оцінювання, 2. Індивідуальний характер контролю. 3. Систематичність і однаковістьвимог; 4. Всебічністьперевірки, гласність; 5. Різноманітність форм контролю; 6. Етичнечтавлення до учня.

Правило: задаєш – перевіряй, не перевіряєш – не задавай. Умовиефективного контролю: 1. Використанняодночасноусної, письмоої та графічноїмовизабезпечуєефективнішеструктуруваннянавчальногоматеріалу, ніжсаметількиуснемовлення. 2. Структуруванняматеріалу та йогоактуалізаціясприяютьтеоретичному та методичному зростаннювикладача. 3. Використанннятехнічнихзасобівнавчання (відеофільми, слайдитощо) дисциплінуєвикладача і розвиваїрозумовудіяльністьстудентів.

Завдання та функції контролю при вивченні економічних дисциплін.

Контроль включає в себе: перевірку – виявлення знань, умінь і навичок; оцінювання – вимірювання знань, умінь, навичок; облік – фіксування результатів оцінювання у вигляді оцінок.

Основними функціями контролю є: контролююча, навчальна, виховна, розвиваюча.

Щоб забезпечити надійність контролювання якості навчання, треба застосувати систему різних видів контролю:

Попереднє виявлення рівня знань

Поточна перевірка

Повторна перевірка

Періодична перевірка

Підсумкова перевірка

Комплексна перевірка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]